• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 23
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
stiv1961 - майстор
Бъзикчии :) Говоря за стената между кухнята и терасата. Самата тераса е има- няма 1.5 кв.м. Става само да излезеш и да изпушиш една цигара/ ако жена ти не дава да се пуши вътре/. Моята даже съм я иззидал с итонг. Тези, които живеят в панелки знаят за какво става въпрос.
Стефко - специалист
За това, че няма право да се бута стената с вратопрозореца към терасата на кухнята без специално разрешение от общината и конструкторите там, спор няма.

Преди години един познат реши да бутне тая стена на една панелка. Посъветвах го да открие свързването на тая стена към пода, тавана, и двете странични стени. Познайте какво видяхме? Панела беше стъпил буквално върху две кофи бетон от двата края. Странично беше хванат с няколко арматурни железа Ф8 на точки. А към тавана беше запълнена фугата от около 7-8 см с торби от цимента. Питам аз знаещите всичко по ЗУТ, и конструкторите - ТОВА ЛИ СА НОСЕЩИТЕ СВОЙСТВА НА ТАЗИ СТЕНА? Всички знаем кои са строили тези панелки по онова време - това са възпитаници на сградостроителните учелища, служещи в КЕЧ, и в настоящето изявени майстори. Извинявам се, ако някой се припознае от думите ми. Това веднага ще проличи по реакцията :lol:

Това е истината за мен. :?
VLADO66 - майстор
Стeфко,въпросa нe e в изпълнeниeто.мърлячи имa нaвсякъдё.Въпросa e чe всичко трябвa дa стaвa рeглaмeнтирaно.
Johny - майстор
Абе господа стоителни специалисти, що се правите на паднали от небето?
И аз ви казах и Стефан ви казва и автора на темата ви показва със снимки, и въпреки всичко вие не искате да признаете, че този панел може да се премахне, без да застраши усойчивостта на сградата.
Не било редно, трябвало разрешение, конструктори, общинари, документи и един милион бюрократически тъпотии. А защо не се намери един специалист, който да предложи премахването на това ограничение, защото още със закупуването на апартаментите - 82г., започнахме да бутаме и преместваме разни панели и преградни стени с цел да направиме кибритените кутийки по-фунционални за живеене и да превърнеме някой квадратен метър не толкова полезна жилищна площ /тераса/ в много полезна. Защото сме българи, а българина прекарва най-много време в кухнята, но тези нещастни 8м2 /каквито са повечето кухни в панелките/ за нищо не стигат.
За тези 30 години десетки недомислия е можело да бъдат премахнати или да се узакони премахването, само че на бюрократа му е по-лесно да каже - баста, не може така. Когато след години чакане купувахне заветният "апртамент" 62 квадрата :lol: , никой не ме е питал искам ли две тераси или само една и по-голяма кухня. Трябваше да бъда щастлив, че въобще съм стигнал до тук.
Стефко - специалист
Johny,
Излишно се палиш. Въпроса не е практичен, а чисто теоретичен. Всеки се позовава на ЗУТ. Това е положението. И нищо не може да се направи. Нищо не може да се промени. За момента, и завинаги.

Горното ще го обясня така. Вече нищо не е както преди. Нито образованието, нито здравното осигуряване, нито нищо. И още по-зле стават нещата. Ние ще измрем. Кой идва след нас? НИКОЙ. С това ниво на образование, с купените дипломи за инженери/които не знаят таблицата за умножение/, лекари/ което не са направили и една дисекция на жаба/, архитекти/които не сложили тухла върху тухла/, агрономи/които не са подрязали едно дръвче или асма/, и т.н.

Вие кажете накъде отива бъдещето на България. В България вече няма никакво производство на нищо. Има само търговия, далавери, шашми. Корупция и каквото се сетите.
8180 - майстор
Стефко написа:
Въпроса не е практичен, а чисто теоретичен. Всеки се позовава на ЗУТ. Това е положението. И нищо не може да се направи. Нищо не може да се промени. За момента, и завинаги.
Стефане,
Не е баш така - имал съм случай, ако не греша, точно по ЗУТ ме е*ваше един Гл. архитект с виза за проектиране и ме буташе в сложни и скъпи процедури, които ме отказаха.
Като го смениха, новият "без бой" си даде виза с практически максималните възможности за застрояване.
Мастервал по-горе в темата цитира Чл. 151. - според мен, при добра проектна аргументация, т.3 дава възможност за различен прочит. Въпросът е да се мине процедурата и да си влезе всичко в норми, ако има техническа възможност. Като не мине - здраве.
Не съм навътре в материята, ама споделените сведения, че едно и също преустройство е "търпимо" пък после незаконно, по моята логика отчита само бюрократичната страна.
svetliopi44 - Чирак...
И аз съм живял в панелка... бащами също бутна панела, непознавам и приятел и познат който е в панелка и не е разширил кухнята. Всъщност ние разширихме децката стая ,а кухнята направихме спалня... такъв тип е панела.
Блока е от 81 год ...преживял много заметресения и все още е цял.
Всички тераси са приобщени с махнат панел.
vvventsi - специалист
И у дома е така, панела е махнат дето е между терасата и кухнята,но трегера е оставен и е облечен с гипсокартон.
stiv1961 - майстор
vvventsi написа:
И у дома е така, панела е махнат дето е между терасата и кухнята,но трегера е оставен и е облечен с гипсокартон.
А ,беее доста хора ще си признаят без бой :)
VLADO66 - майстор
Не ръчкайте в раната дълбока-тъкмо талибаните са се прибрали в джамиите,а християните по черквите :-D
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 23

Тема "Въпрос за приобщаване на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: