• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 31
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
vvventsi - специалист
Тани написа:
Ами погледни една китайска и една качествена духалка с инфрачервена камера и ще видиш как едната "свети"
Колкото и да не ти се вярва дистанционното на телевизора ти излъчва светлина ! Мислиш ли че ще те заслепи ако я насочиш към очите си? Това , че не е във видимия спектър не я прави по-малко светлина!
Хайде кажи, ако не си съгласен за излъчваните инфрачервени лъчи , защо две вентилаторни печки с 2000W нагревател топлят различно ? Признавам си, че това е лично мое разсъждение и е вероятно да бъркам!
Заради вентилатора топлят различно духалките,при едни струята въздух е по голяма и духат по студено другите е по слаба струята въздух и духат по горещ въздух,но ако се направи едно измерване на изхабената енергия ще се види че и всичките ще изгорят еднакво ток да подържат една и съща температура,за едно и също време ,а при инфрачервените лъчи там усещаш топлината още преди да се е затоплил въздуха като слънцето,защото лъчите топлят директно тебе.

ПП.Края на краищата светят не светят нагревателите ,цялата енергия ще се превърне във топлина,затова се казва че ел.нагреватели имат 100%КПД!
Тани - модератор
vvventsi написа:
ПП.Края на краищата светят не светят нагревателите ,цялата енергия ще се превърне във топлина,затова се казва че ел.нагреватели имат 100%КПД!
Е с това вече съм напълно съгласен :partyman:

ПП Забравих да спомена , че инфрачервените излъчватели се делят на светли и тъмни. При тъмните може да се получи значителна икономия на електричество , за разлика от галана и за това си има физично обяснение , пак за разлика от галана :wink: !
vvventsi - специалист
Тани написа:
vvventsi написа:
Е с това вече съм напълно съгласен :partyman:
:prost:
torbalan - Дървен философ
ааааааа Танииии напоследък с теб все не сме на едно менние, а глей кво стана....

тамън мислех да питам кво става със светлината.... и ти взе, че даде отговор преди да питам :)

голяма забава била тая тема :)
Тани - модератор
Важното е , че спорим културно с аргументи , а не се караме , нали :wink:

Сега ако и автора на темата можеше да се аргументира , може и да си променя мнението :)
torbalan - Дървен философ
вълшебства трудно се аргументират :)
tgv - специалист
Привет! Според Джаул-Ленц реотана трябва да има КПД=1. Практически е 0,98-0,99. Поразгледах си записките на някои измервания от преди години, и там съм отчел, на бързовар 0,5кВт КПД - 0,88. Вчера направих замервания на 2,5кВт бързовар, нещата са още по-зле КПД-0,84. Грешката е в Мен, че не съм мерил напрежения. Замерванията и изчисленията съм ги правил на База Работа на нагревателя. Така че изводите са следните:
Загубите в ел. инсталацията сериозно влошават работата на активния товар.
Реактивно капацитивния товар, е по-ефективен от активния товар, при големи загуби в ел. инсталацията.
vvventsi - специалист
tgv написа:
Привет! Според Джаул-Ленц реотана трябва да има КПД=1. Практически е 0,98-0,99. Поразгледах си записките на някои измервания от преди години, и там съм отчел, на бързовар 0,5кВт КПД - 0,88. Вчера направих замервания на 2,5кВт бързовар, нещата са още по-зле КПД-0,84. Грешката е в Мен, че не съм мерил напрежения. Замерванията и изчисленията съм ги правил на База Работа на нагревателя. Така че изводите са следните:
Загубите в ел. инсталацията сериозно влошават работата на активния товар.
Реактивно капацитивния товар, е по-ефективен от активния товар, при големи загуби в ел. инсталацията.
ЯЯ,кажи как изчисли че има 84%че нещо не можах да схвана :?
tgv - специалист
Потресен Съм. На 1,728кВт духалка плюс телевизор, хладилник и компютър имам загуби по ел. инсталацията 11,5%.
Вярно инсталацията е дърта но чак пък толкова.
vvventsi - специалист
Tgv.не каза как изчисли че бързовара има КПД 84%!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 31

Тема "ЕЛЕКТРОДНО - ЕЛЕКТРОЛИТНО ОТОПЛЕНИЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: