• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
idunno - специалист
Не искам да влизам в пполемики, не че не става с ТИГ апарат, просто ми се струва безмислено, когато става въпрос за медни тръби и фитинги или неръждаема тръба към мед, запояването с съответния припой си остава стандартно (при достататъчно припокриване на двата материала).
Защото на масата е лесно, ама я пробвай между мрежа от тръби кабели вървящи почти плътно една до друга да запоиш медна тръба с аргонов апарат.Освен това е скъпа техника и според мен не винаги е най - удобното нещо за мъкнене из обекта.
agj - майстор
Не искал да влиза в полемика :? Ако не си искал, избщо нямаше да се обаждаш!И.. ми е интересно как така определяш кое заваряване е стандартно и кое не!Аз нямам нито обикновено ,нито необикновено оксиженче ,щото не ми трябвя ,....имам си аргонче :razz: !И с него си върша почти всичко .......И можеш да бъдеш сигурен че това я най-универсалния метод за заваряване!Та и снимчиците са по повод на по ранен спор,че мед,месинг и др. там медни сплави :razz: не можели да се заваряват на ВИГ .....!?Ми като не можете запоявайте си ги,всеки да се оправя кой как може!Само че май някой го могат само на "приказки" :lol:
idunno - специалист
Нещо си се объркал, няма универсален метод, а за твое сведение ТИГ заварявянето е просто модерен вариант на ацетиленовия аксижен.
Много по- лесно е от заваряването с електрожен.По - приемливо когато става въпрос за неръждавейка и рядко приложимо при монтажи.
Обикновено с ТИГ начина се изисква по - малко опит от заварчика при получаването на добър шев.
За съжаление на някои няма унивесален метод за заваряване, има предписания кое,как и с какво се заварява, но това се учи от книжките.
То и затова това на картинките изглежда зле.Понеже приетия метод е чрез твърдо запояване с обикновен пропан/кислород или ацетилен/кислород апарат.
agj - майстор
От това което си написал за сетен път се убеждавам че ти никога не си барал аргонова ръкохвътка,,а пък теорията ти изобщо не искам да обсъждам :-D :-D !Така че аз спирам до тук .
gogo7777 - майстор
Та и снимчиците са по повод на по ранен спор,че мед,месинг и др. там медни сплави не можели да се заваряват на ВИГ .....
Кой твърди, че не може.... :shock:
Ама ся да ползваш ВИГ вместо оксижен като мешаш припой и тел е друго.
Я пробвай да пърлиш прасе на ВИГ :)
Kirilpm - специалист
idunno написа:
Нещо си се объркал, няма универсален метод, а за твое сведение ТИГ заварявянето е просто модерен вариант на ацетиленовия аксижен.
Много по- лесно е от заваряването с електрожен.По - приемливо когато става въпрос за неръждавейка и рядко приложимо при монтажи.
Обикновено с ТИГ начина се изисква по - малко опит от заварчика при получаването на добър шев.
За съжаление на някои няма унивесален метод за заваряване, има предписания кое,как и с какво се заварява, но това се учи от книжките.
То и затова това на картинките изглежда зле.Понеже приетия метод е чрез твърдо запояване с обикновен пропан/кислород или ацетилен/кислород апарат.
Колега,точно ТИГ метода се усвоява най-трудно,освен ако не си работил с оксижен преди това.Нещо бъркаш като твърдиш че е по-лесно от заврянето с електрожен,замисли се че при електрожена ако работиш с шлем имаш една свободна ръка,с която да манипулираш детайла,когато ходих на курс за ТИГ все не ми достигаше една ръка.А заваряването с оксижен е нещо много хубаво и достъпно,но куцото му място е ацетилена,не съм чувал за една работилница взривена от аргонов апарат,а за взривени от ацетилен примери бол.От много време си държа оксижена само с една малка бутилка пропан бутан за моменти когато се наложи да се запои или нагрее нещо.А универсален метод наистина няма,ако го имаше другите бързо щяха да отшумят,като гледам все още масово се търсят машини и от трите най-разпространени метода.
agj - майстор
Под универсален имах предвид че , с ВИГ-а възможно да се заваряват почти всички метали със всякакви дебелини|А това как и с какво ще се завърява определен метал е въпрос на технология с която се определя не само метода....а доста други неща!
Последна промяна от agj на нед авг 09, 2015 10:18 am, променено общо 1 път.
agj - майстор
gogo7777 написа:
Та и снимчиците са по повод на по ранен спор,че мед,месинг и др. там медни сплави не можели да се заваряват на ВИГ .....
Кой твърди, че не може.... :shock:
:
Ти!Да ти припомня ли:
gogo7777 написа:
.Жълто се заварява с една машинка......казва се ......на Готьие. Алуминия, магнезия /не като сплав/, медта, месинга.....кво ги правим :lol:
Всъщност кое в това изложение е вярно :lol:
]
idunno - специалист
Гого, всеки който има тапия за заварчик и някога е почвал от А и Б са му казали, че всеки едно ниво надгражда другото.Обикновено се почва с оксижен, може да се смята за остарял метод, но това е само в Бг, така човек се научава да контролира заваръчната вана и да оперира с две ръце, после минава на следващото ниво - електрожен- ъглов шев, пласини и тръби.За това подчертах за оксижена, че е нещо като предтеча на ТИГ машината.Затова и хората, които са работили с оксижен нямат проблем с ТИГ- да, ще им трябва 10-15 минути да свикнат, но това е всичко(изключвам алуминия).Лично аз имам и оксижен и електрожен и всеки апарат си има своята употреба(и степените за тях :-D :-D :-D ).
Ако чак толкова ми се прииска ще си взема и аргонов кит, но последния път като питах от любопитство нямаха аргонова горелка с чупеща се на 360 градуса глава, каквато съм виждал в Щатите, но както казах - просто от любопитство не съм опрял още до аргона.
Колкото до сложността- всеки който може да даде проба на тръба с електрожен няма проблем да му заверят и аргона, НО абратното за съжаление на някои не е вярно :-D :-D :-D :-D
Kirilpm - специалист
Много общо гледаш на нещата,не на всеки му иде отръки аргонодъговото заваряване.Доста познати и приятели имам които са работили дълги години предимно с електрожен(понеже преди друго освен оксижен и електрожен нямаше) и пробата на тръба с електрожена не би ги уплашила,но пък да тръгнат да учат основите на аргонодъговото заваряване и да ги караш да чистят железа до блясък,където преди са пробивали 2-3 слоя боя с електрожена,досто трудно начинание ми се струва.Според мен много по-лесно е заварчик,който владее газопламъчното заваряване да изкара без проблем проба на тръба с аргонодъговия метод.Аз от доста време чакам да се поопарича и да взема една машинка AC/DC понеже след като поработих просто се влюбих в този вид заваряване,единствения метод при който можеш да заваряваш с панталон и бяла риза без да си изцапаш дрехите,кеф ти с добавъчен материал,кеф ти без,кеф ти тънко,кеф ти дебело желязо а и не само желязо.И по никакъв начин не искам да кажа че оксижена е излишен,ако бях на това мнение щеше да е отишал на скрап отдавна,но при много операции е незаменим и за сега до колкото ми е известно е единствения метод,който не се влияе от мрежово напрежение и агрегати(като изключим заваряването с термит,понеже е доста специфично) но си има колкото плюсове толкова и минуси.Предполагам си виждал резултатите по кола кърпена с оксижен,всичко около заварките гние с феноменална скорост,за измятане да не говорим.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "ТИГ Заваряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: