• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
magi208 - специалист
denuchi написа:
Само в готов вид.
Ми идеално си изглежда . Даже над дизайна се е постарал :)
magi208 - специалист
filmatoplo написа:
Реални снимки :? , навремето Денучи , като си правеше ТП показаваше всичко в детайли .
Дай поне тема за снимките . Мислех като има желание някой да си прави т.п. да постна снимки , които са най - близки до неговия избор.
Чаро - Акълия
Доста специалиста се изредиха през форума, но на практика само Денучи има какво да покаже реално (и някои други - с въздушните машини 2в6, фоникс...) :)
Повечето го карат на теория, а това, че знаеш листовките, не те прави адекватен шофьор! :lol:
Имам опит с проектанти (не само ОВК) и се убедих, че опита не можеш го замени и с най-дебелите книги!

Та и на мен ми е интересно да поразгледам някоя и друга снимка - монтаж някакъв, схема на подвръзване с и без буфер, логика на управление- с и без буфер, логика на управление при инверторен агрегат и т.н.
Тия дето ги пишете и рисувате ги има от години в мрежата. Нищо ново!
Като потребител на форума се чувствам леко обиден- малко подценявате ситуацията или целта на темата е основно в реклама!

От доста време предлагаме и високотемпературни термопомпи вода-вода, за които не е проблем да поддържат 80гр в инсталацията. Дайте нещо и за тях!
:wink:
ivanovbg - майстор
Чаро написа:
От доста време предлагаме и високотемпературни термопомпи вода-вода, за които не е проблем да поддържат 80гр в инсталацията. Дайте нещо и за тях!
:wink:
Какво да ти дадат за тях? Като всички подобни са на каскаден принцип. Примерно първата ТП качва до 40оС , а втората до 80. Има такива и за въздух-вода. Разликите в двете са обусловени предимно от работните температури.
ivanovbg - майстор
magi208, мъчи ме един въпрос. Ако имам термопомпа с 1:4 ефективност или май се казваше Коп и след нея вържа още една със същия коп 4, това означава ли че реално тази двойна система ще работи с Коп 16 или пак си остава 4?
magi208 - специалист
ivanovbg написа:
magi208, мъчи ме един въпрос. Ако имам термопомпа с 1:4 ефективност или май се казваше Коп и след нея вържа още една със същия коп 4, това означава ли че реално тази двойна система ще работи с Коп 16 или пак си остава 4?
Де да беше 16 ....И на мен ми се иска , но за съжаление е сумата от изтеглените и вложени енергии разделена на сумата от вложените.

Тук наистина става интересно защото при последователното връзване имаме 1 изтеглена от външната среда енергия и две различни консумации . Тогава копа за твоя пример е 2,33

Метода има смисъл при постигане много високи или много ниски температури където можем да се примирим с по-лош КОП за сметка на друга полза.

Много готин въпрос .
Последна промяна от magi208 на пет дек 06, 2013 1:14 am, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Значи така се смятало :)

Но пък на мен ми идва друга аналогия. Примерно приравняваме тежести и температура. При вдигането на тежести се използват системи от макари. Колкото са повече макарите, толкова ни е по лесно да вдигнем тежестта. Ако сравним една ТП с макара... Няма ли да е по ефективно да повишаваме температурата с поредица от работещи на по малки температурни разлики ТП?
Според мен така всичките ТП ще работят в режим с най висок КОП. Предполагам че КОП-а зависи от температурната разлика вход изход която трябва да се постигне.
:partyman:
vrangelov - специалист
ivanovbg написа:

Но пък на мен ми идва друга аналогия. Примерно приравняваме тежести и температура. При вдигането на тежести се използват системи от макари. Колкото са повече макарите, толкова ни е по лесно да вдигнем тежестта. Ако сравним една ТП с макара... Няма ли да е по ефективно да повишаваме температурата с поредица от работещи на по малки температурни разлики ТП?
Според мен така всичките ТП ще работят в режим с най висок КОП. Предполагам че КОП-а зависи от температурната разлика вход изход която трябва да се постигне.
Хубава е аналогията, но при макарите КПД-то е по-високо. Може би максимума е 99%. Би трябвало при повече макари триенето да е по-голямо, от което би паднало и КПД. Доколкото съм информиран максималното КПД на една компресорна машина е 50% и колкото повече се предава енергията от компресор на компресор, толкова повече ще пада ефективността(КОП-при отопление). :)
Здравей, magi208
И мен ме мъчи един въпрос: -Живея на село и токът ми е от 160 до 225V, според зависи, това пречи ли на една термопомпа да работи? Освен това напоследък токът спира за по една две секунди. Имало е и токови удари с много силен ток и са горяли незначителни като цена уреди. Не съм доволен, но нямам алтернатива. Ако от такъв токов удар изгори една ТП, енергото ще възтанови ли безпроблемно щетите или няма да е безпроблемно? Имате ли опит в тази насока.

Поздрави
Тани - модератор
ivanovbg написа:

Иванов, аналогиите са хубаво нещо, но ако са коректни. Твоята не е. Термопомпите не произвеждат безплатна енергия, а я пренасят от вън. За този пренос харчат енергия, която вече плащаш. Нека ти дам една по добра аналогия. Да си представим, че си наел един тъмнозелен да ти пренася безплатната енергия от вън. Нека кажем, че бере от вън и носи енергия за 4 лв., а ти му плащаш по лев. Понеже му е тежко, казва че ще извика още помощници от махалата, но трябва и на тях да им даваш по лев за всеки пренесени 4лв. енергия, защото ще я носят заедно, да не им тежи.

Колкото и термопомпи да сложиш една след друга, енергията която ще извлече първата от околната среда, няма да стане повече, само консумацията за превоза и ще се увеличи.
magi208 - специалист
Но пък на мен ми идва друга аналогия. Примерно приравняваме тежести и температура. При вдигането на тежести се използват системи от макари. Колкото са повече макарите, толкова ни е по лесно да вдигнем тежестта. Ако сравним една ТП с макара... Няма ли да е по ефективно да повишаваме температурата с поредица от работещи на по малки температурни разлики Т
Не само че е добра аналогия но и се използва при криогенни помпи , елементи на Пелтие и много други.
Но се явява съществения проблем , че само първата т.п. изтегля безплатна енергия а другите както каза Тани са само термо-редуктори.
Здравей, magi208
И мен ме мъчи един въпрос: -Живея на село и токът ми е от 160 до 225V, според зависи, това пречи ли на една термопомпа да работи? Освен това напоследък токът спира за по една две секунди. Имало е и токови удари с много силен ток и са горяли незначителни като цена уреди. Не съм доволен, но нямам алтернатива. Ако от такъв токов удар изгори една ТП, енергото ще възтанови ли безпроблемно щетите или няма да е безпроблемно? Имате ли опит в тази насока.
Единствения сигурен начин да ти възстановят щети е да имаш фактура за покупката и направена застраховка.
Така не ги съдиш ти а застрахователната компания.

За съжаление при такива падове могат да работят само инверторните т.п. и трифазните.....

Моето лично мнение е да си купиш инверторен климатик от добра марка и да си му сложиш външна защита , по чувствителна от неговата собствена. Така и климатичната фирма няма да може да те таксува за смяна на динистори при евентуален токов удар.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: