• 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Торча да не се оплете със слънчоглед .
Стоян Петришки - специалист
filmatoplo написа:
:) Торча да не се оплете със слънчоглед .
филме не знам, да кажат ползвателите . Но аз мога да кажа от личен опит че от дървесни до скънчогледови не намирам разлика освен повечето боклук да чукна на дърво
греикото не е спирало да работи от септември 2015 и интересно още не се е налагало да чиста оптодвоиката ?

/
Staio1 - специалист
Ми незнам Стояне,несъм пробвал със слънчоглед. Ако искаш след 4-5 дни качи две торбета в багажника след работа и ела на по ракия да ги пробвам. Тогава ще е празен бункера като го гледам.
6osi6 - майстор
fox vt с нова маркетингова стратегия посред зима - сменя се целевият профил на купувачите на Торч - хората ще го купуват защото може да се ограничава мощността през иннернет, но няма да ползват функцията :rolleyes:
Стоян Петришки - специалист
Staio1 написа:
Ми незнам Стояне,несъм пробвал със слънчоглед. Ако искаш след 4-5 дни качи две торбета в багажника след работа и ела на по ракия да ги пробвам. Тогава ще е празен бункера като го гледам.
стайо да ти дам пелети няма проблем но не знам дали ще имам време за по ракия че с моита работа не знам вобще къде ще съм ако искаш да ги пробваш слънчогледа го имаш
LiLsSsSs - напреднал
Здравейте!
Искам и аз да споделя преките ми наблюдения от работата на котела.
До момента съм изпробвал 4 вида дървесни пелети.
Съответно като цени варират от 313 до 390 лв. за 1 тон.
Интересното е че тези,които горя в момента (от 330 лв.) отдават най-много топлина.
При мен съм нагласил трипътния вентил на 45 градуса а температурата на водата е на 47.
Ограничил съм котела на 13kW.
В стаите държа около 20-22 градуса.
Бойлера още не съм го пускал заради ниската температура на водата.
И така по същество :
Пелети от 390 лв. 5,4kW (Надпис на чувалите) котела работи доста често за период от около 10-15 минути на 13kW за да догонва температура от 47 градуса.Разход 25-30кг. за 24 часа.
Пелети от 350 лв. 5,5kW (Надпис на чувалите) положението е горе-долу същото.Разход 25-30кг. за 24 часа.
Пелети от 330 лв. 4,7kW (Надпис на чувалите) котела работи между 4-8kW като повечето време се задържа на ниски киловати.Разход около 20-25кг. за 24 часа.
Пелети от 313 лв. 5.1kW (Според производителя) Котела работи 1 към 1 като тези от 390 лв.Разход 25-30кг. за 24 часа.
Та както писахте по-горе наистина качеството на пелетите не се определя от цената.

Имам и няколко въпроса,на които бих се радвал да ми отговорите:
1-Не мога да си нагодя вентилатора.В момента корекцията съм я оставил на 0.Цветът в котела е керемиден.Комина ми е около 11 метра.Отвора е някъде ф110-120.
2-Ако си повиша температурата на водата дали ще има по-добра работа котела?
При мен разликата изходяща-входяща вода е от порядъка на 2 градуса.Сега го засилих на 55 градуса да видим какво ще стане.
3-Колко често калибрирате капацитет на шнека?Аз гледам горе долу на 1 път на 2 седмици да го правя това упражнение(разбира се правя го и всеки път като сменят пелетите).
4-Обмислям да си сложа преди следващия отоплителен сезон и буферен съд.
Какво бихте ми препоръчали?
В момента държа лирата в банята и радиатор в коридора постоянно отворени,но май не вършат същата работа :-D
В момента не се сещам нещо друго,което ме измъчва.
Благодаря предварително за отделеното време.
Поздрави и да стоите на топло :-D
andy_forresite - майстор
1. Керемиден е перфектен. На тези мощности и най-вече с тези пелети, това ти е правилният въздух. До 8-9 киловата обича повече въздух. Например 0 при теб. А от 10 киловата нагоре вече може да слагаш -2-4.
2. Ще ти вдигне разхода на 55°, това ще стане. Трябва да притвориш вентила на 53 за да запази почти същия разход. Щом те топли вода 47, слагай 52 на водата и върти вентила на 47-48 градуса. Пробвай как ще е и с бойлера ти. 50-52 гр бойлера не е малко.
3. Само при смяна на пелети. Аз имам два вида и колкото пъти съм мерил, толкова пъти ми е показало +-50 грама, което е нищо. С подценяването на шнека, т.е. с въвеждане на по-нисък от измерения капацитет, променяш подаването на пелети в посока увеличаване. Обратно, при въвеждане на по-високи грамове за капацитет на шнека от измерените пък намаляваш подаването на бонбони. Върши работа при нискокачествени пелети, които правят проблем - натрупване на черна лепкава пепел (което задушава пламъка), бавно разгарящи/изгарящи пелети - тук нямаш избор, трябва да намалиш изкуствено подаването. Ще пише че гори на 8, но реално ще гори на 7 кв, но поне ще гори без трупане на остатъчен материал в скарата. Аз в момента това правя с едната партида (по-евтината) и става.
4. Тук съм пас. Аз не бих дал пари за буферен съд на този котел.

Имаш ли представа колко градуса са му димните газове?
krasen1 - специалист
LiLsSsSs

Здравей,

1-светло жълт цвят на пламака и не пипаш повече въздуха.
2-вход и изход на котела 10градуса.При мен 50/60градуса.
3-ако не си намерил разлика, спираш да правиш това упражнение.
4-използвай бойлера като буфер (изравнителен съд) ако е 200 или 300литра още по-добре.
LiLsSsSs - напреднал
krasen1 написа:
LiLsSsSs
4-използвай бойлера като буфер (изравнителен съд) ако е 200 или 300литра още по-добре.
При температури 50/60 на какви киловати ти работи котела при тези температури на вън.
При мен тази нощ беше -7 и работеше в диапазон 6-12kW.
Да разбирам,че трябва да си направя температурата в бойлера 55/60 градуса и в него да се изравнява/затопля температурата на водата в серпентината?

Имам още един въпрос:
Крановете на радиаторите за изходящата вода на какво положение ги държите?
Аз съм ги отворил до край и си мисля че ако ги претворя няма да ходи толкова студена вода обратно към котела(може и да греша).
Благодаря за отделеното време :)
stoy@n - специалист
От педишното ти мнение виждам,че котела ти е много близък по начин на работа с моя. Аз отомври го бях нагласил на 50 градуса.Сега работи на 60 и зависи колко е студено навън, средната мощност варира между 5,5 и 7,5 kW. Термо-главите през деня са на 2 само един радиатор който ми е най-голям е на 3. През ноща термо-главите са на знака с луна който до колкото знам е около 17 градуса.
Не мисля, че ако притвориш крановете на изхода на радиаторите ще има някакъв положтелен ефект. Същото би се получило и ако ги притвориш входа :)

:partyman:
  • 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: