• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
agro - специалист
filmatoplo написа:
Водата за да се загрее на 120 градуса без да заври трябва да е с налягане 3 бара .Това означава затворена система с мембранен разширителен съд и предпазен клапан на 4-6 бара .Не знам конструктивно котела и тръбите ти дали ще издържат , но каквото и да предприемеш в тази насока трябва консултация с човек който разбира -защото може да гръмне .
Точно по тази причина написах, че не е задължително топлоносителя да е вода, за да не кипи при 100 гр. в отворена система. Ако е някой от гликолите, няма проблем. Ама дали Виадруса ще издържи дълго на температури от 100 и нагоре градуси при атмосферно налягане, това не знам.При 1bar водата кипи на 116-119*С
Последна промяна от agro на ср мар 25, 2015 10:47 pm, променено общо 1 път.
agro - специалист
big_death написа:
След още много четене много работи ще разбереш- и ще разбереш че освен загуба на много гориво друго няма да постигнеш !!!!
ПП. Колега , ако не те затруднявам с въпроса : колко количество алкохол изпиваш на година че търсиш това съвършено чисто питие ???
То пък бива ли всичко да е толкова прагматично насочено? Приеми, че има шашави като мен, дето си правят кефа с такива разни щуротии. Забавлението е несравнимо. Газификатора ми от друга една тема да не би да има практическо приложение засега? Това обаче не ме спира да работя по него и скоро ще има снимки и от него, и от напредъка с котела и казана. А многото четене никога не е излишно - познанието остава и след глупавите експерименти. Иначе съм фен на кайсиевата и годишно само с жената преборваме в къщи над стотина литра. Ха наздраве!
P.S. Възникна един въпрос? Всеки казан има отточна тръба с кран или люк. От началото до края си тази тръба има някаква дължина. При някои казани е относително дълга и излиза от зоната на нагряване. Как се отдестилира алкохола от участъка на тази тръба, който е извън обхвата на нагряването? Към загубите ли се причислява?
filmatoplo - майстор
Казанджията от там избива ,по 10 литра от казан -ето ти 100 литра , ще го превари за себе си .
agro - специалист
filmatoplo написа:
Казанджията от там избива ,по 10 литра от казан -ето ти 100 литра , ще го превари за себе си .
Трудна задача ми се види - да успее да хване само тези литри, като отвори големия люк и шурне врялата шлемпа.
big_death - специалист
Колега , би ли рискувал да се изгориш и обезобразиш заради едно кило ракия ??? Казанджиите може и да са алчни - но не са простаци !!!!
egomen66 - майстор
Задачата на казанджията е - Изкуството на дестилацията е , да се организира едно дефилиране на органолептичните съставки на изхода на серпентината отделяйки най-вече тази част от веществата, които са най-интересни, т.е. непрекъсната качествена дегустация. Селекцията на най-добрата фракция дестилат почива на умението на дестилатора(казанджията). Той се придържа към следните основни правила:
• Да се избягват груби изменения върху дебита на дестилата, знаейки как да се модулира скоростта на дестилацията.
• Да се намаля дебита в деликатните моменти на прекъсване(отделяне на фракциите).
• Да се спазват разумни времена на изтичане на различните дестилати(фракции).
Тези правила са първостепенни за прогресивната селекция на ароматна и градусова ракия. Тяхното приложение изисква почти постоянно наблюдение.
СЛЕДЯ КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ - Внимавай с личната безопасност . :partyman:
maistora1965 - специалист
egomen66 написа:
Задачата на казанджията е - Изкуството на дестилацията е , да се организира едно дефилиране на органолептичните съставки на изхода на серпентината отделяйки най-вече тази част от веществата, които са най-интересни, т.е. непрекъсната качествена дегустация. Селекцията на най-добрата фракция дестилат почива на умението на дестилатора(казанджията). Той се придържа към следните основни правила:
• Да се избягват груби изменения върху дебита на дестилата, знаейки как да се модулира скоростта на дестилацията.
• Да се намаля дебита в деликатните моменти на прекъсване(отделяне на фракциите).
• Да се спазват разумни времена на изтичане на различните дестилати(фракции).
Тези правила са първостепенни за прогресивната селекция на ароматна и градусова ракия. Тяхното приложение изисква почти постоянно наблюдение.
СЛЕДЯ КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ - Внимавай с личната безопасност . :partyman:
:shock: =D> #-o
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Котел и казан за ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: