• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zoro5 - специалист
zhivko83, не се харчи излишно за инсталацията. Най-вероятно просто толкова енергия си трябва, няма как да намалиш сметката. Газа си има точно определена енергия на изгаряне както и да го модулираш. Котела сигурно е оразмерен за -30оЦ навън, затова е с такава мощност.
По-добре си направи енергийно изследване на помещенията - наслагай навсякъде духалки на ток с термостат и засечи по електромера за 3-4 дена колко ток отива за да поддържаш 22оЦ -всичко ще се изясни. И без това цената на газа гони тая на тока.
LazarGanev - "Велик майстор"
Zoro5, то ако е така котелът няма да изключва
zhivko83 - специалист
До Лазар ( не зная дали не трябваше на лични да го напиша :? )
Днес ходих до магазина на Иммергас в Добрич , продавача - собственик мисля че се казва Дуков , направо разби всичко детско в мен .
1 . Питах го за тоя дистанционен интерфейс " Амико " или друг който може да модулира мощността на котела , а той ми каза че нямало такъв програматор който може да модулира мощността , само котела го върши този процес . Каза също така че и най - евтиния и най - скъпия програматор вършат една и съща работа .
2 . Питах го ако сменим тръбите до колектора с ф 32 , дали ще стане така че котела ще работи по - дълго преди да спре за 3 минути , вместо режима 5 минути работа и 3 минути почивка - той се замисли малко и ме пита как като увеличим количеството вода в тая тръба с 50 - 100 мл ще има някакъв ефект спрямо котела , после му стана смешно нещо ....
3 . Питам го тогава какъв програматор да си купим според него като е много чак на котлите , а той ме посъветва да си взема външна сонда , която се поставя извън апартамента и дава директно информация на котела .
4 . Накрая се изтърва че 150 лв са нормални за нашета инсталация , добре но аз му казах че 300 лв и отгоре едван ни стигат през зимата и той почна - ами колко души се къпите ( 2 пенсионера и 2 млади колко вода иска да консумират , при положение , че лятото сметката е около 20 лв ) , какво ви е изложението на апартамента ( 2 - ри етаж от къща какво изложение да има според него ? ) , на коя посока вие котела ( запад ) , ..................................
И в крайна сметка , ами Няма как да смъкнем разхода по никакъв начин , защо не си взехте котел кондензен , пък те магазина на Иммергас и фирмата дето го постая котела и радиаторите вски ден се виждат и толкова ли не можаха да го решат преди да ни набутат с 28 кВ , уж да се презапасят , та да не стоим на студено , сега като че стоим на 30 градуса :evil: , дори на 20 сме доволни са дето разхода е НЕприлично голям !
5 . Ходих до фирмата дето постави котела и радиаторите , главния виновник го нямаше ( кой знае кого зарибява някъде ... ) . 2 - те жени които бяха там казаха че продават термостат компутерм .
Един съсед предполагам го има същия , защото сме и двамата на тая фирма и при него котела работи на същия принцип ОН / ОФФ 4 - 5 минути работи и 3 почива , той е с котел Еоло 24 кВ , с 3 - 4 радиатора , един бил намален незнам си как , друг с термоглава , че че тоя програматор кога на максимум 20 гр или на 16 , че го спирал понякога ръчно и в крайна сметка поне 7 - 8 куб м на денонощие за апартамент към 70 - 80 кв м .
Лазаре пиша всичко това , не защото се съмнявам в теб и в професионализма ти ( на много хора си помогнал и се надявам да продължиш да го правиш и в бъдеще ) , но представи си с какво трябва да се сблъкам ( или с нежелание или с некомпетентност , не искам да го коментирам ...
Така че искам или не , ще трябва да се образовам от такива форуми и от хорската неволя .
П . С . Тоя от магазина ми каза че тръба ф 32 вече не се призвежда :?
zhivko83 - специалист
Дано не съм ви досадил с толкова написано ... :-D
zhivko83 - специалист
И да повторя , колкото повече като часове работи котела за денонощие , толкова по - топло става , т . е . макар и с 4 см фибрам отвън , поне до -10 гр топлина успява да се акумулира .
Поздрави на всички !
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де няма какво да коментираме спецовете от Амакс или техните дистрибутори, явно за тях тръбите са резервоар за вода, а не магистрали. Не съм съвсем сигурен във възможностите на Амико, защото не работя с тях, затова дано да се намеси и ESPASE - той е на "ти" с тая марка. Програматора и после можеш да го сложиш. Действай по въпроса с тръбите. Там ти е основния проблем. Ф 32 Ал вл. трудно ще намериш, защото много рядко се ползва. Затова ти казах - или мед, или ППР. Може и стомана, ако ти е по-лесно. Пиши какво е станало.
zhivko83 - специалист
Лазаре , дай съвет .
Тази тръба ППР полипропилен ли е , тя същата ли е с тази която се използва за водопровод ли е ?
Как се работи с нея , мисля че някой писа по -горе в темата , само с лепачка става , ако знаеш начин като за непрофесионалист , моля кажи ?
Стоманена мисля , че няма смисъл да слагам , както прочетох някъде се отлага ръжда и други такива , които не са препоръчителни за такава фина инсталация , като газов котел с пекс ал пекс тръби .
Zoro5 - специалист
zhivko83 написа:
И да повторя , колкото повече като часове работи котела за денонощие , толкова по - топло става , т . е . макар и с 4 см фибрам отвън , поне до -10 гр топлина успява да се акумулира .
Поздрави на всички !
Ами логично е - повече часове=повече киловати = по-топло = по-голям разход. 4см изолация не е чак толкова зле, но от старата дограма сигурно подухва, а не каза пода и тавана бетон ли са и дали зад тях е отоплено?
Последно не разбрах парното ли не работи нормално или просто сте намалили котела на минимум заради високия разход? При 1м3 разход ,мощността е около 8квт при това и с топлене на бойлер - доста е съмнително да ви стига за топло. Имай в предвид ,че декември-януари са най-големите студове и е нормално сметките да са до 2 пъти по-големи в сравнение с другите месеци.
zhivko83 - специалист
До Зоро 5 - значи в момента топлим основно 65 глидера , което е малко повече от половината къща . Не пускаме всички заради разхода . Дограмите макар и стари не са за изхвърляне , макар че за малко да ги сменя през изминалото лято . Подовете са дюшюмета , паркет и малко теракот . Ако палим от сутринта по някаква схема си става топло , но без програматор и 24 часа работа май няма да стане. Ако има нещо питайте , заека ще изкочи все от някъде . :)
zhivko83 - специалист
Да уточня , разбито по часове , при повече часове работа на една и съща степен на котела , разхода намалява примерно с 0,1 куб м на час сравнено с по - малкото часове , което е логично според мен , но остава проблема с честото Он / Офф , който маъ е най съществен . :?:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 26

Тема "Въпрос за котел 28 кВ и къща 110 кв м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: