• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 30
От мобилни телефони до цифрови камери
jordanvass - майстор
Ако ти е проблем намирането на трансформатор, разходи се по битаците. Все още се намират стари български зарядни с достатъчно добър трансформатор. От ония със селеновите клетки. Трансформаторите са с мека изходна характеристика и са с три изходни напрежения през около 1,5 волта, за да си избереш най-подходящото. Такова неработещо зарядно можеш да спазариш за 15-20 лв. Гледай само първичната на трафа да е здрава, но те така или иначе рядко горят. Хем и сравнително сносна кутийка ще имаш. Една шкурка, малко боичка и си готов. Изкормваш ненужното, слагаш си твоята електроника и става супер. Ей колегите са го направили още на първата страница на темата.
Ти пък да не мислиш, че жена ти ще ти дава с удоволствие зарядното си за лаптопа? Що ти е да се караш с нея заради едно зарядно? :lol:
Vectra - специалист
Обиколих битака - нищо. Обаче от един приятел взех едно трафче (беше захранване на етикетен термо принтер, бая стар модел) със следните характеристики:
19V (измерени на празен ход 20.5V), 3.5А.
Сечението на магнитопровода е 6см Х 2.8см =16.8см2
Дали ще е подходящо? Нещо мъничко ми се види за такъв ток... :?

Иначе днес изнамерих в шкафа електронно трафче за лунички 105W.
Разпоих му трафа и пренавих вторичната като увеличих намотките от 10 на 15.
След изправяне и натоварване с 2 последователно свързани крушки 12V 35W държи на 28V. :supz:
Draganov - специалист
Vectra написа:
Аз говоря за АЛТЕРНАТИВА на добрия стар траф.
Никой не оспорва предимствата му. Стига да има кой да ти го сметне и навие.
От готовите на пазара намерих това: http://www.elimex.bg/product/62977/traf-24v-100va.html,
обаче тук без електроника няма да мине. Като се вземе цената му + компоненти + кутия минахме 100лв.
Пък и ако нямаме гараж, а делим един тесен килер с жената... познай дали няма да има :axe: ...
А относно ШИМ-а, един чип (TL 494, UC3843) + няколко пасивни елемента +Шотки + MOSFET за около 10 лева
и ако си сръчен с поялника за 10мин си готов...
Пак казвам.. говоря за алтернатива. Въпроса е доколко може да бъде алтернатива , дали ще зарежда качествено, каква да е честотата на импулсите и т.н. :partyman:
Колега,ето ти няколко схеми на зарядни:
http://kravitnik.narod.ru/charge/charge_8.html
Аз лично ползвам (когато ми се наложи) зарядно,направено с тиристори и траф ,някъде в началото на темата имаше сканирана схемата (аз си имам книжката от едно време още) и работи много добре.
Vectra - специалист
След серия от тестове се оказа, че харизания ми траф държи без да пече особено 4А ток :supz: . Което за повечето акумулатори си е достатъчно като заряден ток. Така че и аз си спретнах схемичката от началото на темата. Схемата работи много добре. Ето и малко картинки на моето изпълнение:
Прикачен файл:
z1.jpg
Прикачен файл:
z2.jpg
Прикачен файл:
z3.jpg
Май оная идея за ШИМ-а ще падне в канала засега, въпреки че , според мен, имаше хляб в нея, ама нейсе.... :-D

P.S. Докато пишех този пост, зарядното бачкаше вече в реални условия. След около 2ч. работа установих, че трафа е позагрял.
Въпреки че го обдухвам с вентилатор :x
На пипане беше горещ, но успявам да задържа пръстите. Т.е около 50гр. Каква термозащита да му лепна? Тия термоизключватели дето ги има по духалки и кафеварки дали ще ми свършат работа и на какви градуси да търся :?
Хубавото в случая е, че ако изключи термозащитата, акумулатора ще остави електрониката включена заедно с вентилатора, който ще спомогне за по-бързото истиване и след последващо включване на трафа, заряда ще се възобнови. :rock:
Какво ще кажете?
jojovr - специалист
Така ще се изтощава акумулатора и жалко за заряда до този момент.
Бих ти препоръчал термо-релето да изключва и акумулатора.
По принцип изолацията на намотките на трафа трябва да издържи до 90 градуса. Така, че си свиркай и не усложнявай схемата.
Надявам се си защитил трансформатора с предпазители и на първичната и на вторичната намотки!
Vectra - специалист
Прав си колега! Днес пак го пробвах, само че на 3А. Турнах му и температурната сонда. Дигна само 3 гр. над околната температура. Мисля да го оставя така, просто ще гледам да не му вдигам тока много над 3А. :-D
hrpankov - специалист
.....от години използвам един прашясъл траф и една крушка в първичната... немам проблеми с зарядката.......
Junak - майстор
Искаш да кажеш, че имаш правотоков трансформатор :?
hidrazin - майстор
Junak написа:
Искаш да кажеш, че имаш правотоков трансформатор :?
И аз искам един. :-D
:partyman:
Vectra - специалист
Навремето в университета един доцент имаше любима задачка:
Имате батерийка от 9V, един трансформатор с 230 намотки първична и 1200 вторична. Какво напрежение ще получим във вторичната намотка, ако включим батерийката в първичната.
.... и се започваха едни сметки... :-D
:partyman:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 30

Тема "Схема на зарядно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: