• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pah - помощник
пон мар 04, 2019 8:25 amТрифон П.Трифонов написа:
Хм, не писах снощи, поради причини разбираеми, видно от поста на Козлин.
Пиша от телефона, та не мога да дам линк, конкретно по питането.
По спомен, Грундфос имат изисквания за 0.5 бара на входа, при отопление с 90 гр. вода.
Това са 5 метра воден стълб, което ще рече, че не е подходящо да се прави отворена система на един етаж.
Търси pdf на Грундфос, там ще намериш отговорът, ако тоя не е достатъчен!
Естествено, че спомените ми са неточни.
-75 градуса– 0.05 бара
-90 градуса– 0.28 бара
-110 градуса– 1.08 бара
стр 8 от https://ecotherm.bg/wp-content/uploads/ ... 0%B5-4.pdf
Значи може и отворена система на 1 етаж, при правилното ѝ изграждане и настройка на помпата.
При малки отоплителни системки, с радиатори, 1ва скорост на помпичката или РР1.
Благодаря за изчерпателния отговор,нещата ми се изясниха.Заблудих се,като свързах термина ''Минимална височина на смукателния вход на помпата" с
позицията на помпата спрямо входа и изхода на котела.Чак сега ми светна,че е налягането на водния стълб!Хубаво е когато има някой да ти отвори навреме очите! :partyman: Имам 5 направени инсталации с водно отопление,като едната е комбинирана с водно подово,всички са отворен тип и на всичките разширителния съд е монтиран на подходящата височина.Само,че не е свързан с входа на помпата,а на изхода на топлата вода на водната риза, преди колектора.Смятах,че така по лесно се обезвъздушава системата.Нямам проблеми с инсталацията,но сега се замислям дали това е правилно и дали не се товари помпата по този начин.
пон мар 04, 2019 9:39 pmpah написа:
...разширителния съд е монтиран на подходящата височина.Само,че не е свързан с входа на помпата,а на изхода на топлата вода на водната риза, преди колектора.Смятах,че така по лесно се обезвъздушава системата.Нямам проблеми с инсталацията,но сега се замислям дали това е правилно и дали не се товари помпата по този начин.
Това е по малко грешният начин. Едно за обезвъздушаване и при грешно изчислена инсталация, като се изтърве малко камината, има къде да разтовари. Инак, ако е на студената, преди помпата, гореща вода и пара си седят в тръбите и топят наред, ако са от евтините.
Правилно е РС да е с 4 тръби.
Прикачен файл:
image9437ce4.jpg
image9437ce4.jpg (31.56 KиБ) Видяна 1195 пъти
https://agent39.ru/bg/the-system-for-re ... g-systems/
Червената е както го свързваш, лилавата се свързва на студената, преди да влезе в помпата.
Другите са ясни, предполагам.
Не се притеснявай за помпата!
Слагай по един предпазен клапан 2 бара на изхода на камината или котлето, ако има възможност РС да замръзне! Предполагам, че правиш инсталации на 1-2 етажа къщи, не на 6 етажно кооперация.
pah - помощник
вт мар 05, 2019 6:56 amТрифон П.Трифонов написа:
пон мар 04, 2019 9:39 pmpah написа:
...разширителния съд е монтиран на подходящата височина.Само,че не е свързан с входа на помпата,а на изхода на топлата вода на водната риза, преди колектора.Смятах,че така по лесно се обезвъздушава системата.Нямам проблеми с инсталацията,но сега се замислям дали това е правилно и дали не се товари помпата по този начин.
Това е по малко грешният начин. Едно за обезвъздушаване и при грешно изчислена инсталация, като се изтърве малко камината, има къде да разтовари. Инак, ако е на студената, преди помпата, гореща вода и пара си седят в тръбите и топят наред, ако са от евтините.
Правилно е РС да е с 4 тръби.
image9437ce4.jpg
https://agent39.ru/bg/the-system-for-re ... g-systems/
Червената е както го свързваш, лилавата се свързва на студената, преди да влезе в помпата.
Другите са ясни, предполагам.
Не се притеснявай за помпата!
Слагай по един предпазен клапан 2 бара на изхода на камината или котлето, ако има възможност РС да замръзне! Предполагам, че правиш инсталации на 1-2 етажа къщи, не на 6 етажно кооперация.
Благодаря за коментара и за инфото за разширителния съд.Вероятно при следващата инсталация ще приложа този вариант.Приятна вечер!
nikolatch - напреднал
Здравейте искам да попитам.Котелът ми е настроен 49 да тръва помпата и като изгасне при зададена темп на стеан да върти до 49.Но забелязах вдига 60-70 градуса става стаята примерно 23.5 и гасне горелката.Продува и след като изгасне вентилацията спира и помпата,но водата остава на 53 да речем,а по настройки да гасне на 49.Какъв може да е проблема.При познати гасне вентилацията попмата продължаша докато не си стигне зададените по настройки градуси за спиране.Благодаря предварително.:)
nikolatch - напреднал
Здравейте искам да попитам.Котелът ми е настроен 49 да тръва помпата и като изгасне при зададена темп на стаен да върти до 49.Но забелязах вдига 60-70 градуса става в стаята примерно 23.5 и гасне горелката.Продухва и след като изгасне вентилацията спира и помпата,но водата остава на 53 да речем,а по настройки да гасне на 49.Какъв може да е проблема.При познати гасне вентилацията попмата продължаша докато не си стигне зададените по настройки градуси за спиране.Благодаря предварително.:)
morfei1 - специалист
Нормално е да имаш 4C разлика между включване и изключване и при мен е така. Контролирам само включването, изключването е винаги 4C под заданието за включване на помпата при мен.
filmatoplo - майстор
Провери на колко ти е настроена помпата да спира .настройката трябва да е равна лили по малка от тази на старт на помпана с 2-3-5 градуса.Примерно ако ти включва помпата от 50 градуса ,спирането на помпата трябва да бъде 48 примерно .
ср ное 04, 2020 10:33 pmnikolatch написа:
Здравейте искам да попитам.Котелът ми е настроен 49 да тръва помпата и като изгасне при зададена темп на стаен да върти до 49.Но забелязах вдига 60-70 градуса става в стаята примерно 23.5 и гасне горелката.Продухва и след като изгасне вентилацията спира и помпата,но водата остава на 53 да речем,а по настройки да гасне на 49.Какъв може да е проблема.При познати гасне вентилацията попмата продължаша докато не си стигне зададените по настройки градуси за спиране.Благодаря предварително.:)
Добре де, човекът ти отговори в другата тема предният ден!!!
вт ное 03, 2020 2:34 pmДани11 написа:
Моята Аурига ако угасне от седмичния програматор,гаси и помпата.Ако я угася ръчно,крачно,от дистанционното,от копчето и т.н.помпата върти докато охлади до зададените градуси.
На колкото и места да питаш, той, отговорът е даден.
viewtopic.php?f=10&t=55467&start=2580#p1045911
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Настройка на циркулацинна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: