• 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Пичове шапка ви свалям :prayer: :prayer: :prayer:

Всичко си правя и даже работи.
Но ако може да кажете да ли има начин да се направи така
че навън като се мръкне и светодиода(диодите) да светнат сами?
В колата няма часовник и съм си взел един от левчето.
Неизкам да го захранвам от фаровете,светодиода не часовника той си е с батеря, защото като е намясто колата и
неработи двигател нямам нужда от фарове но понякога имам нужда от
час.
Моля помагайте
pasat - специалист
5.7V захранване, бели светодиоди 40 броя, разпределени на 2м кабелен канал. Зглобен го сложих над гардероба в спалнята, насочен хоризонтално в стаята става идеална светлина за през ноща. Не се получава сянка никъде в стаята, понеже тавана е бял и някакси се получи много добре. Не съм си и представял че ще стане така. Ползвам го понеже имам малко бебе, и е включен постоянно цяла вечер. Не дразни зрението, а като си затвориш очите все едно е тъмно.. Зарядното ми се стори че малко грее, малко по-вече отколкото ако се зарежда телефон. Благодаря на всеки отзовал се с полезна информация.

Прикачен файл

IMG_2961.jpg
styb - специалист
Имам един въпрос понеже по електроника не съм много напред : При вързване на диодна лента с конвенционален трансформатор 12V AC и поставяне на съответния грец трябва ли някакъв друг елемент да се слага освен греца ?
Tiger - специалист
Хубаво е да филтрираш променливия ток. Един кондензатор с по-голям капацитет ще свърши някаква работа. Свързва се след греца между + и -.
ПП: Не съм пробвал, може и без филтрация да стане, но може и да пулсира светлината
styb - специалист
Аз съм пробвал и не веднъж , няма никакви пулсации , но не знам как е най добре и какъв кондензатор да сложа
Tiger - специалист
Щом не те притеснява - не слагай.
Иначе мисля, че >100 uF би свършил работа. Но и мен ме няма много по електрониката
ELEMENTAL - специалист
Пулсации има и те са с честота 100Hz.На практика човешкото око е твърде инертно за да ги "усети".Въпреки това не е зле да се сложи филтриращ кондензатор за да се намали евентуалната зрителна умора при продължително излагане.Грубо, необходими са 1000-2200uF за всеки ампер консумиран ток.Трябва да се има в предвид, че напрежението на изхода в този случай ще има стойност по-голяма от средната стойност на напрежението на вторичната намотка на трафа.За трансформатор с вторична 12V това значи напрежение на празен ход 15-16V.
P.S.За изчисляване на филтриращия кондензатор може да се ползва и програмката от подписа ми.
KnauFer - специалист
искам да попитам дали има и се продават рефлектори за 5мм светодиоди ,че съм си наумил тук една щуротия .. :prayer:
ivanovrg - специалист
здравейте
изчетох темата и освен ако не съм пропуснал някой пост(станала е доста голяма)

никой не каза от къде си купувате светодиоди и на какви цени
замислил съм нещо,но първо трябва да намеря светодиоди :)
255388 - специалист
Здравейте, нов съм във форума и да си призная тази тема бе причината да стана негов член.
Прочетох темата, но възникнаха някои въпроси около изложените методи за пускане на "n" на брой светодиоди към захранващата мрежа(220-250V). Имам понятие от електротехника и базови познания по електроника...та започвам с първия си homemade светодиоден проект.

Имам изгоряла китайска светодиодна лампа Е14 с 60 диода(220-240V,50Hz,5W) и имам намерение да я възстановя, т.е. да ползвам 60-те последователно свързани диода. Светодиодите предполагам са стандартни бели високояркостни 5mm 3,2-3,4V 20mA.
Прикачен файл:
ZN_51456.jpg
Прикачен файл:
ZN_51455.jpg
Всичките са здрави с изключение на един. Самата схема представлява: мрежа>съпротивление(и паралелно на него метализиран кондензатор) преди гретца>след гретца паралелно на диодите има отново съпротивление и кондензатор(електролитен).Съпротивлението след гретца е изпушило.
Прикачен файл:
ZN_51494.jpg
Елементи в китайската схема:
-гретц(MB6M)
-преди гретца(метализиран кондензатор 564J/400V/0,56uF и съпротивление 100К или поне така виждам цветовете под прегорялото)
-след гретца(електролитен кондензатор 1uF/400V и съпротивление 410К)

Каква е била идеята на китайците с това свързване? Гасящ резистор/кондензатор преди гретца по отделно + филтриращ кондензатор и последователно свързано съпротивление след гретца - ясно, но паралелни съпротивление и кондензатор?

Според формулите изложени в темата и 60-те посл. свързани светодиода, с които разполагам:
Um=1,41.250=252,5~353V (250V измерих навсякъде в апартамента или просто китайския мултицет за 15лв. лъже)

Up=3,2.60=192V
Id=0,02A

-варианта с гасящ резистор + филтриращ кондензатор
R=(353-192)/0,02=8050 ohm/3,22W [P=U.I=161.0,02=3,22W]
C=10^6/(400.0,67.Rt)=10^6/(400.0,67.9600)=0,39 uF [Rt=Up/Id=192/0,02=9600 ohm]

-варианта с гасящ кондензатор+ филтриращ кондензатор
Xc=1/(6,28.50.C); => C=1/(6,28.50.Xc)
Ic=(220-Ud)/Xc => Xc=(220-Ud)/Ic=(220-192)/0,02=1400 ohm [1]
=>C=1/(6,28.50.1400)= 2,27 uF
C=10^6/(400.0,67.Rt)=10^6/(400.0,67.9600)=0,39 uF [Rt=Up/Id=192/0,02=9600 ohm]

Адекватни ли са получените стойности?
В [1] за тока през кондензатора "220" кое напрежение би трябвало да бъде?
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: