• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lisko - майстор
Това с ватовете е малко бошлаф. За диспути може да служи, но в реалността, повече те интересува колко светлина изкарва.
Примерно в "джобните" фенерчета. Един и същи диод може да свети с много пъти разлика в зависимост как е настроен тока. И на двете да се твърди че са на макс, и на двете ще имаш диод дето в спецификацията му пише 1 ват. Само че в по-дребното фенерче няма как да се издуе диода до действително максималния ток щото ще прегрее много бързо. Издува се колкото да не прегрява с наличното охлаждане и това е макс-а за съответното фенерче.
Един по-адекватен метод да знаеш какво да очакваш преди да е дошло е като:
1. Приемеш че в лампа диодите ще са захранени с номиналния си ток тъй като няма причини да не са (освен пестене на метал за радиатор разбира се, но да бъдем оптимисти).
2. Намираш за типа диод какво светоотдаване има, умножаваш и получаваш.

Аналогично ако се чудиш дали китаеца е излъгал много с ватовете - намираш номиналната мощност на единичния диод по документи и ако тя е примерно 1 ват и имаш 10 диода а оня твърди че е 20 вата, значи лъже.
Но пак казвам - ватовете не ти светят. Има диоди с различни ефективности. Два диода може да дърпат всеки по 1 ват, ама единия да свети два пъти по-силно.

НИКОГА, не купуваш диодни артикули на които пише единствено 1W, 3W и прочие. Задължително трябва да пише какъв модел са диодите, а още по-добре ако пише и какъв производител. В случаите с фенерчета това правило е желязно ! Ако пише само ватове - значи е пълен боклук, пълна лъжа и набутване. Ако пише модела на диода, дори и да лъже че е 1200 лумена, ти можеш да провериш в тех документация на тоя диод че повече от 250 лумена няма как да изкара. Поне имаш идея каква е истината.
TiratroN - специалист
Lisko написа:
НИКОГА, не купуваш диодни артикули на които пише единствено 1W, 3W и прочие. Задължително трябва да пише какъв модел са диодите, а още по-добре ако пише и какъв производител. В случаите с фенерчета това правило е желязно ! Ако пише само ватове - значи е пълен боклук, пълна лъжа и набутване. Ако пише модела на диода, дори и да лъже че е 1200 лумена, ти можеш да провериш в тех документация на тоя диод че повече от 250 лумена няма как да изкара. Поне имаш идея каква е истината.
Добър съвет, ще се помъча да го спазвам :)
TiratroN - специалист
Нека да докладвам все пак какво се случи.
Диспута изтече, ескалира се и последва едно чакане. По някое време гледам съм спечелил желаната сума.
И тогава се активира и ескалацията на втория диспут, че нали два модела лампи бях взел.
И тогава как се активира оня ми ти китаец (всъщност китайка :) ). Почнаха едни предложения , че 20%, че 30 % и тъкмо реших да се съглася на 30 % че баш за тая лампа никакви доказателства не можах да сложа и пиша че съм съгласен, ама да не е през Paypal.
Влизам на другия ден и китайката вече предлага 50 % !?!?!?!?! . Тия са баш бая тъпи май :) Приех защото аз това и исках - 50 % .
После тия дни влизам на обявата да видя хорските коментари и що да видя : масово всички се жалват че лампите са с наполовина мощност, ама масово.
И си викам : е добре де, тая явно е паднала на ментак продукция със фалшиви параметри, ама сега това значи ли че ще има други на които лампите наистина 15 вата ще са 15 вата ???? Защото аз толкова лоши коментари наведнъж не бях виждал за други лампи...
И ми остава един горчив привкус в устата от цялата работа :)

Темата приключи.:)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Измерване на консумация на LED лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: