• 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sstefanov - майстор
Същия разход на ток за същата осветеност.

Единственото подобрение би могло да се получи ако бяха старите диоди - с повишаване на тока през тях се повишаваше и КПД-то им, но повечето от новите май не са така.

Все пак е добре да се погледне характеристиката им.
kozl - майстор
NeoBoss написа:
да де ама лет лентите "вървят" на прав ток и при една минута светене светят 100%. ако се направят да премигват на 100херца няма огромна разлика в осветеноста но времето през което светят е наполовина (на теория). това значи ли че ще има разлика във времето което ще изкара на батерия ?
NeoBoss не си пропилявай времето във фантазии. По-добре прочети, научи за диференциали и интеграли от математиката. Не 100 херца а 100 килохерца да пуснеш през светодиода разхода на енергия и създадената светлина ще зависи от коефициента на запълване на импулсите енергия захранващи светодиода. Що се отнася до човешкото око, според някои "честотата на опресняване на кадъра" му е около 25 херца, така всичко над два пъти тази честота окото възприема като постоянно светещо. Какво искаш да докажеш - че си излъгал човешкото зрение или си открил нови закони във физиката?
Да ако направиш фенер, който реагира на човешкото око по насоченост и осветява само това, което възприема окото и го осветява с толкова светлина, колкото е необходима на окото да не усеща глад за светлина, тогава човешкото възприятие ще е че е слънчев ден, а не тъмнина. И на това усещана като съпоставиш енергията на слънцето, която осветява земята няма калкулатор който да изчисли преимуществото на фенера пред слънцето.
Но извън твоя заблуден поглед няма ли го слънцето си е тъмнина.
NeoBoss - специалист
опитах се да възбудя вашето въображение просто. мен най ме интересуваха два казуса. Дали при лед матрица осъществена със лед ленти ( и транзистори) вместо диоди, ще работи на 100% осветеност.
И дали при мигане 1000 херца което теоретично пак е 1/2 от сумарното време, ще дава по малко разход на ток.
щот ако и двете са верни значи има противоречие , ако и двете твърдения са грешни също.
2v6 - майстор
NeoBoss написа:
опитах се да възбудя вашето въображение просто. мен най ме интересуваха два казуса. Дали при лед матрица осъществена със лед ленти ( и транзистори) вместо диоди, ще работи на 100% осветеност.
И дали при мигане 1000 херца което теоретично пак е 1/2 от сумарното време, ще дава по малко разход на ток.
щот ако и двете са верни значи има противоречие , ако и двете твърдения са грешни също.
Реалната осветеност не зависи от въображаеми фантазии :wink:
Силата на светене е право пропорционална на тока през светодиода. Няма значение как ще го накъсваш и управляваш.
Примерно може да се пускат импулси с 10 пъти по-голям ток от номиналния с продължителност 1/10 и пауза 9/10 - средния ток ще е равен на номиналния. Силата на светене пак ще е номиналното.
kozl - майстор
NeoBoss в твоите предположения липсва смислена връзка м-у честота и форма на трептене. Може би ще трябва да покълвеш нещо за ШИМ и не се доверявай толкова на човешките възприятия. На електронно-лъчевите кинескопи на телевизорите в нито един момент няма картина, но не така се възприема от човека.
Neno Er - специалист
Neno Er написа:
Изображение

Това е платката на едно китайско чудо-подвижна лампа за автомобил с пет светодиода свързани паралелно.
Свети ден до пладне.
Мога ли да го побългаря с други светодиоди и правилно ли е свързването? :?
Резистора не му знам стойността.
Явно съм попаднал на някой високонаучен форум щом никой не се занимава с моя проС въпрос :?:
kuger - майстор
Завъртя ми се една идея. Прекъсни плюсовата писта навсякъде между диодите. После към всеки диод запой по едно съпротивление, примерно по 1 ком, като другите краища ги събереш в центъра.
hidrazin - майстор
Neno Er написа:
Явно съм попаднал на някой високонаучен форум щом никой не се занимава с моя проС въпрос :?:
Е какво има да се занимаваме с твоя въпроЗ?
Ако не ме лъже паметта утре е подходящ ден да посетиш битака в Плевен на изхода за Русе. Ще хапнеш плескавица с бира и ще си харесаш ламба.
:partyman:
Neno Er - специалист
hidrazin написа:
... битака в Плевен на изхода за Русе. Ще хапнеш плескавица с бира и ще си харесаш ламба.
Първо не е битак, а автопазар. :lol:
Второ бира с кИфте има и на "Сторгозия".
И трето, ламба си имам от "Москвич"–а, отлежала, млада, на 38 години. :-D
Ще пробвам предложението на kuger. По–добро може да стане, по–лошо едва ли. :?
hidrazin - майстор
Първо - жив битак си е.
Второ - то кифтета с бира има ако щеш и в девети квартал ама друго си е плескавица на битака. Поне на бая ром ще се нагледаш.
Трето - по-здрава ламба от тая на Москвето едва ли ще намериш.
Четвърто - щом си се решил ей ти нещо за помощ: Какво съпротивление?
Пето - що не се замислиш за нещо такова и да му запоиш жиците с буксата от твоята ламба? Поне ще ламби доста повече от онова чудо.
http://www.bg-leds.com/index.php?main_p ... ucts_id=44
http://vikiwat.com/productv/14/led-lamp ... byala.html
  • 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: