• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
ср яну 23, 2019 9:12 amТрифон П.Трифонов написа:
Предполагам, че и Evgeniy ще се включи.
Мога да се включа, но съм с MAX!. В темата за температурен мониторинг съм писал как се свързвам със ситемата и я ползвам за стаен термостат, заедно с условия за буфера.

Триф,
Ако си добавиш този копонент на хрома, ще можеш да стартираш мобилното приложение от домашния комп чрез хрома:
https://chrome.google.com/webstore/deta ... ngdoccbadn

После си изтегляш APK файла, например от тук

https://kernapk.nl/downloaden/homematic-ip/1012331

Цитат от автоматичен преводач:
"В ARC Welder просто инсталирате този APK файл, изберете Ориентационен портрет (може да бъде избран таблет, но телефонът също отива) и след това кликнете върху "Тест".

След това Homematic IP се създава като „приложение“ и сега може да се стартира и използва като нормално при Windows или MacOS или на Chromebook (докато Chrome остава инсталиран) "

Източник:
https://homematic-forum.de/forum/viewtopic.php?t=34369
Последна промяна от Evgeniy на ср яну 23, 2019 10:54 am, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
вт яну 22, 2019 11:09 pmManu написа:
Първата графика съм я виждал и тогава не ми стана ясно. Виж с втората май захапах. Демек ползвам препоръчителна за моята система PP2 /позиция Б/ ? Което какво прави и какво се случва...
Какво се случва на PP - следи дебита (диференциалното налягане вход-изход). Ако затворят главите на 2-3 радиатора, дебита намалява и помпата пропорционално си намалява напора. Така при правилно избрана стрънмност (степен) на PP, в отворените радиатори ще имаш същата скорост и дебит (мощност), какъвто е имало и преди да затворят другите. Като вземат да отварят останалите един по един, увеличава напора пропорционално.

Ако е на CP (константно налягане), тогава при същата ситуация помпата ще надува повече през останалите отворени радиатори.
morfei1 - специалист
ср яну 23, 2019 10:14 amEvgeniy написа:
Мога да се включа, но съм с MAX!. В темата за температурен мониторинг съм писал как се свързвам със ситемата и я ползвам за стаен термостат, заедно с условия за буфера.
Разширих заглавието на новата темата за Homematic IP като включих и MAX!. Макар и да имат разлика визуално във софтуера, едва ли има голяма разлика в принципа на управление :) .
ср яну 23, 2019 10:14 amEvgeniy написа:
...
Благодаря, Evgeniy!
Вероятно няма да се справя, но ще помоля някой хакер.
Manu - специалист
http://www.netatmo.kirov-high-end.bg/

Ето и решението от Нетатмо, но там май нещата са още по-дебело.
И си е само за отопление, няма възможности за добавяне на различни устройства с друго предназначение като при HM.
Някой ще ми обясни ли при това положение, когато температурата в различните зони в едно жилище се гони по график с различни стойности, този термостат какви ще ги върши ? Аз ли пропускам нещо ?

П.С. А нова тема по темата? :) Супер !
Евгени, мерси за инфото по помпата !
morfei1 - специалист
ср яну 23, 2019 11:46 amManu написа:

Някой ще ми обясни ли при това положение, когато температурата в различните зони в едно жилище се гони по график с различни стойности, този термостат какви ще ги върши ? Аз ли пропускам нещо ?
Отворил съм тема за Homematic IP и MAX!. Ако искаш там да се прехвърлим с въпросите за HM? Термостата на HM IP е препоръчително да е в една стая, тоест за всяка стая термостат, които си управлява съответните брой глави намираци се в тази стая. Препоръчително е монтажа му да е на 1.5метра от земята на вътрешна стена, която не е близка до прозорец, врата и източник на топлина-хладина, ако радиатора е монтиран на неподходящо място, което затруднява отоплението на стаята и т.н.т. Може да навържеш всички глави от стаите, като сложиш един термостат в коридора - например, но така по нищо няма да се различава в управлението, от типичният стаен термостат, който до колкото разбрах от мненията ти не предпочиташ.

Аз изчаквам да видя как ще се държи глава без стаен термостат и тогава ще се мятам на тях, ако има нужда, понеже и те не са евтини. При положение, че стаите са сравнително малки, радиаторите сравнително големи, мисля, че с настройка на подходяща макс. температура на главата, стайният ще ми бъде излишен, конкретно в моят случай. Така или иначе за да ми отопли в най-студеното кътче на стаята, трябва да задам малко по-висока температура на главата, ако има нужда. Това ще стане ясно след няколко дни ползване, като главата си темперира помещението.

Netamo, изглеждат добре. Не съм се интересувал за тях. Дизайнеско изпълнение, за богати хора със скъпи къщи и отоплителни системи и цената им е хубава :-D , която не ми е по възможностите. Homematic IP също са сравнително скъпи, но са по-ориентирани към обикновения човечец като мен, с обикновена къща и отопление, като функционалност, не вярвам на предлагат нещо много, повече. Но... "За всеки влак си има пътници" важното е да има предлагане и конкуренция, от това печелим ние - потребителите.
Manu - специалист
morfei1 Да, видях ама в последствие за новата тема. Модератор, ако може да ги премести тези мнения там ? За стаите, мисля, че трябва да се оправиш без термостат, нормално е малко да се шашка. Аз с "аналоговите" глави в дневната /с два радиатора/ си поиграх малко с един термометър в различни части на помещението. И в крайна сметка го боднах в средата на дневната /пада се всъщност и в средата на разстоянието м/у двата радиатора/ и имам някаква добра представа какво се случва. Държи си 22.5 - 23. В крайните точки не е по-различно.
pah - помощник
Здравейте!Имам въпрос относно един параметър на циркулационна помпа-минимална височина на смукателния вход.Доколкото разбрах,тази височина зависи от температурата на работната течност.Въпросът ми е свързан с явлението кавитация,което може да доведе до разрушаване на помпата при неправилен монтаж.Как да се монтира правилно помпата за да се спази минималната височина примерно при 90 градуса на флуида?

''Кавитацията е сложен нестационарен процес,който все още не е напълно“изучен”. Кавитация възниква тогава,когато налягането на течността достига близки стойности до налягането на насищане на парите на течността pD . Това налягане зависи от температурата на течността. В хидравлична система кавитация може да възникне на входа на помпа или в дроселиращ елемент. Изразява се с образуване на обеми запълнени с пара и отделящисе от течността газове,които нарушават непрекъснатостта на течението. Появяват се отделни“мехурчета”запълнени с пара и газове. При достигане на зона с повишено налягане те се разрушават с голямаскорост,при което се появяват местни хидравлични удари. Това води до характерен шум,умор на материала,от който е изпълнена помпата или дросела. Кавитацията е вредноявление за нормалната работа на една помпа. Разрушаването на мехурите по вътрешните повърхнини води до тяхното бързо износване. Това износване може да се сравни с износване получено от работа на помпата с течност наситена с абразивни частици. За всяка помпа съществува минимално налягане p1min на входа при което тя работи устойчиво.''
kozl - майстор
нед мар 03, 2019 10:55 pmpah написа:
Здравейте!Имам въпрос относно един параметър на циркулационна помпа-минимална височина на смукателния вход.Доколкото разбрах,тази височина зависи от температурата на работната течност.Въпросът ми е свързан с явлението кавитация,което може да доведе до разрушаване на помпата при неправилен монтаж.Как да се монтира правилно помпата за да се спази минималната височина примерно при 90 градуса на флуида?
Като системата е построена, предварително оразмерена по конфигурация, за дебити и налягане и е определен диаметър на тръбите и арматурата.
Затворената система може да осигури повишено налягане в цялата система и като РС се закачи на входа на помпата, това е начин да се гарантира налягане на входа на помпата, което да не позволява кавитация в помпата.
Последна промяна от kozl на пон мар 04, 2019 8:39 am, променено общо 1 път.
Хм, не писах снощи, поради причини разбираеми, видно от поста на Козлин.
Пиша от телефона, та не мога да дам линк, конкретно по питането.
По спомен, Грундфос имат изисквания за 0.5 бара на входа, при отопление с 90 гр. вода.
Това са 5 метра воден стълб, което ще рече, че не е подходящо да се прави отворена система на един етаж.
Търси pdf на Грундфос, там ще намериш отговорът, ако тоя не е достатъчен!
Естествено, че спомените ми са неточни.
-75 градуса– 0.05 бара
-90 градуса– 0.28 бара
-110 градуса– 1.08 бара
стр 8 от https://ecotherm.bg/wp-content/uploads/ ... 0%B5-4.pdf
Значи може и отворена система на 1 етаж, при правилното ѝ изграждане и настройка на помпата.
При малки отоплителни системки, с радиатори, 1ва скорост на помпичката или РР1.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Настройка на циркулацинна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: