• 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
teodor_xristov_80 - напреднал
LazarGanev написа:
teodor_xristov_80, котелът работи по следния начин - стартира на минимална мощност и след това постепенно си повишава мощността в посока на максималната. Като доближи до номиналната мощност на инсталацията той започва да модулира сам и си остава на тази мощност, защото в противен случай ще прегрее и ще изключи по температура. В твоя случай - ако мощността за отопление бъде ограничена между 11 и 14кВт, то радиаторите няма да загреят до 80*С. Ако мощността бъде ограничена над 14кВт(16,18,24), то щом мощността на инсталацията е 14кВт, котелът сам ще си ограничи мощността на 14кВт
Сега те разбрах, но молудалцията при котела ще стане ли при условие, че регулатора не е със същата марка на котела, а именно:
котел Ariston class24 ff
регулатор - computherm q7rf
LazarGanev - "Велик майстор"
Регулаторът може да е от същата марка и пак да не е модулиращ. Принципно всички котли си модулират мощността при доближаване на зададената ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА. Модулиращият термостат го кара да модулира и при доближаване на зададената СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА. И в двата случая за да може да модулира е необходимо радиаторната мощност да е по-голяма от минималната мощност на котела, в противен случай котелът е осъден да работи само на минимална мощност, от която няма накъде надолу да модулира :wink:
marinmnm - специалист
Здравейте,
Аз реших да предприема мерки да си подменя котела iven 28kw с Condens 7000 W ZSBR 16-3 и FW200. Как мислите за мойте 77м2 в момента и 43м2/на *stand-by/?
Дали ще намалеят разходите.За декември 2012-356м3.За декември 2011 - 421м3. Значи голяма въртележка става ние намаляваме м3 , а държавата увеличава цената!
И кой е на далавера?
Сменяш най-неподходящия с най-подходящия за тебе - браво! :wink:
Vlado852 - напреднал
Аз пък имам една друга питанка.
Щом със стаен термостат он/оф котелът работи само на максимална мощност, която е 24кв, защо като го наглася на 75 градуса не изключва до достигане на стайната температура, при положение че радиаторите ми са с обща мощност около 11кв. Върти си на 74-75 градуса и това е, повече не ще.
Това за мен означава две неща:
1.Котелът е слаб и достига максимум 75 градуса на водата.
2. По някакъв начин, сам си регулира мощността.
ПП.
3. Чудя се с какво да се занимавам :-D
Кой е казал, че котелът с он/оф термостат работи на максимална мощност? Според мен твоя Владо при 75*С работи на около 9кВт. Не помня дали сме го коментирали твоя, но ако минималната му мощност е толкова (9кВт), това означава при по-ниска зададена температура на водата (напр.65*С) котелът ще прегрява и ще изключва по температура на водата. Опитай да намериш коя е най-ниската температура, при която работи без да изключва по вода. :)
Vlado852 - напреднал
Ами аз с такива впечатления от прочетеното съм останал.
По принцип в упътването на котела имам две мощности 24/7 и 25/8 - предполагам за отопление и топла вода.
Тези 75 градуса са само за опит. /обичам да знам/ Просто не е комфортно така, особено в по-малките стаи се чувства топлината от радиаторите и малко си дразни. За това го държа на 55-60. Сигурно вдига малко сметката ама хем тей, хем инъче не става.
teodor_xristov_80 - напреднал
LazarGanev написа:
Регулаторът може да е от същата марка и пак да не е модулиращ. Принципно всички котли си модулират мощността при доближаване на зададената ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА. Модулиращият термостат го кара да модулира и при доближаване на зададената СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА. И в двата случая за да може да модулира е необходимо радиаторната мощност да е по-голяма от минималната мощност на котела, в противен случай котелът е осъден да работи само на минимална мощност, от която няма накъде надолу да модулира :wink:
Благодаря ти.
Сега от моя страна остана да достигна минималната мощност на котела, чрез радиатори. :) :)
2v6 написа:
vili369 написа:
2v6 котела пали няколко пъти докато достигне зададената му t . Затова питам дали няма да съм по-добре с другия вид. Това нормално ли е дето пали няколко пъти ?
Не, не е добре котела да работи с прекъсване, ако стайния термостат подава непрекъснат сигнал за работа.
Смяната на термостата може да помогне само при топло време. На по-студено време котела ще работи пак по този начин.

Първо трябва да се коригира режима на котела:
1. На каква температура изключва? Добре е да се пробва как ще работи на максимална температура на отопление.
2. Помпата на каква скорост е? Трябва да е на максимална.
3. Радиаторите в стаята с напълно отворени кранове ли са?

Котела ми е Termomax
Изключва при t 60 C . Пали поне 5-6 пъти преди да достигне зададената му t. Помпата с каква скорост върти не знам нямам видимост , пък и не знам какво да гледам . Ще потърся в ръководството. Радиаторите са с отворени кранове , не знам дали някой е пипал нещо по секретните. Топля около 100 м2 на 2 кръга последователно свързани.
Vlado852 - напреднал
Голям майтап! Днес направих лека корекция вкъщи по отношение на отоплението. Смених си единия радиатор Биаси - двоен 1600/600 с троен 1600/600 на Корадо. Ефекта е поразителен! Преди да ги сменя ми правеше температура около 75-6 градуса без да гаси а сега обратното. Това сега как да си го обясня не знам. Някой има ли идея що не загрява като останалите тоя радиатор?
П.П.
Въздух няма :?
  • 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: