• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Системата от контакт в контакът се прави най-икономично и просто като кабелът се полага на височината на контактите-например 30см от пода. Кабелът да речем идва отгоре и минава покрай ключа за лампата и после върви между контактите. Кабелът е кръгъл тип СВТ, NYM-J или гофрирана тръба с ПВА. Ползват се дълбоки конзоли, които позволяват връзките да се правят зад контактите с клеми. При нормални конзоли има място за два кабела 3х2,5мм2 свързани директно към клемите на контакта.Избират се контакти, на които и трите клеми са отдолу/отгоре-така няма проблеми с натъпкването на резерва.

Тази топология позволява лесно да се добави нов контакт някъде по трасето. Просто кабелът се прерязва и се поставя двойна конзола и два контакта с общ панел. Между двата контакта се добавя парче кабел, което компенсира дължината на кабела.

Така се пести кабел, връзките са достъпни, рискът от нараняване на кабела е минимален. Ако се ползва трифазно захранване може с един петжилен кабел да се пуснат три токови кръга-пак икономия на кабел и труд.

Отделно в Германия и други страни осветлението и контактите в стаите често са на общ кръг, но за всяка стая има отделен кръг. Може в една стая да има няколко кръга. Тогава захранващият кабел влиза най-първо в ключа за лампата и там се разклонява. Може под ключа за лампата в общ панел на височина 1м да има контакт за прахосмукачка (да не се навежда жената). Така също се пести кабел и няма объркване с кръговете-искам да си сложа лампа, ама наблизо има само кръг контакти, просто всички кръгове са разделени на еднакви порции по 16А. Американците правят същото, но там предпазителите са 15 или 20А.
drastar - специалист
PCL82 Прочел си ми мислите :-D , само дето, аз нямаше да го напиша толкова добре :weedman:

=D> =D> :partyman: :partyman:

п.п. няма ли ги тези кутии вече в БГ . Снаждат се една в друга за 2,3,..... контакта
http://www.helia-elektro.be/catalogue/c ... IO&lang=fr

п.п2 а от скоро, 2 години, ползвам тези със винтчета, като дръпне жената кабела на прахосмукачката контакта си стои на мястотоИзображение
hidrazin - майстор
Ай стига глупости. Тези неща съм ги гледал и нарочно нищо не съм качил. Сега ако може да ми кажеш защо на твоя клип спайката е много добре увита и изолирана та чак не се вижда??? :-D Ще взема да пробвам някой ден.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pXBK88vMWaU[/youtube]
:partyman:
Кики - специалист
И двете изпитания са некоректни, второто е само реклама а първото се опитва да сравни двата вида връзки но го прави непрозрачно иначе метода е правилен, с еднакви дължини на кабелите и последователно осъществени връзки. Когато ми се отвори възможност да снимам ще направя същото изпитание.
hidrazin - майстор
Аз точно и затова нищо от този сорт не съм качил. Ако ми остане време и нерви да го пробвам сам е друга работа и ще го постна с удоволствие независимо от резултата.
:partyman:
Тани - модератор
Разбира се, че изпитанията не са коректни. При този ток минимум един предпазител е ДЛЪЖЕН да падне! В общия случай, ако става въпрос за жилище, поне 2-3 предпазителя ще предпазят кабела. Както се вижда, пораженията по кабела са по-големи. При такива поражения по кабела, кой ще се интересува дали е издържала клемата/спайката? Въпроса по-скоро е, какво ще се случи след години при различни условия. Полезна за нас ще е именно тази информация. Другото са просто реклами и всеки може да докаже каквото е решил на по-голямата част от публиката. Малко хора ще се замислят дали точно това предимство им е необходимо при закупуване на рекламирания продукт? С всички реклами е така.
Кики - специалист
Точно това състаряване на връзките (окиси и електролитни процеси)не знам как ще се получи по изкуствен начин, а то според мен е основен фактор при такова изпитание.
Тани - модератор
Е как ще стане - с опит! Вече съм минал на клеми Ваго с презумцията "невинен до доказване на противното" . За съжаление повечето колеги като гледам са по-консервативно настроени и мислят "виновен, до доказване на противното" , та няма изгледи скоро в България да се направи по-мащабно "проучване" на база опит. В една друга тема споменах за експеримента в който съм свързал една готварска печка за кабел 2,5мм² и клеми Ваго. Периодично проверявам клемите и за сега няма видима разлика, а печката е с керамични котлони и обща мощност над 10kW :shock:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Удължаване на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: