• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
Мислих и за проект на калкан и да се строи само едината част, но така цели две посоки се блокират от към прозорци.
Ти на чертежа си го начертал на "калкан". Към дъното минималното отстояние е 5 метра (мисля чл.31 на ЗУТ)
boqnkov написа:
защото искам тази къща да я направя с плоча и възможност на надстрояване на втори етаж. т.е. да стане двуфамилна
Демек ще дадеш половината пари за втори етаж ама ще живееш само на първия и ще се надяваш децата да дойдат да живеят на другия - опитът по нашите ширини е доказал няколко стотици хиляди пъти че тази схема на работи, но ти си знаеш [-X .
boqnkov написа:
Не мога да си позволя ако и комшиите застроят на имотна граница някой прозорец да се зазида.
Ми няма да слагаш там прозорци - прозорци се слагат основно на юг/изток, към хубава гледка и към двора. Калкана е хубаво нещо защото ти увеличава двора - вероятно обаче ще се наложи да променяш ПУП-а.
ArturDent написа:
П.П.Стълбата ще изяде половината място от детската....
Ще изяде квадратурата даже на цяла детска от раз - стълбата яде квадратура и от първия и от втория етаж. При такива малки квадратури са рационални само решения с разни моряшки стълби платформи на втория етаж, ама подобни решения не са за "всеки вкус".
здравейте,
предстои ми строеж на къща на 2 етажа в област поморие . интересувам се от строителна фирма , която да свърши добра работа. имам проект с квадратура 170 кв.м. искам да разбера колко ще ми струва строежа и материалите. дайте ми някакви идеи и мнения. благодаря
boqnkov - специалист
В моя случай линията на застрояване е по 3м от всякъде (лице, съседи, дъно). Със писмено съгласие на съседите пред кмета на селото мога да строя на имотни граници.
Много голяма ли е разликата между гредоред и плоча? На фона всички останали разходи процентите най - грубо казано какви са? Знам, че въпроса е малко... ама все пак... нещо грубо. Няма да ми се налага да променям ПУПа правим една декларация в кметството, при искането за виза за проектиране я прилагам и гл. архитект ми дава линията на застрояване до имотна граница. Сега мисля ново разположение... скоро като го измисля, ще го постна пак...
Благодарен съм за мненията. :)
torbalan - Дървен философ
Ако няма да ползваш помещението над гредореда - разликата е много голяма.

Ако ще ползваш помещението над гредореда - трябва да наковеш или дъски или плоскости върху гредите, пак е по-евтино от плоча, но вече разликата не е чак толкоз голяма.
boqnkov - специалист
Искам да ползвам таванското помещение със сигурност, защото двора не е голям и ми се иска да използвам вичко по рационален начин.
Ако ще го ползваш за склад - наковаваш върху гредите най-евтините дъски или плоскости...

Според мен ще е доста по-евтино от плоча, и най-вече можеш да си го направиш сам.
Много добре изпълнено...
И аз имам снимки, ама направо ме е срам да ги показвам :)
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
В моя случай линията на застрояване е по 3м от всякъде (лице, съседи, дъно).
Към дъно отстоянието е 5 метра (има си закон за тази работа) и там на калкан не можеш да строиш - не знам кои те е заблудил. Съседът ти отгоре навсякъде е на 3 метра и има право на калкан понеже е ъглов имот и съседните парцели са му само на странична регулация - няма дъно.
boqnkov написа:
пред кмета на селото
Кмета на селото няма нищо общо със строителството - разрешенията за строителство ги издава главния архитект на общината (позната като "опщинътъ" :wink: ) - демек най-близкия град. Кмета на селото може само да ти преразкаже (в стил "развален телефон") какво се е случвало когато е строил някои от твоите съселяни.

P.S. Впрочем защо просто не отидеш да си извадиш една виза за имота - струва 10-ина лева - ще ти се изяснят основни неща за това какво можеш/не можеш.
Последна промяна от Tsilkov на пет мар 29, 2013 11:40 pm, променено общо 4 пъти.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: