• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
emil679 - специалист
От цялото обяснение става кристално ясно ,че нищо не ти е ясно .Поредица от объркани обяснения и тотално оклепана инсталация . Извинявай ,но звучи смешно (меко казано) ти да събираш идеи за това какво да провери специалист при положение ,че твоите грешки са повода за викането на специалист. Плати на някой да си свърши работата и не му пречи ,че само като чуя за тестове на късо съединение ........ :lol: :lol: :lol: .
nikolov333 - майстор
emil679 написа:
От цялото обяснение става кристално ясно ,че нищо не ти е ясно .Поредица от объркани обяснения и тотално оклепана инсталация . Извинявай ,но звучи смешно (меко казано) ти да събираш идеи за това какво да провери специалист при положение ,че твоите грешки са повода за викането на специалист. Плати на някой да си свърши работата и не му пречи ,че само като чуя за тестове на късо съединение ........ :lol: :lol: :lol: .
Това, че говоря от първо лице не значи, че сам си монтирам таблата :rolleyes:Ще викам специалист да мери и да търси, но ако освен тестовете на късото има нещо оклепано по инсталацията, по-добре ми обясни кое е то, защото утре ще трябва да плащам, че вече ми свързаха двете табла :vom: а и грешките не са мои а на някой от тия дето вече съм им платил :?: Ще съм ти благодарен ако дадеш конкретно мнение какво в инсталацията ми не е наред.
П.П.Благодаря за информацията за ЕТИ предпазителите. Не се притеснявам, но си прав че не са популярни.
Произвеждат се в Словакия, Полша и Германия доколкото разбрах. Така че, явно не са"измислени"
kozl - майстор
И ние масово ги ползваме за новото строителство. Поне 1 г. вече от тях има в експлоатация и не са ни привиквали за проблеми. Па че видим.......
Аве и у блока имаме подобен проблем с верижната реакция на изключване на АП при късо. Ма при нас няма защитен проводник, та и късото да са :? по кой контур шъ е по-яко.
Примерно в електромерното табло за мой апартамент АП е 63А. Главния на ап.табло е 50А и като пукне късо в някой контакт и пада чак и тоя АП 63А в ГЕТ. От няколко години съм с АП 50А, крива В, марка "АВВ" в апартаментото табло, по съвет от професионалисти. Само, че ние тестове на късо не правим. За това си има Неволя. И с удоволсвие мога да отбележа, че от как смених кривите Неволята не е направила нито един тест. И дано така да е и за напред :supz:
П. Петков - специалист
emil679 написа:
От цялото обяснение става кристално ясно ,че нищо не ти е ясно .Поредица от объркани обяснения и тотално оклепана инсталация . Извинявай ,но звучи смешно (меко казано) ти да събираш идеи за това какво да провери специалист при положение ,че твоите грешки са повода за викането на специалист. Плати на някой да си свърши работата и не му пречи , че само като чуя за тестове на късо съединение...... :lol: :lol: :lol: .
PSC - Проспектен ток на късо съединение. Необходим е за определяне комутационната способност на защитната апаратура за съответния токов кръг.
Ако измерите PSC 8,5kA, не може да сложите C60N/x/xx, защото комутационната му способност Icn-6kA ще бъде надвишена и при късо съединение контактите му могат да се заварят! Трябва да се постави C60H/x/xx, който има Icn-10kA!!!
Това е част от инструкцията на многофункционален уред за измерване и на този ток (KEW 6015).

"10. ТЕСТ НА ПРОСПЕКТЕН ТОК НА КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ
ВНИМАНИЕ!
НИКОГА НЕ СВЪРЗВАЙТЕ УРЕДА ПРЕЗ 2 ФАЗИ! НИКОГА НЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ИЗМЕРИТЕ ПРОСПЕКТНИЯ ТОК НА КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ ФАЗА КЪМ ФАЗА!
10.1. Какво е проспектен ток на късо съединение?
Проспектният ток на късо съединение, или ток на утечка в която и да е точка на електрическата инсталация е токът, който би протекъл, ако няма защити на веригата и настъпи пълно късо съединение (много нисък импеданс). Големината на този ток на утечка се определя от захранващото напрежение и импеданса на пътя, по който протича токът на утечка. Измерването на проспектния ток на късо съединение може да се използва за проверка на задействането на защитните устройства на системата в рамките на безопасните граници и в съответствие с предписанията за безопасност на инсталацията.

10.2. Тест на проспектен ток на късо съединение
Проспектният ток на късо съединение се измерва между “Фазата“ и “Нулата“ на разпределена система или на щепсел между “Фазата“ и “Нулата“.

Ако извършвате тест в разпределена система спазвайте следната последователност:
1. Изберете функция “PSC“ на функционалния превключвател.

2. Изберете обхват 2000А или 20kА като използвате бутони “Range““+“ и “-“.

3. Свържете проводниците за тест на разпределена система към буксите на тестера.

4. Свържете червения проводник към “фазата“ на системата, черния към “нулата“ и зеления заземителен проводник с накрайник тип “крокодил” към “нулата“. Проверете дали светодиодите за коректност на свързването светят правилно.

5. Натиснете тестовия бутон. При приключване на теста уредът издава кратък звуков сигнал и на дисплея се извежда стойността на проспектния ток на късо съединение.

6. Изчакайте показанието на дисплея да спадне до нула преди да проведете нов тест или да изключите уреда. Добре е да се изключва първо проводника свързан към “фазата“.

Забележка: За импеданс на затворен контур по-голям от 50Ω (проспектен ток на късо съединение по-малък от около 5А) не е възможно да се извърши точен “PSC тест. В този случай тестерът “заключва” “PSC“ обхвата и на дисплея се извежда символ “”.

Ако изберете обхват “PSC“ докато сте свързани към щепсел, посредством тестовия проводник за тест на щепсели, тестът ще бъде проведен между “Фаза“ и “Земя“, тъй като свързването на този тестов проводник е фиксирано. При това свързване се провежда тест на Ток на утечка между “Фаза“ и “Земя“.

Забележка: Тестът на проспектен ток на късо съединение генерира повече енергия от теста на затворен контур, затова не провеждайте повече тестове от необходимия минимум, тъй като защитните устройства ще сработят по-бързо.
Фигура 10
Фигура 11

Картинките не могат да излязат, но при повече любопитство от Ваша страна, мога да Ви изпратя цялата инструкция на уреда, която е в PDF формат. :)
Последна промяна от П. Петков на ср апр 29, 2015 8:58 am, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
kozl написа:
И ние масово ги ползваме за новото строителство. Поне 1 г. вече от тях има в експлоатация и не са ни привиквали за проблеми. Па че видим.......
Аве и у блока имаме подобен проблем с верижната реакция на изключване на АП при късо. Ма при нас няма защитен проводник, та и късото да са :? по кой контур шъ е по-яко.
Примерно в електромерното табло за мой апартамент АП е 63А. Главния на ап.табло е 50А и като пукне късо в някой контакт и пада чак и тоя АП 63А в ГЕТ. От няколко години съм с АП 50А, крива В, марка "АВВ" в апартаментото табло, по съвет от професионалисти. Само, че ние тестове на късо не правим. За това си има Неволя. И с удоволсвие мога да отбележа, че от как смених кривите Неволята не е направила нито един тест. И дано така да е и за напред :supz:
И аз първоначално тръгнах да купувам крива В но ми обясниха, че ЕТИ нямат внос на крива В и трябва да чакам 1 месец да поръчам за да дойдат и така минах на С крива 6к. Та след като дам парите да ми премерят импдеданса ли да си сменям главните АП или да си поръчам крива В, че докато дойдат сигурно ще има още "неволни" тестове.
Последна промяна от nikolov333 на ср апр 29, 2015 8:19 am, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
П. Петков написа:
emil679 написа:
PSC - Проспектен ток на късо съединение. Необходим е за определяне комутационната способност на защитната апаратура за съответния токов кръг.
Ако измерите PSC 8,5kA, не може да сложите C60N/x/xx, защото комутационната му способност Icn-6kA ще бъде надвишена и при късо съединение контактите му могат да се заварят! Трябва да се постави C60H/x/xx, който има Icn-10kA!!!
Това е част от инструкцията на многофункционален уред за измерване и на този ток (KEW 6015).
Благодаря за полезната информация. Когато го премерим ще стане ясно дали ще е кривата на АП или тока на късо. Иначе някъде назад в тази тема, коментираха замерването на тока на късо с консуматор с известна мощност и с изчисления по формула.
emil679 - специалист
nikolov333
За сега трябва да потвърдя проблема с още едно тестово късо между фаза и нула и фаза и земя, за да съм сигурен, че ще се повтори същото, макар че АП-то на контакта е нагоряло от предните 4-ри теста а 50А-вия е вече на 3-ри изключвания от късо и не знам дали ще важи
emil679
Плати на някой да си свърши работата и не му пречи ,че само като чуя за тестове на късо съединение ........
П. Петков , така изваден от контекста цитат за тестове на късо съединение има съвсем друг смисъл :lol: Нека сме малко по-толерантни ,ако меже .
С едно огромно количество обяснения -никому ненужни с какво помогна на николов333? С нищо . Ако си викне специализирана фирма ще получи квалифицирана и компетентна услуга без излишните ти обяснения .
.
"Гениален извод" ,ама нещо липсва .
Комутационната способност на защитната апаратура е еднаква и при двете къси съединения ,но при едното отпада един предпазител ,а при другото -2 бр вкл А1 100A чиято разривна е Icu 36 kA/- 415 V~ !!!
Целта е да се помогне на човека . С мятане на боб няма да стане ,иска си преглед и замерване на място ,а не "тестове " от неговият тип.
.
Последна промяна от emil679 на ср апр 29, 2015 3:31 pm, променено общо 3 пъти.
nikolov333 - майстор
[quote="emil679"]
П. Петков , така изваден от контекста цитат за тестове на късо съединение има съвсем друг смисъл :lol: Нека сме малко по-толерантни ,ако меже ...
С едно огромно количество обяснения -никому ненужни с какво помогна на николов333? С нищо . Ако си викне специализирана фирма ще получи квалифицирана и компетентна услуга без излишните ти обяснения .[quote]
Добре де викнал съм човека с уредите ще дойде следобед и ще дам инфо какво е премерил, но още чакам да ми кажеш какво ми е омазано в инсталацията според тебе?
П.П.Всяка публикувана информация в този форум може да е полезна на някого, дори и да не е полезна за мене. Затова съм благодарен на всички които я предоставят!
emil679 - специалист
Браво , това е правилният начин . Дано не е това ,което "предполагам" Ще чакам да прочета резултата. Ако имаш нужда от други серии предпазители на ETI пиши на лични ,ще проверя при вносителят им за Бг.
П. Петков - специалист
Така-а-а!
"Со кротце со благо" ще се опитам да поприскимтя още малко по темата.
За PSC-то написах пасквила, не защото съм вникнал в подробностите на "експериментите" и резултатите от тях, а защото се учудих на "ироничното" отричане на тестовете за проспектния ток на късо съединение. Разбира се, тестът за PSC-то се прави не само за определяне на комутационната способност при късо съединение на АП-тата (Icn), но и най-вече за верификация на токовия диапазон на термичната, а оттам и на електромагнитната защита на съответния токов кръг.
В поста си по-горе, Хидразинът, май че е определил точно проблемът със сработването на защитите, а именно "различен импеданс на контурите "фаза-нула" и "фаза-защитен проводник".
Има нещо, което не ми е ясно? Не съм виждал А1 с настройваемо време за изключване. Всички имат "врътки" за регулиране на термичната защита (индивидуални за всяка фаза), ама регулиране времето за изключване - не съм виждал. :?
Прикачен файл:
Picture 374.jpg
Picture 374.jpg (76.97 KиБ) Видяна 2200 пъти
То никога не е късно да се научи нещо!
И друго:
Това, че в контура има А1 не означава, че той трябва да сработи последен, или въобще да не сработи, особено като се има предвид диапазонът на неговата термична защита 2,5А-3А при 20оС и 1-2,5А при 45оС!!! На снимката диапазонът се вижда що-годе добре. Диапазонът на сработване на електромагнитната защита на А1 при тази термична защита е от 8*Imax до 14Imin. или от 8*3=24A до 14*2,5=35А. Е ми това е съизмеримо със защитата от претоварване на кой да е уважаващ себе си автоматичен прадпазител, да не говорим (пишем) за максималнотоковата му защита. При такава термична, А1 ще се "отзове" пръв, независимо къде и защо е включен!
Прикачен файл:
Picture 372.jpg
Picture 372.jpg (55.99 KиБ) Видяна 2207 пъти
Прикачен файл:
Picture 370.jpg
Picture 370.jpg (65.34 KиБ) Видяна 2207 пъти
Прикачен файл:
Picture 371.jpg
Picture 371.jpg (64.49 KиБ) Видяна 2207 пъти
Книгата е малко старичка, ама още върши работа. (Личев, доколкото знам, се е запилял някъде в Южна Африка, още през 90 година, и оттогава повече не се мяркал, а Писарев отдавна е покойник - мир на праха му!)

Слагането на А1 само по себе си не предопределя каскадирането на защитата! (Тук, комутационната способност (100A) няма нищо общо!) В сегашните АП-та всички знаят, че при еднакви номинали на термичната защита, то (какскадирането) зависи от индексите В, С и D. Ако имаме "панцер" 63А крива "В" и главен апартаментен автомат 50А крива "D", при късо съединение е съвсем ясно кой ще изключи пръв! 5*63A=252A<500A=10*50A. А, ако "натаманим" токовите диапазони и индексите, като се вземат предвид и толерансите на кратностите, то едновременно сработване (или състезание) при изключването е напълно възможно.
По повод диапазона на термичната на А1, преди много години имах подобен случай.
Разбойниците-инспектори от енергото (тогава беше на ул. "Будапеща"), на комшията (строителен инженер) му бяха монтирали като "панцер" (на частно), един такъв А1. Ясно е, че го бяха откраднали отнякъде и му го бяха "калкулирали"! Медния ракордеман го бяха усукали към алуминиевите проводници (биметални клеми не са успели да "чопнат"), като при това, зарадвани от "сделката", толкова бързо бяха избегали, че не бяха пломбирали и "панцера". Човекът ми се оплака, че като си включи ютията захранването на къщата му отпада! Смених му го с "нормален" и всичко се оправи.
Какво ли не прави сиромашията! "Който няма какво да краде - краде време!"
На Nikolov333 се извинявам за липсата на полезност, ама ще взема да прочета внимателно всички предишни постинги ("След дъжд - качулка!"), като предварително заявявам, че виновно си посипвам главата с пепел!
P.S.
На E-m(а)il679 поднасям също извинения, щом се е почуствал засегнат!
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: