• 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ndinev - специалист
ето тук детайли http://www.edn.com/contents/images/53002di.pdf -последната статия Switching regulator forms constant-current source

практически при светодиодите ние винаги се опитваме да пуснем постоянен ток. Реално в схемата с тези 90 диода се опитваш да направиш същото. БТВ кондензатора не е гасящ -просто е импеданс ;-) Zc=1/2.пи.f.C с нулеви активни загуби ( за сметка на чез :-) ). Мисля че по нагоре някой беше споменал че е излишен в твоя случай и не е далеч от истината. излиза че Z му е към 740ома.
Тук реално с ценера ограничаваш напрежение/тока при увеличаване на захранването... но при намаляване на захранването тока намалява пропорционално и се вижда.
Ако искаш може да стабилизираш тока ето така http://www.sentex.ca/~mec1995/tutorial/ ... 3xtor9.gif
трябва само да се подберат елементите - например транзисторът да е на 400 волта и да може да понесе към 1 ват загуби (0.6 поточно). Кпдто ще падне на 90% но няма да зависиш от малките промени в напрежението. И ценера ще трябва по разумно да се захрани. В нета има и други схемки.
Здравейте момчета!
Много сериозна тема сте заформили за светлодиодите. Повечето отговори са относно свързване на светодиодите към променлив ток. Аз обаче имам въпрос относно възможността да си направя една декорация с ЛЕД осветление (гъвкава лента), която да поставя в един островен тип кухненски шкаф. Не ми се иска да прокарвам кабели до острова и затова се чудех дали не е възможно да си направя осветление на батерии. От тук обаче възникват няколко въпроса:
1. Необходимо ли е да се слагат резистори (или друг вид електрически елементи) между захранването на батерии и светодиодите?
2. Ако лентата е с дължина 2.4 метра и върху нея са разположени диоди с обща нужда от захранване с мощност 4.8 W, дали 8 батерии от 1.5 волта ще са достатъчни.
3. Колко време ще свети лентата, ако батериите са примерно с 1500 мА/h? (доколкото успях да разбера от четене тук, един диод изразходва приблизително 20 мА/h...)
4. дали няма да е по-ефективно, ако използвам две ленти по 1.2 метра, всяка от които с по 8 батерии по 1,5 V.

Видях нещо подобно на 9 страница в отговор на Баш Майстора, но там данните са от 2009 година, а сега има доста нови неща...

Уточнявам, че мисля да ползвам следната лента:
FLWW30 Warm White 12V/2.4W/m 30/m 5.50лв/m 5.00лв/m 4.50лв/м
от http://led.omega-light.com/Flexstrips/flexstrips.htm

Батериите вероятно ще са презареждащи и ще ги избера с възможно най-голям капацитет.

Благодаря предварително за помощта.
ndinev - специалист
Готин въпрос... ето моето философстване повъпроса.
1. при тази мощност ще имаш 200мА на линеен метър - 480мА на 2.4те метра. това би било рънтиме 2-3 часа на 1500мА батерия
2. с батериите може да е проблем - трябват ти 10х1.2в... обаче те като са заредени са към 1.35-40... и падат до 1.1...та излиза от 11 до 14 волта... за съжаление няма да е добре. дори да не изгорят на 14в ще имаш сериозно изменение в яркоста в такъв диапазон
3. ако трябва да го правиш непременно на батерии се сещам за следното. земи си акумулатор с по високо напрежение и си сложи импулсен дц-дц конвертор до 12в. това си е стабилизирано
ndinev написа:
Готин въпрос... ето моето философстване повъпроса.
1. при тази мощност ще имаш 200мА на линеен метър - 480мА на 2.4те метра. това би било рънтиме 2-3 часа на 1500мА батерия
2. с батериите може да е проблем - трябват ти 10х1.2в... обаче те като са заредени са към 1.35-40... и падат до 1.1...та излиза от 11 до 14 волта... за съжаление няма да е добре. дори да не изгорят на 14в ще имаш сериозно изменение в яркоста в такъв диапазон
3. ако трябва да го правиш непременно на батерии се сещам за следното. земи си акумулатор с по високо напрежение и си сложи импулсен дц-дц конвертор до 12в. това си е стабилизирано
Ще ми се да е на батерии. 1.5 V x 8 бр. е точно 12 V.
Не мислиш ли, че ако се раздели лентата на 2 по 1.2 метра ще имам нужда от 200 мА/h за лента. Ако захранването е 12 V и батериите са по 2700 мАh ще е по-ефективно и няма да има проблем с изгарянето. Дори да свети слабо не е проблем - това ще е само декорация. Въпроса е ще трябва ли стабилизатор за напрежението или нещо друго такова което да се свърже преди лентата.

И Благодаря за бързото "философстване"!
255388 - специалист
Haritony написа:
Не мислиш ли, че ако се раздели лентата на 2 по 1.2 метра ще имам нужда от 200 мА/h за лента. Ако захранването е 12 V и батериите са по 2700 мАh ще е по-ефективно и няма да има проблем с изгарянето. Дори да свети слабо не е проблем - това ще е само декорация. Въпроса е ще трябва ли стабилизатор за напрежението или нещо друго такова което да се свърже преди лентата.

Проблема е, че презареждаемите батерии не са с напрежение 1,5V, a 1,2V и както ти написа по-горе ndinev, при заряд-разряд ще има големи отклонения от желаното напрежение върху светодиодите. Дори да вземеш акумулаторна батерия 12-24V, пак ще наложи стабилизране.
255388 написа:
Haritony написа:

Проблема е, че презареждаемите батерии не са с напрежение 1,5V, a 1,2V и както ти написа по-горе ndinev, при заряд-разряд ще има големи отклонения от желаното напрежение върху светодиодите. Дори да вземеш акумулаторна батерия 12-24V, пак ще наложи стабилизране.
Ясно! Ще го пробвам с 12 батерии, като лентата ще е 2.4 метра. Ще сложа импулсен DC/DC конвертор до 12 V и ще видим дали ще стане.
Не поясних, че пространствто в острова е ограничено и затова се налага използване на батерии. Просто няма място за акумулатор.
Ако някой може да предложи още нещо по темата преди да съм го сглобил - моля заповядайте! Съветите ви са безкрайно полезни за аманьор в електротехниката като мен!

И още един въпрос - ако батериите са 12 бр х 2700 мА/h не се ли получава общо 32 400 мА/h или греша?!
Защото с подобна ефективност системата ще издържа поне 27 часа (ако диодите разходват общо 1200 мА/h)

Благодаря предварително!
255388 - специалист
Haritony написа:
И още един въпрос - ако батериите са 12 бр х 2700 мА/h не се ли получава общо 32 400 мА/h или греша?!
Защото с подобна ефективност системата ще издържа поне 27 часа (ако диодите разходват общо 1200 мА/h)
При последователно свързване капацитета си остава същия(2700mA/h), общото напрежение се увеличава.Ако ги свържеш паралелно напрежението ще остане същото(1,2V), а капацитета се увеличава, т.е. в твоя случай ще работиш с капацитета на 1 батерия(2700mA/h).
200mA/m, за 2,4m имаш 480mA.
ndinev - специалист
ето един дц-дц конвертор от комет... скъпичък ама от 9волта
AM6T-1212SZ DIP24 6W/In9-18/Out12VDC DIL24 Isol.1500VDC

изходът му е 6 вата тоест ~500мА... точно като за целта.
Има обаче още нещо ... трябва да следиш батериите при разряд... да не ги скапеш...за никелметалхидр. до 1.1 волта на елемент

ако решиш че може да събереш 15-16 волта тоз е по евтин
BP5022A(BP5222) ROHM SIP9 DC/DC Hybrid In 15÷38V Out 12V/0.5A
SystemeX - напреднал
Здравейте,
Ако имам 5 светодиода последователно свързани СИНИ и 5 последователно свързани 5 светодиода БЕЛИ, свързани към потенциометър или тример.... Възможно ли е при завъртането му ... да става плавно преминаване от единия цвят към другия (до изгасването на единия цвят), дори когато е посредата стойността на потенциометъра ... да се образува еднакво светене както на Белите така и на Сините светодиоди. Изобщо възможно ли е? И ако е възможно каква стойност потенциометър ще ми трябва за 5-те светодиода. И има ли начин да изчисля стойностите за по малко светодиоди. :?
KnauFer - специалист
Здравейте,решил съм да си купя мощен светодиод 10 вата 7волта 1 ампер .Проблема ми е че ми трябва драивер с който да го пусна а такова животно нема ,и незнам от къде мога да намеря ..
Някои може ли да ми прати схема или да ми каже от къде мога да си купя готово.
Благодаря!
  • 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: