• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Честно казано мен също ме вълнува този въпрос и тайничко се надявах да се роди някаква истина от спора, но уви :). За протокола ще кажа, че по стандарт тягата на комина се измерва с уред - Газанализатор и то при специални условия - котелът трябва да е влязъл в нормален температурен режим. Това предполага, че котелът е инсталиран, подвързан, запален и влязъл в режим. Замерват се данните от уреда и се вписват в гаранционната карта. Това го правя рутинно. За мене обаче остава открит въпроса как трябва да се замери тягата на съществуващ комин заварено положение, за да се разбере дали отговаря на изискванията за монтаж на определен котел. А сега де? :) Питал съм и на по-отговорни места, но ми се отговаря уклончиво :wink:
filmatoplo - майстор
Имаше една таблица , където дават какво фи ,на каква височина комин -дава определена тяга мерена в паскали, и ние и вярваме на сляпо :wink: .За повечето конвенционални котли на твърдо гориво с мощност около 20-25 киловата , тягата е нейде там 20-25 .Тук сме плямпали нещо :? viewtopic.php?f=10&t=17922
ivanovbg - майстор
http://www.mgu.bg/drugi/ebooks/tokmak/3_4.pdf
:wink: :partyman:

А специално за Лазар Ганев ще направя тия дни действащ прототип на един картон и ще го снимам в действие на комина на апартамента. Ще му пратя и чертеж за да си го направи. Така само го лепва на съществуващ комин и вече си прави сметка дали тягата ще е достатъчна за даден котел.

Булхоумс, аз в дискотеки не ходя и този бас не ме устройва. Ако искаш на бутилка хубаво домашно вино с парче домашна пастърма - става.
ivanovbg, интересно ми е да видя модела, който ще направиш, но повече съм воден от чисто любопитство :) . Аз затова попитах къде (в кои правила) е описан този метод. Няма как да цитирам учебника по физика за 6-ти или 4-ти клас, нали се сещаш? Като записвам измерените показания в даден протокол, аз трябва да се основа на някаква наредба, в която е описано как се правят замерванията, класа на точност на уреда, а дори някъде се изисква серийния номер на уреда и лепенка от метрологията с дата на валидност на тарировката. Аз уредите ги имам - освен газанализатора, с който се мери тягата на комина имам и електронен микроманометър, имам и воден микроманометър. Просто попитах за технологията на мерене, защото със сигурност стойностите на такова мерене ще се различават доста от стойностите измерени при работа на котела на пълна мощност и в нормален температурен режим. Дори при работа на различна мощност тягата е различна. :wink:
ivanovbg - майстор
Не знам къде го пише, даже и не ви знам наредбите. Това си е моя идея за измерване на естествената тяга на комин - без включен на него котел или каквото и да било друго. В края на краищата не са много нещата от които зависи.

Както казах по горе, аз съм диагностик. Работя с такива уреди, но по коли. С газанализатора не се гледа тяга ,а ламбда - степента на излишък на въздух в изгорелите газове. По нея се съди за пълното изгаряне на горивото. Но може би при вас е друга терминологията.
Същата технология - с измерване на диференциално налягане, се ползва и при колите снабдени с ДПФ. По този начин се оценява степента на запушване на филтъра от сажди и над определена стойност се пуска така наречената регенерация за да ги изгори.
Пак със същата технология се измерва и калкулира степента на засмукване на пресен въздух от двигателя. Затова колите са основно 2 вида - с Мап сензор(за налягане) или с МАФ сензор(за дебит/маса). И двата вършат една и съща работа, но са основани на различен принцип.

Не бих се учудил ако има и котли с ламбда сонда за по точно дозиране на горивото :wink:

То и ауспуха на колите си е един вид комин и трябва да доускорява газовете, а не да ги задържа. Естествената тяга според мен е оценка на способността на комина да доускорява газовете от печка или котел. Както и неговата способност да извежда от къщата определено количество газове.

Може и да греша, но метода е чисто физическо измерване на тази способност на вече изграден комин.

Предполагам че с микроманометъра ти измерваш подналягането което създава комина в долния си край и ако е над нужнното за съответния котел го монтираш. Или бъркам? :?

Иначе по същество уреда си е един воден микроманометър направен с подръчни средства. Щом ги имаш на тебе не ти трябва,но на пусналия темата ще му е от полза да си оцени горе долу възможностите на съществуващия комин.
Микроманометъра го ползвам за настройки на газовия клапан на газови котли - там се мерят стойности с точност десети от милибара, т.е. - няколко Паскала, при което водния манометър се явява доста груб (не казвам неточен). Газанализатора за котли и горелки се различава от автомобилния и има възможности за мерене на тяга - виж линка, който съм дал. Всъщност то това е метода по който се мери и се пише в протокола. И ако човек няма такъв уред най-непрофесионалното нещо е да пита клиента колко му е тягата на комина - или трябва да имаш, или трябва вземеш от колега (да си платиш евентуално) или трябва да гледаш тавана и да пишеш някаква стойност. Все едно зъболекаря да иска сам да си прегледаш зъбите и да му кажеш къде да пили :lol:
vrangelov - специалист
Сега погледах набързо какво пише в упътването. Може да съм разбрал грешно, но ако не...
Там пише, че изискванията им към комина са минимум 16 х 16 см.
Комина се избира по диаграма от производител на комина. Котли с мощност по-висока от 20 kW изискват собствен комин. Като цяло нищо ново.
За гаранцията се вика фирма, която си прави замерванията при работещ вече котел. Трябва да е 15 - 25 Ра.

S_s,
аз не зная, дали сте чел съпътстващите документи, но ако не сте, прочетете ги, иначе може да загубите гаранцията. Има доста неща за попълване и някои от тях са при първоначалното пускане в експлоатация. Навсякъде е оставено място за подпис и печат на инсталатора. Не зная, дали са съгласни да Ви важи гаранцията, ако сам си го инсталирате, но предполагам сте ги уговорил за това.
Доколкото виждам, гаранцията е 6 години. Не е малко. Вие сте си платил за нея, защо да я губите.
ivanovbg написа:

Не бих се учудил ако има и котли с ламбда сонда за по точно дозиране на горивото :wink:

Има, има. То 2 хиляди(може и отгоре) лева от цената са точно за нея.
Не зная как е точно при пелетните котли, но при пиролизните котли с ламбда сонда тя регулира не горивото, а вторичният въздух и по този начин се постига пълно изгаряне и КПД по-голямо от 90%.
ivanovbg - майстор
Не знаех че трябва да се прави измерване при работещ котел.

Та вчера пъхнах едно маркуче в решетката на вентилатора в комина на апартамента и показа 4мм разлика. На 3-тия етаж съм в 8 етажен блок. По точно перка която се върти от напора. Когато е отворена му пъхам нещо че си бучи доста.
bigdragon - майстор
s_s1 написа:
Как се измерва тягата на комина?
................
Нужно ми е за гаранцията на котела.
Измерването става с течностен микроманометър. При студен и топъл комин тягата е различна.
За гаранцията се ползва тягата при топъл, влязъл в режим комин. В зависимост от атмосферните условия, в някои случаи тягата на комина може да е обратна (комина връща), особено при студен комин и топло време.
Прикачен файл:
U-1.jpg
Прикачен файл:
U-2.jpg
Дано спора приключи... :prost:
fbr - майстор
bulhomes2 написа:
Готов съм да се обзаложа. Губещия открива дансинга в най-близката до дома му дискотека, облечен в ...рокля.
Ха сега де.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Как се измерва тягата на комина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: