• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Large - специалист
Отдавна не бях влизал във форума и днес се натъкнах на темите за домашните ФЕЦ-ове, но както и да е, попаднах на тази тема и виждам че е получила известно лирическо отклонение... :)

Та, бих искал да споделя нещо интересно.
От години използвам домашния компютър за 24/7 запис на камерите в двора, пише се на 3.5 инчов хард, Сийгейт, лилав, по думите на производителя, специално за целта.
Тази есен преквалифицирах стария си компютър в "домашен сървър", на който качих Home Assistant. В началото работеше като виртуална машина на щатния компютър, но все се намираше някой да затвори прозореца, дето не му харесва и т.н.
Както и да е, проблема е решен радикално, с цената на огромен нереализиран потенциал, откъм хардуеърната част. Xeon 1225v3 16GB RAM (бяха 32, но махнах половината за да спестя някой ват).

Та да си дойдем на думата, инсталирах https://frigate.video/ като Addon в Home Assistant и занимавката започна.
С 3 камери, и включена опция за разпознаване на обекти, процесора падаше не на колене, а по гръб. Към момента нямах отделна видеокарта (GT630, 2GB) и реших да си взема Coral TPU модул, M.2 варианта, прочетох че
USB опцията има леко по-ниска производителност, но пък била по-лесна за настройка (и Х2 по-скъпа) .

След като сложих платката (в м.2 към PCIe х4 преходник на дъното), всичко си тръгна както трябва. Само смених в конфигурационния файл да търси Coral TPU.

Сега малко резултати:
Като цяло дъм доволен.
Конфигурирал съм да търси хора, автомобили и за разнообразие кучета и котки.
Изображение

С хората и автомобилите се справя, в 99 от 100 бърка котките с кучета, но ще го преживея.
Направил съм конфигурационния файл така че записите да се държат на диска 30 дни, след което отиват в небитието.
Тук искам да уточня, че не съм открил "лесно" решение как да вкарам големия 3.5 инчов диск в играта, защото Home Assistant по идея работи само на 1 диск и съм го сложил на 500GB SSD.
Известна ми е опцията да преместя "Дата диска" на Home Assistant на механичния диск, но тогава ще премести и бази данни и какво ли още не, с което ще спадне скоростта на достъп до самите файлове.
Тук решението (по идея на разработчиците) е да се ползва отделен Мрежов ресурс (NAS, мас, споделена мрежова папка, ала бала ...) но за момента нямам такъв.
В неопределеното бъдеще ще си взема един NAS, който може да подъържа виртуална машина и ще пусна Home Assistant на него, но това ще е доста голяма инвестиция, като гледам цените на Синолоджи.

Сега малко за системата, в настоящия и вид.
Както се вижда по-горе, разпознава хора, а отскоро има и фукнция за търсене в самите клипове, с използване на AI.... Чудя се как да подбирам думите, така че да са достълни за по-широката публика (но ме мързи да карам изкуствен интелект да ми перефразира написаното :) ).
Така, какво значи по-горното - "Semantic Search" преглежда и категоризира съдържанието в записаните клипове и позволява да търсиш в тях.
Като илюстрация на написаното пускам резултата от търсене на "2ма човека"
Изображение
Определено се опитва да показва с приоритет резултати с повече от 1 човек, някъде са по 3-4, но са по-назад в резултатите
И "крадци"
Изображение
Виждат се резултати с хора разнасящи неща и трупащи в багажника.

Работеше добре и с търсене на определен цвят на кола, цвят на дрехи, тип автомобил.

Да не си помисли някой, че докато съм тествал, съм записвал кой минава по улицата, сакън ! (Гледам тука някакви коментари за шизо-параноидни хора :) дето си слагат камери за да тормозят съседите ).

Всъщност, за да задоволим интереса на заинтересувание, споделям малко настройки на системата.
Понеже на мен не ми е от абсолютно никакъв интерес да си "харча" капацитета на SSD диска за тоя дет духа или се шляе по улицата, съм сложил конкретните "маски":
Изображение
Изображение
Изображение
Всяко движение, извън тези очертания се игнорира от системата

В оранжево се вижда така наречената "Зона", за момента е 1, но мога да си направя много, ако искам.
Идеята е да знам дали определен обект е наличен или не в дадена зона.
Да речем има ли котка (на перваза, където изтива непокритото мляко) или да речем, чисто теоретично, ако снимам паркинга пред блока, мога да получавам в реалнов реме информация дали има свободни паркоместа :) и колко са на брой. ... те така, чисто теоретично.
Или дали някой ходи да тъпче тревата или се мотае около басейна.
Тези примери се постигат с определени автоматизации, но идеята е че има огромни възможности.

Естествено, стават и фалове.
Например тук
Изображение
Някой е правил маневра и системата го е отчела като наручител на периметъра, по-надолу ще разкрия защо (за да поддържам съспенса).

На изглед тип календар, може да се прегледат всички събития, разделени по цвят на аларми, детекции и движения. Мисля че основната разлика между Аларма и детекция е дали се случва в зона, която си начертал, а движенията са дали изобщо нещо се движи в кадъра. Имам едни клони, които създаваха постоянни аларми при използване на вградения в камерата модел за разпознаване на движение и хора/автомобили.
Всичките детайли ги има в сайта на Frigate.

Сега малко данни за системата. Не намирам снимките си отпреди да закача Coral TPU копроцесора, но както казах, натоварването на централния процесор си беше 100%.
В момента, данните са такива:
3 камери, от които анализирам по 5 кадъра в секунда от "резервния" стрийм, който е с резолюция height: 704х576 пиксела.
Спокойно мога да сложа още "много" камери, ако искам :)
В момента няма движение в кадър, иначе тия чертички не са толкова скучни, но тенденцията е ясна.

Изображение

Програмата отчита използването на дисковия ресурс
Изображение
Може да се види конкретно коя камера колко място е заела и колко остава.

Има и статистики на трафика
Изображение
Общо взето капиталистите са го измислили как да държат всичко под контрол :)

Интъересен е момента с ресурсите на камерата. Обикновено, IP камерите имат ограничение по брой конкурентни "сесии". Тоест до колко потребителя могат да изпращат видео едновременно.
С плъгина gotoRTC може да се настрои системата да приема сигнал от камерата, заемайки една сесия и да създаде отделен стрийм, към който да се свързват неограничен "условно" брой потребители. Така дори с най-дивия китаец може да се осигури достъп на голям брой отделни ползватели. Ако да речем има отделна записвчака, която заема една сесия, с ре-стриймване на видео потока може да го гледат повече потребители... Дано Ви е ясно, защото май е ясно че на мен не ми е съЪъвсем ясно :)

Относно ресурсите на самия компютър
Изображение
Това е положението на машината, на която върви Home Assistant. От 32 ГБ подрязах РАМта на 8 ГБ, но прочетох че за "Semantic Search" е необхоимо да са поне 16ГБ и върнах още една платка. Самия процесор си има видео и то се използва (предполагам) за определени процеси, като транскодиране и ре-стриймване.
Трябва да призная че не съм отделил време да прочета от-до обновената документация. Направих го преди, когато още нямах работещо решение, а след това вече само имровизирах за да подкарам това или онова, но работи. :)

Така... Какво остана сега, гледам направил съм още няколко скриншота.
"Перманентния" запис.
Горе писах че след 30 дни видеата се трият, но успях да скалъпя решение, което ми праща скриншот в Телеграм.
Направих си Телеграм Бот, който качва в група. Там снимките си остават, докато не ги изтрия.
Изображение
Въобще в телеграм ми излизат аларми за пропаднали от мрежата устройства, и т.н.

В идеален вариант трябва да се пращат и линкове към видеото на сървъра, ама нещо не мога да го направя. Пробвах цял ден и се смирих (за сега), за сега и 1 кадър е нещо (за сега) :)

Обещах да пиша защо колите извън двора се записват при маневра - От снимката се вижда че долния ляв (май) ъгъл на квадрата, обхващащ колата при маневра, "влиза" в двора, където е зоната, те и за това се записва :)

В различните автоматизации може да се взема в предвид и % достоверност на разпознатия обект, както и другото число, което май е площта на квадратчето. Така може да "сортирате" обекти по големина. Големи от малки хора и животни, а в други условия да се отчита перспектива - обекти на определено растояние и т.н.

Камерите ми са с POE, захранвам ги със суич, една от тях, която е на поне 30м кабел, често изпада в несвяст, но е направен да се рестартира дневно и се връща в играта.
Суича уж "интелигентен", но не "умен" не засича че има проблем, не я рестартира. Ще пробване по-нататък с по-скъп, който има интеграция в Home Assistant...

И все пак, за да не остане без връзка с темата за ФЕЦ-а, да пусна и един кадър на една друга страница от Home Assistant-а.
Изображение
Реших да направя "енергийно обследване" на годишна база на електрическата консумация.
Свързах един SDM630 и го пуснах да логва през 5 сек. Резултатите ги пиша както във въртешната база данни, така и в ThingSpeak (исторически така си тръгна отпреди да пусна домашния сървър).
Изображение

На снимката виждаме резултата от работата на хладилника, както и по някаква причина в 03:20 е спаднала консумацията, предполагам е спряла подсветката на камерите, а часовата зона не е отчетена.
Днес пристигнаха 4бр PZEM-04, които ще инсталирам на разклонителя на хладилника, единия климатик, който не поддържа "мощност" и нещо друго.
Имам 2бр соларни панели по 100вата и един 450, както и 700 "китайски" вата грид инвертор без контрол на експорта, както и един SDM120, който мери в 2 посоки.
Май ще вържа само единия 100ватов панел, който ще стои вертикално, зад прозореца, за да намаля намаля консумацията на компютъра в светлата част на деня.
А ако мина на енергоефективен NAS, въобще няма да има смисъл от гимнастиката.
С 450вата панела ще помпя вода на село а другите 2 са идеални по размер за покрива на колата, за излети.

Та, такива работи по темата с видеонаблюдението
radius - майстор
Браво и мерси за дългия и интересен пост.
Lisko - майстор
Всичко това е много интересно, но може ли един-два примера за реална "ситуация" и как точно се развиха събитията?
Large - специалист
пет апр 25, 2025 11:04 pmLisko написа:
Всичко това е много интересно, но може ли един-два примера за реална "ситуация" и как точно се развиха събитията?

Извинявай, не е ясно това към кого е ориентирано?
За случая с междусъседския спор или за последния пост, за софтуера за видео наблюдение Frigate?

Иначе, тази сутрин Телеграма се скъса да звъни, защото съседа взел да полива тревата...
Обикновено уведомяване то в Телеграма не работи ако телефоните на баща ми и майка ми са свързани към местния WiFi, но днес не беше така и се наложи да спра изпращането на нотификациите за час-два. Записите си се трупат, но не идва в Телеграма..
Lisko - майстор
Точно към твоя пост е въпроса. И не за фалшива аларма, а за реален случай с нежелани гости.
Large - специалист
съб апр 26, 2025 7:34 pmLisko написа:
Точно към твоя пост е въпроса. И не за фалшива аларма, а за реален случай с нежелани гости.
За момента, да чукам на дърво - не съм забелязал да има неканени гости, с изключение на ситуации като тази - пешеходци идват съвсем до оградата, за да се разминат с автомобили
Изображение

Друг интересен момент, който може да спомена е че всяко едно събитие може да бъде описано:
Изображение
Ако да речем трябва да се прави отчет за определа тревога и т.н.

За мен предимството е че "успях" да интегрирам Телеграм, и получавам известия моментално.
Ако нещо ми се привлече вниманието, пускам си VPN-а на телефона и отварям приложението или дори страницата по локален адрес в браузър. Там гледам видеото в детайли.
Има много видеа в Youtube по темата, ама от скоро май има нова версия 0.15 и някои неща не работят. Успея ли да разгадая как трябва да изглежда URL-а към видеата, ще го прикачвам в самото съобщение и само ще трябва да пусна VPN. Естествено ако след повече от месец се опитам да отворя линк, видеото ще е изтрито.

Сега уикенда се заиграх, оказа се че камерите имали нов ъпдейт, инсталирах го, но не съм гледал дали все още сработват лъжливо на произволни "шаблони" от плочите на паркинга, което ме накара да търся други решения изначално.
brum - майстор
На туй не му се казва AI, а ML модел. Най-вероятно Yolo-то - много добро дори с предварително готовите модели. И аз го ползвам за камерите ми - 6 броя. Но за да смогне с 2 кадъра на камера на секунда работи през вграденото Intel GPU. И говорим за хардуер на 6 години - справя се добре с 20тина кадъра в секунда.

За местенето на файловете - на линкус поне е много лесно да зашиеш една команда която да се пускан а всеки час и да мести видео файловете по-стари от Х дни на HDD-то. И още една да трие най-старите файлове при оставащо малко място. Ако си на Windows - и там сигурно може, ама си нямам идея как.

Моето пази видео файлове от последната година. Видеото е със силно орязано качество, та затова се събират. Като бонуси праща по Viber снимки ако засече хора в двора. И е интегрирано със СОТа за периметрова охрана - пуска на СОТа сирената като засече хора в двора. До тук няма фалшиви аларми.

Първият път в който хвана хора в двора и им пратих СОТа беше преди 7-8 години. Инкасаторите за тока влезли в двора, щото таблото е на стълб дето се намира на 15м от улицата. Ама аз от де да знам - пратих им СОТа :) . Направих го защото някой ми беше откраднал дървата за огрев. Е, повече не влезе, ама системата се разви и сега ми пази не вилата, а къщата.
Large - специалист
пон апр 28, 2025 11:30 ambrum написа:
На туй не му се казва AI, а ML модел. Най-вероятно Yolo-то - много добро дори с предварително готовите модели. И аз го ползвам за камерите ми - 6 броя. Но за да смогне с 2 кадъра на камера на секунда работи през вграденото Intel GPU. И говорим за хардуер на 6 години - справя се добре с 20тина кадъра в секунда.

За местенето на файловете - на линкус поне е много лесно да зашиеш една команда която да се пускан а всеки час и да мести видео файловете по-стари от Х дни на HDD-то. И още една да трие най-старите файлове при оставащо малко място. Ако си на Windows - и там сигурно може, ама си нямам идея как.

Моето пази видео файлове от последната година. Видеото е със силно орязано качество, та затова се събират. Като бонуси праща по Viber снимки ако засече хора в двора. И е интегрирано със СОТа за периметрова охрана - пуска на СОТа сирената като засече хора в двора. До тук няма фалшиви аларми.

Първият път в който хвана хора в двора и им пратих СОТа беше преди 7-8 години. Инкасаторите за тока влезли в двора, щото таблото е на стълб дето се намира на 15м от улицата. Ама аз от де да знам - пратих им СОТа :) . Направих го защото някой ми беше откраднал дървата за огрев. Е, повече не влезе, ама системата се разви и сега ми пази не вилата, а къщата.

Използвам по-народната и познаваема думичка :) Да не се чудят повечето хора какво е language model :)
Има списък с поддържаните модели, https://docs.frigate.video/configuratio ... bilenet-v2
За Yolo виждам че са обновили документацията и че разработчика не допускал използването за комерсиални цели, ала бала.
Може и да се заиграя да видя как се правят, но не ми е зор. Може би само ме дразни че котката я смята за куче, ама... :)

За в бъдеще сигурно ше си взема по-нов и енергоефективен хардуеър и ще инсталирам всичко на ProxMox, стига да мога да пропусна Coral копроцесора до подходящата машина, а мрежовата папка мога да я постигна с виртуализация на коя да е Линукс дистрибуция.Там вече както писа със скрипт ще се регулира времето на съхранение, ако вградената функционалност не се справя.
Гледам китайците вадят някакви дори едноплаткови компютри с процесори на RockChip, които поддържат технологията за разпознаване.

Това за инкасаторите не го бях съобразил. Ще им наблюдавам поведенческите навици и ще им направя "хуманитарен коридор", но като натрупам повече впечатления.
brum - майстор
Корал е демоде :) . Не знам какво ти е GPU-то, ама моето дето е вградено в процесора е около 2 пъти по-бавно от Корал-а. А е дърто (на 6-7 години, intel uhd 620).

Нещо като hailo загледай. Има го за m.2 слот и лесно се подкарва.

За куче/котка - трудно е да намалиш шанса за грешки, защото си приличат. Трябва ти доста по-тежък модел с много сметки за да може по-добре да ги отсее.
Large - специалист
пон апр 28, 2025 6:06 pmbrum написа:
Корал е демоде :) . Не знам какво ти е GPU-то, ама моето дето е вградено в процесора е около 2 пъти по-бавно от Корал-а. А е дърто (на 6-7 години, intel uhd 620).

Нещо като hailo загледай. Има го за m.2 слот и лесно се подкарва.

За куче/котка - трудно е да намалиш шанса за грешки, защото си приличат. Трябва ти доста по-тежък модел с много сметки за да може по-добре да ги отсее.
Благодаря за насоките, вярвам че ще са полезни и на други.
При мен хардуеъра е старичък от 2013г. Според самите Intel https://www.intel.com/content/www/us/en ... tions.html, не се поддържа от 2021 насам.
Видеото вътрe, според разни сайтове за сравнения беше като на видеокартата, която съм купувал тия години GT630, 2GB, но не виждам смисъл да я въртя в нон стоп режим на работа и си взех Корал-а.
Самата машина е Thinkstation E32 и няма m.2 слот, ползвам PCI-e разширителни карти. Дори не може да зарежда от NVME, та дисковете трябва да са SATA...
https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PD ... ok/E32.pdf
Всъщност имам 2 такива (Tower), с по 32GB ECC ram- купих ги 2018, някъде.
На отдалечения "сървър", може би вентилаторите са по-шумни, но него го продухвам веднъж годишно и стои на масата, докато този вкъщи е затрупан с "неща" и сигурно затова не се чува толкова. На домашния пък имам дерт с Лан картата на дъното L219 май беше. Не зацепва веднага и в 8 от 10 случая, като пусна компа завършваше със син екран. Сменях драйвери, ала бала... Все тая. След няколко месеца ще трябва да решаваме проблема с Windows 10, та ще видим как се държи на линукс. Решението беше 100 Мб/с PCI карта, която имам от супер стар компютър, но поне не заема Express слотовете.

Както и да е, ако изпадне някой NAS с виртуализация или преправя стар лаптоп, но там пък акробатиката ще е с 3.5инч хард диска...
А тези ще ги превърна в някакви бекъп машини, дето се пускат веднъж седмично и синхронизират...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Видео наблюдение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: