• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nork - специалист
съб яну 13, 2024 7:14 pmstoyansbg написа:
Още един въпрос. Колекторите са окомплектовани с дебитомери и с кранове за електрозадвижки. Ако се ползва системата с термопомпа, която може да подава вода на зададена температура и няма високотемпературни кръгове, възможно ли е на първо време да се настроят кръговете ръчно с дебитомерите и кранчетата без да се ползват елекрозадвижки, термостати и допълнително управление?
Да, с добър хидравличен баланс!
brum - майстор
Аз пък казвам, че не може. Южната стая един ден я пече слънце, на другият ден слънце няма. Разликата в нужната енергия за отопление е прекалено голяма, че да се компенсира без задвижка. Правопропорционално е на южните прозорци. А северната и със, и без слънце си иска същото.

При мен със задвижките южните стаи удариха 25 градуса последните слънчеви дни без да ги грея, а днес с греенето 22 градуса. Ако ги бях топлиш сигурни и до 28 щяха да стигнат.
speka_rs - майстор
съб яну 13, 2024 7:08 pmresistbody написа:
Kакво имаш в предвид с тея помпо на 1" и 1 1/4"
Аз ги знам като 15/25/32/40... ? 32 и 40 ли имаш предвид... то има 32-40, 32-60 има и 32-100... има и 40-70
Говоря за 25-80 и 32-60.
stoyansbg - специалист
съб яну 13, 2024 10:45 pmbrum написа:
Аз пък казвам, че не може. Южната стая един ден я пече слънце, на другият ден слънце няма. Разликата в нужната енергия за отопление е прекалено голяма, че да се компенсира без задвижка. Правопропорционално е на южните прозорци. А северната и със, и без слънце си иска същото.

При мен със задвижките южните стаи удариха 25 градуса последните слънчеви дни без да ги грея, а днес с греенето 22 градуса. Ако ги бях топлиш сигурни и до 28 щяха да стигнат.
Brum, за задвижките какви сензори ползваш? Вградени в пода или в термостат в помещението на височината на ел. ключовете? Мисля си дали ще ми трябва някакво окабеляване в замазката. Бях чел, че има безжични стайни термостати и си мислех да ползвам такива в комбинация с някакво управление. Сензор в пода някак не ми се вързва, защото температурата на топлоносителя ще се контролира от ТП а задвижките според мен трябва да зависят от стайната температура на около метър и нещо над пода.
ivanovbg - майстор
Задвижки не трябват. Най добре е да се регулира с температурата на пода, а не да се спират кръговете. Защото спираш ли кръговете ще се окаже, че в слънчево време ще ти е студено на краката и ще трябва да носиш чехли, а в студеното време ще ти пари на краката.

При мен с реглажа на температурата на подаващата вода се поддържа 24-25⁰ в стаята с температура на пода от 23⁰ до 26⁰ като командвам водата от 28⁰ до 33⁰ по външната температура.

Първо с дебитомерите регулираш температурата на пода навсякъде да е еднаква при константна температура на водата. В стаите имам само термометри. На втория етаж температурите в стаите се дорегулира от термоглавите на допълнителните радиатори защото още нямам изолация на къщата

Най трудно беше да калибрирам термозадвижките на подовото, щот не съм с термопомпа и водата която се подава към подовото от буфера е 60⁰.
brum - майстор
нед яну 14, 2024 8:33 amstoyansbg написа:
Brum, за задвижките какви сензори ползваш?
Самоделни безжични термостати. Сложил съм ги на 2м над пода, че там ми беше най-удобно (над касата на вратата). На мен управлението на отоплението ми е цялото самоделно. Че и правен софтуер има зад него дето уж автоматизира нещата за максимален комфорт и икономия.

Иванов е чул/измислил нещо, ама не го е пробвал и тръби глупости. Да има задвижки е общоприето. Ни ми е било топло, ни ми е било студено на краката с подовото. Да топлиш всички стаи постоянно е по-скоро лукс и преразход.
radius - майстор
Аз пък топля всички стаи и нямам задвижки след като установих, че за мен са напълно безсмислени. Имам окабеляване, хубави колектори, бях купил умни термостати на Сименс, но ги продадох. Сега ми стърчат едни кабели от стените и ми е жал да ги отрежа.
Разбира се, говорим за много хубава изолация, качествено направен баланс на кръговете и т.н.
ivanovbg - майстор
нед яну 14, 2024 12:03 pmbrum написа:
нед яну 14, 2024 8:33 amstoyansbg написа:
Brum, за задвижките какви сензори ползваш?
Самоделни безжични термостати. Сложил съм ги на 2м над пода, че там ми беше най-удобно (над касата на вратата). На мен управлението на отоплението ми е цялото самоделно. Че и правен софтуер има зад него дето уж автоматизира нещата за максимален комфорт и икономия.

Иванов е чул/измислил нещо, ама не го е пробвал и тръби глупости. Да има задвижки е общоприето. Ни ми е било топло, ни ми е било студено на краката с подовото. Да топлиш всички стаи постоянно е по-скоро лукс и преразход.
Обичам лукса :partyman:
Няма как да не топля всичко като навсякъде се живее постоянно.

Подовото е много инертна система. Да кача температурата в една стая с градус без пода да стане неприятно топъл ми трябва от половин до един ден в зависимост от външната температура. За настройките ми отне около десетина дни. Засега ме устройва като комфорт и разход.
stoyansbg - специалист
Друг въпрос. Предпочитам лирата да е на отделен кръг. Мога ли да направя един супер-къс кръг - 2 метра тръби максимум и лира? Ще успее ли да се компенсира разликата в дължината с дебитомера? Другите кръгове ще са от около 70-80 метра всеки.
ivanovbg - майстор
Лира на 30-35⁰ е все едно без отопление
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17

Тема "Подготовка за водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: