Колега, аз съм завършил МЕИ-то в далечната 1980г. И ние четохме за ШИМ. Но изглежда са пропуснали да ни кажат че е новост 

ktamen написа:Скъсаха ли те на изпита или успя да препишеш без да те хванат?Тц. Всички преписваха от мен, щото бях най-добрият. Ето виж сам:
ktamen написа: Съкращението ШИМ доби популярност сравнително от скороМежду другото бихте ли ми показали, някоя картинка от времето когато съм бил в детската градина, на която присъства въпросното съкращение (това, дето съм го оцветил в синьо). Защото аз съм писал, че съкращението ШИМ е отскоро, а не че широчинната модулация е изобретена миналата седмица.
jordanvass написа:Като ти гледам бележника или баща ти е закарал в училище цяло стадо агнета.ktamen написа:Скъсаха ли те на изпита или успя да препишеш без да те хванат?Тц. Всички преписваха от мен, щото бях най-добрият. Ето виж сам:
Но като отвори тема за ШИМ, ти виждал ли си схема или на живо такова животно? А виждал ли си без яки електролити на входа? Отвори което и да е захранване за комп и ще видиш вътре филтър, грец и два големи електролита. Знаеш ли защо ги слагат? Те не са само за изглаждане на 100-те херца пулсации след греца, а и за да си подсигури схемата достатъчно запас от електричество максимално близо до силовия тракт. Иначе не би могъл да работи. Не знам къде си виждал ШИМ без кондензатори на входа, но обърни внимание на следния факт: ШИМ-овете работят при честоти над 30kHz, понякога на стотици килохерци. Ти представяш ли си какво би станало, ако се остави тоя шим да гълта тока на хапки по целия 40 метров кабел, за който говорихте преди? Имаш ли бегла представа каква огромна индуктивност ще е той и съответно какво огромно съпротивление би бил за тези високи честоти? Грам ток няма да стигне до тоя шим и той въобще няма да тръгне. А и не само затова енергията се натрупва близо до крайното стъпало. Слагат се филтри точно за да не може шимът да гълта ток на порции, да внася шум в мрежата и да намаля фактора на мощността. Така че тоя вариант "ток на глътки" просто го няма на практика, той не би бил работещ, с малки изключения. Не знам защо въобще го дискутираш.Прикачен файл:JVV.jpg
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: