• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29
Всичко за дърводелството
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравейте! Днес намерих една стара лента и банцига заработи.

Изображение

Изображение

Сега трябва да търся подходящи ленти,тънки и тесни защото всичко старо и налично ще бъде изхвърлено.Предлагат ми на фирма "ПИЛАНА" били Чехски, читави ли са или да се спра на "ТЕХНОЛЕС" ? До магазинчето на дъщеря ми има магазин в който предлагат на "ПИЛАНА",съсед си е купувал от там и каза че за 4.50 м е платил 11 лв..Питам защото не съм в час със цените на метър лента,заточване,лепене и чапразене, е някой операции и аз мога да ги извърша но искам да имам информация.
Един колега написа че когато шайбата на ел.мотора направи четири оборота,задвижващата шайба на банцига трябва да направи един оборот,но при мен се получава близо два оборота на задвижващата шайба.Всичко по машината е оригинално,но ми се струва че е доста оборотна.
bimbaeco - майстор
Браво, Алцек, нямаш спиране.
Това за съотношението 4 към 1 не е в никой случай универсално решение. Виж колко оборота е моторът, умножи ги по предавателното число и ще получиш оборотите на работното колело. Умножи оборотите на работното колело по обиколката и ще намериш скоростта на движение на лентата. Повечето машинки фабрично работят с около 12 - 17 метра в секунда, когато се реже дърво. Ако режеш метал, скоростта е доста по-ниска. Според Матияс Уандел (лудия канадец с дървените банцизи) за мотор с мощността на твоя (около 700 вата) идеалната скорост е 10 - 11 м/сек.
Здравейте! Днес ме стегна чембера и пак разхвърлях банцига.Обърнах лентата със зъбите навътре и пуснах машината.Взех един шмиргелов камък и си пришлайфах бандажите на колелетата снимки от операцията няма защото беше много мръсно.Видя ми се че почти нищо не съм свършил като работа и реших да си поставя лагери за водачи на лентата. Ето го и резултата:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
bimbaeco - майстор
Това е нещо, по което работя от Коледа насам и днес доживях да го монтирам.
Откакто се роди дъщеря ми, у дома е пълен хаос. В дъното на коридора пред банята имаше малко празно място, което много бързо успяхме да напълним с боклуци, както сами може да видите от първата снимка :-D .
Избрах на направя шкафа с открити рафтове над него, а не да слагам гардероб или нещо подобно там, за да не блокирам таблото с бушоните. За направата им използвах парчета от греди, които ми бяха останали от строежа на къщата. По тях има много дупки от пирони и всякакви несъвършенства. Някои заличих, а други оставих да се виждат нарочно. След като монтирах всичко, ми остана горчивия вкус, че май не съм уцелил пропорциите - шкафът е масивен и "тантурест", а рафтчетата са леки... поне така ми се струва, като гледам стимките сега (това го мисля честно, а не си търся комплименти).
Все пак, като се има предвид какво беше преди, че не съм похарчил и една стотинка (всъщност 1,96 лева - за пантите) и че материалът, който използвах, повечето хора биха го изгорили за подпалки - не мога да съм недоволен.
Направил съм около 100 снимки от всеки по-важен етап от обработката на материала и сглобяването на детайлите, но няма как да ги кача всички тук.
Ако ви е интересно, повече информация и снимки може да намерите в блога за дървени философии, който поддържаме с Грифин (http://woodbg.blogspot.com) от утре.

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

5.jpg
teon - специалист
...темата само за дърводелски инструменти ли е?
bimbaeco - майстор
Темата е за всякакви неща и по точно за това как са изглеждали преди и как изгреждат сега след малко труд и усилия от наша страна.
Здравейте! Поработих още малко по банцига.Взех рамката от една акумулираща печка,поставих и колелета за да премествам машината в работилницата на удобно за работа място и смених тежкия железен плат който тежеше колкото банцига барабар с мотора.Направих правоъгълен возач на плота за водене на лентата,защото преди беше кръгъл и се завърташе.Направих си и улейче по което пилките да се събират в един чувал за смет.Остава само едно линеалче да си изработя.Ето и малко снимки.

Изображение

Изображение

Изображение

Котарака и той дойде за снимката. :)

Изображение
monster18 - специалист
И аз съм така колеги обичам да връщам към живота стари или захвърлени работи мога да кажа че ми е хоби дори :)
rum_sz - специалист
Алцек,позвай долната част където е чувала ,що инструмент ще събереш :)

Сега карй с лагерити ,но по - нататък направи от бронз,
rum_sz написа:
Сега карй с лагерити ,но по - нататък направи от бронз,
Какво имаш на предвид по-точно ?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29