Забелязах, че каменна вата за външно саниране с дебелина 5 см е горе долу на цената на 8 см ЕПС ( може и малко повечко да е но не е нещо фрапиращо) За нея нещо ?? Взех силно да се замислям да налея малко повечко пари и да спя спокойно зимата. Каменна вата 5-6-8 см или ЕПС - 10-12? Или или.... Варианта върху изолацията минерална мазилка как ви звучи ? Помагайте мисля тази есен да стартирам - аз или майстори още не съм решил.
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ole4ko
- специалист
85 мнения в "Съвет за изолация?"
Tsilkov
- майстор
Минерална вата за контактна фасада излиза между два и три пъти по-скъпо спрямо такава със стиропор. Първо вата има една идея по-слаб коефицент на топлоизолиране - примерно 10 см ЕПС обикновенно се компенсира от 11 см. вата- много зависи от мдоелите но съотношението е такова. След това ватата трябва да е полутвърда или твърда (приемрно над 80 kg/m3) и е доста скъпа. Лепилата и шпакловките също са различни (заради по-високото тегло). Дюбелите вече не са пластмасови а задължително с пирон понеже за разлика от стиропора и те играят роля в носенето. С ватата се работи и малко по-трудно. С две думи - ходиш в категорията "лукс" по цена на завършената фасада.
Ole4ko
- специалист
Да не би да се окаже най - правилния избор - ЕПС 8-10 см с силиконова или минерална мазилка.? Панелите с такава дебелина ще издържат повече в течение на времето от по тънките модели на саниране мисля аз ?! Четох в един сайт където е направено изследване на ЕПС-то някъде си по модерния свят хахаха.. Заключението там беше, че при разрязването на изолационния панел (20 годишен) идеално обработен с шпакловка и мазилка няма сериозни изменения спрямо вида и качествата които е имала при поставянето му . Е 20 години ако изкара аз съм ЗА . Баща ми - стар 'плочкаджия' ми препоръча теракол от борса във Волуяк. Пазарувал от там често и бил доволен, а собствениците произвеждали теракола по лиценз на Боро. Продават и ЕПС - Теразит. Ще поискам и оферта от тях .
Фитилчо
- майстор
Аз съм се спрял на това:
http://maxim.bg/bg/products/view/c:%D1% ... D0%BF-80-f
мисля че беше 79 лева на кубик без ДДс , тоест 8 кинта на квадрат на 10 см.
Ще взимам и аз , ако искаш да се кооперираме и да искаме отстъпка заради количеството ;)
Аз лично ще карам да ми го делят на 13 или 15 см листове.
Над 5 см рязането на листове не се заплаща.
Това е най добрата оферта наоколо, търсил съм доста
Поздрави, Ники
http://maxim.bg/bg/products/view/c:%D1% ... D0%BF-80-f
мисля че беше 79 лева на кубик без ДДс , тоест 8 кинта на квадрат на 10 см.
Ще взимам и аз , ако искаш да се кооперираме и да искаме отстъпка заради количеството ;)
Аз лично ще карам да ми го делят на 13 или 15 см листове.
Над 5 см рязането на листове не се заплаща.
Това е най добрата оферта наоколо, търсил съм доста

Поздрави, Ники
prascho
- майстор
Абе вие сте ми интересни. 20 години не са никакъв период в строителството /лично мнение/. Като строиш къща не я събаряш след 20 години. Като правиш изолация и сменяш дограма е същото. Не мога да повярвам, че бихте отделили между 10 000-20 000 лв на всеки 20 години за подновяване. Четейки форума се обеждавам, че трудно ще се навия да си сменя дървената дограма с пласмасова. Колко много разходи ще ми спести, но след 20 години пак да я сменям. По-добре да си сменя външното стъкло със стъклопакет при добър дърводелец.
П.П. Каменната вата е трудна за обработване, но е практически негорима и вечна. Преди 6 години материалите със стиропор 8см ми излизаха 10 000лв, до каменна вата не стигнах. Цената при всички положения щеше да е с 60%-100% по-висока. Всичко, което е написал Цилков е вярно. Трябват по-качествени лепила /макар, че Баумит нещо се опитват да уравновесят нещата с лепилата и в момента предлагат Старконтакт и за вата, и за стиропор/, метални дюбели, по-висока плътност, шпаклова се един предварителен слой само лепило, след което се полага слоя с мрежата. Абе като цяло излиза скъпо, но пък е по-добър изолатор според мен.
Предимства - не старее, не гори, по-висока механична якост /градушката в София не би трябвало да наруши цялостта при добра шпакловка/, висок период на експлоатация. Не говорим за никакви 20-30 години.
П.П. Каменната вата е трудна за обработване, но е практически негорима и вечна. Преди 6 години материалите със стиропор 8см ми излизаха 10 000лв, до каменна вата не стигнах. Цената при всички положения щеше да е с 60%-100% по-висока. Всичко, което е написал Цилков е вярно. Трябват по-качествени лепила /макар, че Баумит нещо се опитват да уравновесят нещата с лепилата и в момента предлагат Старконтакт и за вата, и за стиропор/, метални дюбели, по-висока плътност, шпаклова се един предварителен слой само лепило, след което се полага слоя с мрежата. Абе като цяло излиза скъпо, но пък е по-добър изолатор според мен.
Предимства - не старее, не гори, по-висока механична якост /градушката в София не би трябвало да наруши цялостта при добра шпакловка/, висок период на експлоатация. Не говорим за никакви 20-30 години.
Tsilkov
- майстор
prascho написа: Предимства - не старее, не гори, по-висока механична якост /градушката в София не би трябвало да наруши цялостта при добра шпакловка/, висок период на експлоатация. Не говорим за никакви 20-30 години.Така е ама и тя си има ахилесова пета - влагата която пък при контактна фасада направо зорлем я вкарваме. После при експлоатация опасността от овлажняване не е малка и от там "практически вечна" става доста разтегливо понятие. Това е причината да напиша че според мен ватата си върви с вентилируема/монтажна фасада - не че не става за контактна (с мазилка) ама е безсмислено.
Пък и не разбирам защо решихте че след 20 години ЕПС фасадата има нужда да се изрие цялата и наново

gechev
- специалист
Ватата се навлажнява. Стиропора деструкторира. Така ще е, като не градите с полистиролбетон. Три в едно. И евтино. 
http://www.youtube.com/watch?v=Nkc0dZ2CpTI

http://www.youtube.com/watch?v=Nkc0dZ2CpTI
Ole4ko
- специалист
http://www.gsstroimarket.com/partners/30.html С това нещо приятели ми направиха оферта 8 см неопор(0.032) силиконова мазилка теракол дюбели мрежа - около 19.70лв квадратен метър (само материала). Пръскахме на едно място мазилката - не попива никаква вода изглежда добре цялата направена система (Всички материали са от тази марка) Предлагаха и български материали но не ми ги препоръчаха. Теракола си го правят те по лиценз на боро - пишеше на едно пале - Технокол. Дават ми чувал шпакловка за 10 и 50 (бял) и 8 лева за лепене (25 кг) Да ви кажа впечатлиха ме, защотото ми показаха продукта си в завършен вид и наистина изглеждаше много по добре от къщата на съседа която беше направена с материали на Ангро - портланд (беше избеляла). Относно инвестиции строителство години и не знам какво си. Понякога трябва да се правят компромиси малко от малко. Вътре си направих изолация на пода и тавана, а с тази външна изолация ще си живея страхотно вътре доста дълго време мисля. Все пак съм бил в къщи с 5 см ЕПС и хората са много доволни. Относно каменната вата - съгласен съм с вас, но тук идва момента с компромиса... Това лято навършвам 24 години, а първия етаж го направих трудно.. ама го направих. Живял съм цял живот в къщи без изолация и ето - не съм умрял. Идеята ми е, че всичкия този труд ще даде доста добър резултат накрая (като цяло). Все пак форума е Направи си сам. А някой хора дето писаха за изолации от 10-15 см поне и прочие ме накараха да се замисля не звучи ли по добре цялата тази работа Набии си го сам ?
Живеем в България не в Сибир. Мнозинството дори нямат 3 см изолация. Търсим крайния ефект - От всичко малко над средното ниво, но не таван пак ще е добре 

Christo
- майстор
Първо, поздравления, че толкова млад си се хванал с такива сериозни и полезни неща.... Имам си приятел в Швейцария, първо му бях работник, после се сприятелихме. Заведе ме при един негов братовчед, тъкмо правеше голям ремонт на бащината си къща, имаше даже и частично бутнати стени. Градежът беше: зид половин тухла+стъклена вата с дебелина половин тухла+половин тухла зид. Къщата е строена 1943г. Бедни военни години
Това го пиша за справка, къде са хората и къде сме ние. 50 години назад и 100 в страни. Разбира се, че 3см EPS е по-добре от нищо, но не падай под 10см, ще минат няколко години и ще съжаляваш. Така или иначе, лепилата и трудът са по-скъпата част от упражнението. Поздрави и успех!

VLADO66
- майстор
Много пъти е писано че стойността на EPS спрямо цялостната инвестиция в изолация е сравнително и уместно пренебрежим с оглед последващи икономически ползи.Какво имам впредвид-ако имаш пари за 5см.,преспокойно можеш за изтеглиш кредит за останалите 5 см.,като икономиите за отопление и охлаждане биха ти покрили минимум лихвите по кредита.10 см. за момента е една златна среда,защото при по-голяма дебелина се ползват по-скъпи дюбели и профили за конзолно натоварване.
Тема "Съвет за изолация?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература