• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
pipbel, не виждам да си наясно с нещата:
- каква е връзката между повишшенията на газта и джоба на Сашо Дончев? Защото според мене е обратнопропорционална.
- като се повиши природния газ, се повишава всичко и обратно, така че не трябва да се злорадства, че видиш ли съседът се газифицирал и сега ще му се разкажат игрите. Нито тока, нито въглищата, нито парното правят изключение.
- бившите съветски републики са газифицирани отпреди 100 години, което предполага, че инсталациите са стари и вероятно не отговарят на съвременните норми, но знаеш, че след разпада на системата много сектори останаха без контрол, явно и този е сред тях. Не знам защо, но подобни новини идват основно от Украйна. В бг сега се започва на чисто, ревностно спазвайки и най-дребните запетаи от наредбите, които пък са измежду най-строгите в Европа.
pipbel - майстор
Бе сигурно си прав. Може и да не съм съвсем наясно с газта...
Обаче съм съвсем наясно какво НЕ искам - газ и системи за отопление под налягане, па били те отворени/затворени и т.н.
Моя принцип е SAFETY FIRST, както казват на запад.
Точно затова съм заложил на климатици и камина с въздуховоди. Освен че е най-изгодното по всички проучвания отопление, то е и най-безопасното. Няма кой знай какво да се прецака в тоя вариант, камо ли пък да гърмят бомби из къщи.......

Иначе самата газ е прокарана буквално до врата ми , ама мерси....без мене. :!:

Прикачен файл

vrati_018_534.jpg
vrati_018_534.jpg (65.71 KиБ) Видяна 4629 пъти
Няма лошо, кой както го разбира живота, така да си го живее. Аз пък за климатици пари не бих дал, освен ако има остра нужда от охлаждане.
Master_Kenobi - V.I.P.
Лошото е, че и двамата сте прави... :?

П.П. Много тъпо, не се отказвам от горното, ама го прочетох постнато, ми прозвуча като резолюция "с висше". Не го приемайте така, моля! :)
Time2Burn - специалист
Ако не харесваме системите под налягане, да бягаме от София тогава. Има сигурно стотина хиляди абонатни станции във всеки жилищен вход във топлофицираните квартали. Минималното налягане започва от 4 бара. То това си е ядрена бомба направо. София ще стане Хирошима...
2v6 - майстор
Master_Kenobi написа:
... Обемът на газа силно се влияе от температурата. Няма ли термична корекция в уреда?
Обемът се влияе по-малко от половин процент на градус. Тръбите са закопани на 1-2 метра под земята. Там температурата е в границите 5-10 градуса.
Не съм потребител на газ засега и не получавам фактури, но доколкото съм чувал във фактурата през зимния сезон има коригиращ коефициент заради температурата, поне при едното от двете газови дружества във Варна.
2v6 - майстор
pipbel написа:
...
Обаче съм съвсем наясно какво НЕ искам - газ и системи за отопление под налягане, па били те отворени/затворени и т.н.
Моя принцип е SAFETY FIRST, както казват на запад.
Точно затова съм заложил на климатици и камина с въздуховоди. Освен че е най-изгодното по всички проучвания отопление, то е и най-безопасното. Няма кой знай какво да се прецака в тоя вариант, камо ли пък да гърмят бомби из къщи.......
Най-големите бомби в къщите са електрическите бойлери. Да не говорим за поразените от ток...

Знаеш ли колко често се случва хора да не се събудят сутрин заради задушаване от печки на твърдо гориво?

От гледна точка на безопасността съвременните газови бойлери нямат конкуренция.
2v6 написа:
От гледна точка на безопасността съвременните газови бойлери нямат конкуренция.
И продължава да се работи по темата. Например последното, което забелязах, е че котлите Вайлант идват напоследък окомплектовани с термичен газов кран, който се монтира на инсталацията преди меката връзка на котела и заменя обикновения, който монтирахме досега. Та този кран има вграден температурен датчик, който се задейства и го затваря автоматично, ако усети температура 100°С. Това е вече -найста защита на потребителя.
bad to the bone - специалист
Не знам как стои въпроса с лицензирането на монтажниците но това е нещо което може да допринесе за сигурноста на хората.В Англия е извън закона инсталацията и ремонт на газови уреди от неквалифицирани хора.И клиентите изискват да покажеш карта и попълниш сертификат след като свършиш работа...
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: