• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
torbalan - Дървен философ
:partyman:

ша падна от смех :)

КПД е съотношение на вложена енергия към получена полезна работа (енергия)
например при изгаряне на горивото в ДВГ горе-долу 1/3 се превръща в механична работа, а останалата енергия отива в околната среда под формата на топлина...

СОР (Coefficient of performance) е съотношение на получената топлина към извършената работа от компресора...
този коефициент има смисъл само за термопомпата.

Безсмислено е КПД и СОР да се сравняват...
КПД и СОР никога не могат да бъдат равни, защото в най-лошия случай СОР става 1, а КПД винаги е по-малко от 1
8180 - майстор
torbalan написа:
защото в най-лошия случай СОР става 1
Торбалан,
Това е така по дефиниция или...? Да не го търся, моля.
Всъщност аз ли пропуснах - какви параметри включва изчисляването му. Мярнах, че щяла да се сменя методиката.
Например дискутираната загуба в топлина от греенето на транзисторите, тя къде се отчита? Предполагам, че показаното обдухване е във външното тяло и поне на охлаждане си е жива загуба.
Енергията за размразяване къде се отчита?
Ако не ви се пише, дайте надежден линк за КОП/СОР, че ме заинтригувахте с тази тема.

И още един въпрос - някой по-горе обясняваше, че не се променяло налягането на фреона, а дебита. Мътно ми е малко като как става? Ресивер за нагнетен фреон и регулируем клапан или...?
fox_vt - майстор
Торбалане не падай от смях ще заболи корема :lol: виж кво си написал
КПД е съотношение на вложена енергия към получена полезна работа (енергия)
и след това
СОР (Coefficient of performance) е съотношение на получената топлина към извършената работа от компресора...
Хайде дефинирай моля ти се какво значи извършена работа от компресора?Щото със копа се има предвид че колкото използва компресора толкова повече ще е получената топлина в зависимост от коп.И кажи това определние на кпд дето го даваш дето по твоите думи имаш съотношение на вложената срещу получената точно както и коп а.
И другата ти предполагам правописна грешка е тази
а КПД винаги е по-малко от 1
забравил си двете 0.
За колегата дал примера с генератора не точно така даваш малко ток и въртене от двигателя или от друго нещо и генерираш енергия която е по малка от влязлата(тока за възбуждане и горивото за въртенето.Тука обаче освен ел енергията за климатика се пренася енергия отвън на вътре без да се използва за самата машина.Но много взехме да се отклоняваме от правия път като сте рекли коп да е :partyman:

И нещо от мен да си размисляте http://otoplenie.info-mix.info/el-energia-0.htm
8180 цитирал съм определенията по памет...
да, така е по дефиниция...

СОР-а не може да бъде измерен абсолютно точно - зависи от прекалено много неща, особено когато говорим за климатик с външно тяло обдухвано от въздух...

вижте горедолу последния ред от цитираната от fox_vt статия

производителите дават СОР при някакви условия - не знам да има стандарт точно за 7 и 20 градуса, но освен от температурите СОР зависи и от влажността на въздуха...
обледеняване, размразяване и т.н. :)

посочените от производителя стойности за този коефициент са само ориентировъчни :) и могат да служат само за сравнение, при това ако не ни лъжат :)

fox_vt - кое от написаното не ти е ясно?
и какво да ти дефинирам???

включваш климатика в контакта - той черпи енергия, с тази енергия върти компресора, захранва си електрониките и когато се наложи - размразява външното тяло...

като резултат от работата на климатика - ти получаваш топлина...

съотношението на получената топлина към изконсумираната енергия му се вика СОР

така по-ясно ли е?
8180 - майстор
Мерси за поясненията.
Сега, ако след 4 стр. спорове, се върнем на заглавието и без да влизаме много в "тънкостите на занаята", аз го разбирам така:
- СОР характеризира ефективността на "преноса" и следва Съвременните Приближения към Теоретичния Максимум по Цикъла на Карно (СПТМЦК), с отчитане и на КПД;
- КПД, както обикновено, ефективноста на работа собствено на машинарията по този пренос;
- ако не греша, при ниско КПД на компресора (+другите машинарии) СОР също трябва да пада :?
- въпросното СПТМЦК би трябвало да важи за всякаква климатична техника, ако някакви комерсиални интереси не го ограничават.

И, ако се върнем на заглавието, излиза, че "икономичността на инверторните климатици" би трябвало да идва от по-високо "КПД на Управлението" при сравнима машинария - компресор, вентилатори, топлообменници и пр.
Като гледам тези греещи транзистори и изложеното в първия ми пост по темата, доста се съмнявам, "че инверторните са по-икономични само защото са инверторни", но ще спра дотук, че може да греша в това с тиретата някъде.
СОР-а в най-голяма степен зависи от зададената температура и от външната температура и от това дали е влажно или не...

останалите фактори са пренебрежимо малки (пак повтарям говоря за машини от един производител и от един клас, не искам да сравняваме най-скъпата машина на дайкин с най-евтината на нео)

проблема на включи/изключи климатиците не е ниския СОР, а това, че маслото става с много висок вискозитет и при стартирането на двигателя до достигане на номинални параметри има голямо износване :)

и те така...
8180 - майстор
Хубаво.
Това с маслото го приемам, но не мога да го оценя.
Доколкото разбрах "инверторните" също спират, а ако не - няма как да са по-икономични.
Пък и какъв е проблема да се мери тази температура и да се добави цикъл ОN по нея.

П.П. Хората на ON/OFF летят в космоса.
мисля, че по-горе писах някъде...

познанията ми за това как се управляват компресорите, как се дроселират и т.н. са доста повърхностни...

за това не мога да дам отговор на всичко :)

отделно, че има и различни видове компресори :)
fikata - майстор
Освен СОР климатиците се характеризират и с коефициента ЕЕR, който се използва при охлаждане.
С помощта на тези два коефициента се класифицира енергийния клас на климатиците.
EER - съотношението на отдадената мощност спрямо консумираната електрическа мощност в режим на охлаждане. EER = Energy Efficiency Ratio
Клас на
енергийна ефективност Отопление Охлаждане

A COP>3.60 EER>3.20
B 3.60 > COP > 3.40 3.20 > EER > 3.00
C 3.40 > COP > 3.20 3.00 > EER > 2.80
D 3.20 > COP > 3.00 2.80 > EER > 2.60
E 2.80 > COP > 2.60 2.60 > EER > 2.40
F 2.60 > COP > 2.40 2.40 > EER > 2.20
G COP < 2.40 EER < 2.20
Последна промяна от fikata на пет дек 09, 2011 4:38 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
То хубаво, но не отговаря на въпроса в заглавието.
Четем стойности на тези коефициенти, ама сравними ли са климатиците?
Отделно дали съвременните "инвертори" съдържат инвертор или просто инвертор=+300лв.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: