• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
По спомен в Хоумакса се продаваха румънски пелети на луксозна цена. Може и да бъркам, защото не следя цените на пелетите, а хвърлям само едно око, ей така за обща култура.
filmatoplo - майстор
Някой от Бургаско -видял ли е , пробвал ли е пелетите от Гюльовца .
Chefo77 - майстор
Пичове, днес брата зареди пелети от едно момче, цехът му бил в Долен Чифлик, няколко години зареждал от него и е много доволен. В момента са сертифицирани като клас А1 (каквото и да значи това). Ако някой има интерес, на лично мога да му пратя телефона.
tsarovski - помощник
шоп написа:
По спомен в Хоумакса се продаваха румънски пелети на луксозна цена. Може и да бъркам, защото не следя цените на пелетите, а хвърлям само едно око, ей така за обща култура.
Да те са румънски, но явно под наблюдението на австрийци,което е дало резултат.Пепелта,която остава след тях е 5,6 пъти по-малко.
Методи - специалист
Здравейте,
Вклинявам се от ход, защото направо се видях в чудо тези дни.
Взех за проба пелети, изчистих бункера на камината и изсипах чувала. За около 5 часа работа, пелетите образуваха много малко шлака и за мое учудване, една такава рехава, а не като предишната твърда и черна. Тази е сива и е като пемза.
Викам си, тези ще са и си ги взех. Поставих ги във вода, пелетите потънаха, миришат на дървесина.
И сега цяла седмица ги горя, но се оказа, че шлаката е със същата консистенция, светлосива на цвят, но пълни кошницата до горе за 5 часа. Това е шлака около две шепи и половина. Моля някой, ако е имал този проблем да пише.
Мой познат ми сподели, че е вероятно да са от широколистна дървесина. Преди време четох, че настройката на камината е малко по-различна. Настройките вече не помня защото не ги записах.
Svezar - специалист
Методи написа:
Поставих ги във вода, пелетите потънаха, миришат на дървесина....Мой познат ми сподели, че е вероятно да са от широколистна дървесина.
По принцип ако са дъб или бук /широколистна дървесина/ не миришат на нищо,ако усещаш миризма на "дървесина" както казваш и което обикновенно означава че мирише " на борче" значи или са изцяло иглолистни или са смес ! Колкото до слагането във вода,те всички потъват,въпроса е след като се разтворят,разбъркаш сместа и се утаи какво се получава ! Ако се образува купчинка на дъното с видими дървесни частици-добре,ако са на купчинка но са много финни-средна работа,ако си стои като боза -лошо :wink:
filmatoplo - майстор
:) Колега ти си най близо до Гюльовца , биват ли тези пелети .
jabata - специалист
Методи написа:
Здравейте,
Вклинявам се от ход, защото направо се видях в чудо тези дни.
Взех за проба пелети, изчистих бункера на камината и изсипах чувала. За около 5 часа работа, пелетите образуваха много малко шлака и за мое учудване, една такава рехава, а не като предишната твърда и черна. Тази е сива и е като пемза.
Викам си, тези ще са и си ги взех. Поставих ги във вода, пелетите потънаха, миришат на дървесина.
И сега цяла седмица ги горя, но се оказа, че шлаката е със същата консистенция, светлосива на цвят, но пълни кошницата до горе за 5 часа. Това е шлака около две шепи и половина. Моля някой, ако е имал този проблем да пише.
Мой познат ми сподели, че е вероятно да са от широколистна дървесина. Преди време четох, че настройката на камината е малко по-различна. Настройките вече не помня защото не ги записах.
Това с пелетите в БГ, особено когато са за камина си е много голям проблем. Веднъж са хубави, веднъж не. Иначе каквато и да е шлаката, не е на добре, и означава че пелетите не са хубави. На мене критерия за пелетите, преди да взема голямо количество е да работи 2-3 дена непрекъснато с тях, без да пипам камината и накрая ако има шлака дори и малко ги отхвърлям. Един възможен начин да се пребориш с шлаката е, като пипнеш горенето, т.е. намалиш пелетите и/или увеличиш оборотите на вентилатора, така че да работи на по-бедна смес. Ако пак я има, значи си е от пелетите. Понякога по-пелеливите пелети правят шлака, защото вентилатора не успява да издуха пепелта от вече изгорелите такива.
Но като цяло за камина по-добре да са иглолистни, защото горят с по-малко пепел, стига да са наистина хубави.
rosso666 - специалист
Абе по принцип не е добре да се играе с вентилатора защото се компрометиРа правилното горене и се увеличава разхода.тази канина няма ли функция за самопочистване през определен интервал от време. :? Костилките не са ли алтернатива за камината, чувал съм че оставят много малко пепел.
Иначе ако камината не е в гаранция може да се помисли за направата на една бъркалка и забравяш за проблемите.какъв модел е камината?
jabata - специалист
rosso666 написа:
Абе по принцип не е добре да се играе с вентилатора защото се компрометиРа правилното горене и се увеличава разхода.тази канина няма ли функция за самопочистване през определен интервал от време. :? Костилките не са ли алтернатива за камината, чувал съм че оставят много малко пепел.
Иначе ако камината не е в гаранция може да се помисли за направата на една бъркалка и забравяш за проблемите.какъв модел е камината?
За съжаление самопочистващи се камини все още няма. При почти всички които знам, пелетите горят в една кошничка, и вентилатора който е на димните газове изсмуква изгорелите. Каквото и почистване да се направи (тип бъркалка или друго) трябва да бъде инсталирано вътре в горивната камера или под нея, ако има възможност и чрез странна система да се командва бъркалката, защото не мисля че е добър вариант да се дупчи кошничката в която гори, защото тя все пак е от чугун.
За костилките, може и да са алтернатива, но шнека дали ще се оправи с тях, и освен това как са откъм запалване? Защото доколкото знам оставят много малко пепел, но се палят по-трудно от пелетите или бъркам ?
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: