toolegittoquit написа: 1.5mm2 трябва да е "подсигурен" с максимум 16А предпазител. А знам хора, които са се подпалвали, поради побългарени вложки. Като постоянно ти гори предпазителя или претоварваш кръга, или не са ти завити хубаво проводниците за основата, или ти е нагоряла основата.Аз не казвам е побългаряването на вложките е ремонт,но с 2-3 тънки жички е по-малко зло отколкото с пирон/болт във предпазителя,поне има гаранция че ще изгорят много преди да се претовари проводника.Аз бях с автоматични винтови предпазители,но ги махнах,поради това че при всеки пад на напрежението(което в селата си е практика) някой от предпазителите сработваше без никаква видима причина а си бяха 25А,сега отново съм си с винтови и понеже таблото е голямо винаги държа една шепа 25А,понеже при мен горят предимно на контактите,осветлението се ползва веднъж в годината,а главният предпазител никога не си спомням да е изгарял.Лошото е че хората в малките населени места обичат да викат неволята,понеже когато спре тока няма кой да им помогне.Пред очите ми комшията се опитваше с клещи(с изолация от шлаухка) да навре кука за плетене в контакта,за да премери дали има фаза,понеже фазомера не влизал,като погледнах фазомера,какъв е аджеба,че да не влиза в конткат,гледам той претопен от късо съединение.Та самите ел.инсталации много рядко са в основата на проблема,повечето бели,които съм виждал са заради външна намеса по предпазителите и некадърни опити за кражба на ток,без разбира се да изключваме класиката,два маслени радиатора вързани в разклонител от този тип за по-топло http://tpetrov.com/pictures/jpg/raz13b.jpg
Това за 5mm шпилка няма какво да го коментирам като дебилизъм и малоумщина, който го е правил. Като не искаш да купуваш вложки, слагаш автомати. Във всички случаи първо си оправяш инсталацията, защото предпазители току-така не падат и не горят.
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ПОБЪЛГАРЯВАТ ВЛОЖКИ!!!! Освен ако не искаш жив да изгориш. На когото му се виждат много пари 80 стотинки за вложка, има автоматични предпазители на Е27. Имаше полски, сега масово са плъзнали китайски. Те не че не сработват, след продължителна употреба обаче сработват при малък товар, дефектират по-често с постоянни изключвания. Ако не - подмяна на табло и слагане на АП-та.
Нямам нищо против вложките, докато някой не почне да мушка пирони, тел, шпилки, парчета арматура и други неща, което е откровено малоумно поведение. С 5мм шпилка ще се запали изолацията на кабела и ще стане пожар, но няма да изгори предпазителя в никакъв случай. Другото е, че във вложките има пясък, който охлажда жичката и поддържа определено температурно равновесие, така че да се знае кога да гори и предпазителят да не грее толкова.
toolegittoquit написа:Бъркате! Има си някои писани, пък и неписани правила. Основно правило е видимото разкъсване на веригата при работа по тоководещи части:FM STEREO написа:Има едно предимство на влошката..Приятелю, какво ми пречи като развиеш вложката аз да отида с отвертката да я мушна вместо вложка? Другото е - вложката е сигурно, че ще изгори, но често гори по-бавно, отколкото автоматичният. Аз лично съм го виждал. Н
Чл. 341. (1) Работата по тоководещи части на РУ се извършва с изключване на напрежението и видимо прекъсване на електрическата верига от всички страни, от които може да се подаде напрежение към мястото на работа.Тук се вижда че са оставени вратички - кой ли гарантира сигурно разделяне, особено в някои марки АП-та ???
(2) За комутационни апарати от затворен тип с недостъпни за оглед контакти, при които конструктивно е постигнато сигурно разделяне на контактната система в положение "изключено", не се изисква видимо прекъсване на електрическата верига, но задължително се прави проверка за отсъствие на напрежение на изводните клеми към консуматора.
Никой не е сбъркал когато си е осигурил видимо разкъсване на веригата.
А изваждането на патрона на стопяемия предпазител прави точно това - видимо разкъсване.
Относно това кога ще изгори стпяемия предпазител.... ми зависи от бързодействието на башона.
А на FM STEREO дето ми бил изгорял стопяемия башон по-бързо от АП-то .... ми нещо не е бил добре тоя башон.
В неговия случай стопяем предпазител 16А от тип D с характеристика gG (с общо предназначение, нормалните стари порцеланови башони),
при ток от 25А би трябвало да изгори след около .... ЧАС И ПОЛОВИНА.