• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
В серпентините с метални тръби има ръжда / кафеникава / и окалина / чернилка /. Тя е от нагряването на тръбите при извивавено. По тази причина 2бр. "Теси" си ги взеха обратно. Много ми е интересно,как анодната защита премахва ръждата от серпентината?! Освен ,ако не е монтирана някъде на пътя на този поток?!
LazarGanev - "Велик майстор"
При затворена система с качествен гликол няма никакви проблеми с ръждите, но при отворена (дрейнбек), пълна с вода има нужда от скъп бойлер :)
Andri01 - майстор
Да и къда отиват ръждите и ОКАЛИНАТА ????
ivanovbg - майстор
Дрейн бег системата ми е затворена и доста преоразмерена за да се ползва за отопление пролет и есен като има слънце. Няма друга система която да позволи това.

Ръжда ако се получи ще отиде на дъното на буфера.

Между другото измислих как да се прочистват тръбите на подовото да не се завъждат водорасли. Един път седмично се пуска за 2 мин. 65градусова вода през подовото за дезинфекция. Това с термопомпа няма как да се случи. Не само, че са малко термопомпите които могат да постигнат тази температура. А защото термопомпата от веднъж няма как да даде толкова голям дебит гореща вода за кратко време..
ср юли 19, 2023 10:43 pmivanovbg написа:
Дрейн бег системата ми е затворена и доста преоразмерена за да се ползва за отопление пролет и есен като има слънце. Няма друга система която да позволи това.

Ръжда ако се получи ще отиде на дъното на буфера.

Между другото измислих как да се прочистват тръбите на подовото да не се завъждат водорасли. Един път седмично се пуска за 2 мин. 65градусова вода през подовото за дезинфекция. Това с термопомпа няма как да се случи. Не само, че са малко термопомпите които могат да постигнат тази температура. А защото термопомпата от веднъж няма как да даде толкова голям дебит гореща вода за кратко време..
Ко речи?!
Иванов, не стига, че си леко далеко, ами и не четеш добре Форума. Какви работи измисляш само!!!
Прав е онзи, дето е рекъл- "Топлата вода се открива ежедневно". И всеки откривател държи да го обяви веднага.

За баде Емо- След като отделиш кислорода, което е ръждообразуващото нещо, нещата придобиват по ясен характер.
Вече разбирам защо не искаш да го проумееш, но ръждавия бойлер в банята ми няма подобни на твоите проблеми с теситата. Вероятно и те не биха имали проблем при моите условия, както казва и Лазар.
Andri01 - майстор
А ОКАЛИНАТА - ако знаеш как се получава и каква представлява???? Даже и в DB системати има начин да се намали разтворения въздух.
чет юли 20, 2023 7:38 amAndri01 написа:
А ОКАЛИНАТА - ако знаеш как се получава и каква представлява???? Даже и в DB системати има начин да се намали разтворения въздух.
От тебе съм го чувал, да знайш!
Като се намали, ръждясването продължава с намалени темпове, вероятно?!
LazarGanev - "Велик майстор"
Окалината е окис по повърхността, който се получава при термична обработка на метала, т.е. при изработката на серпентината, т.е. това са люспички окислен метал по повърхността. Понеже по вътрешната повърхност на серпентината не се нанася никакво покритие, и не се обработва, то там има окисен слой, както и откъснати люспички окалина вътре в серпентина, които след изплакване се отмиват. Такова е състоянието обаче не само на серпентините на бойлерите ( и не само на Теси, а на всички марки), но и на всички стоманени буфери, хидравлични изравнители, разширителни съдове, котли, камини и т.н. които се ползват навсякъде. Когато отворена система (свързана с атмосферата) се напълни с вода, всеки с основно образования може да каже, че при наличие на кислород, вода и метал (желязо) се получава железен окис. Ако системата е затворена (няма достъп до кислород), ако вместо обикновена вода се запълни с подходяща течност, която съдържа различни инхибитори и антикорозионни съставки, то се спира или силно се намалява процеса на образуването на окиси. Освен това в една соларна система няма пластинчати топлообменници, които да се запушват, така че наличието на някакво нормално количество ръжда по никакъв начин не се отразява на ефективността. Такива бойлери, буфери и РС се ползват постоянно в системи с газови котли, термопомпи и никой досега не връщал бойлер или буфер, защото отделял ръжда :cool: Ествествено, че никой не ползва такива уреди в отворена система. Пък хората са измислили и магнитните филтри...
Нямам това търпение и този академичен стил, което не ми пречи да спомена хилядите стоманени котли, работили по 15-20г, дори без инхибитори.
Както и "ръждавия" ми буфер, оня прословут бойлер...
Според няколко пищещи вишисти, досега трябваше да са върнати за стара ръжда.
Да не би проблема да е във високата степен образованост на българският народ?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Помощ за избор на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: