• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Издислав написа:
Всъщност дебита беше на око,не сме го мерили,така че е възможно да е бил и по-малко.
Нашите проблеми бяха от друго естество и затова го замразихме проекта.
Идеята беше дали може да се топли вода без нагревател,за да е безопасно. Категорично може.
Да де, за туй говорят колегите - или дебита е бил 10 пъти по-малък, или дТ не е 10*С, или мощността не е била 400Вт, или комбинация. Въпроса е, че тук има компетентни хора, а не шемети, като в мазето.нет и човек трябва да си мери приказките за да не става смешен. А това, че може да се грее вода без нагревател никой не го оспорва - напротив, всеки има микровълнова печка у тях, голяма част от четящите топлят вода чрез серпентина или топлообменник от котел или солар. Та за компетенциите по физика долу-горе ни се изясниха нещата, очакваме да видим повече за 7-годишния опит с фотоволтаиците, но вече с едно на ум :wink:
Издислав - напреднал
LazarGanev написа:
Издислав написа:
Всъщност дебита беше на око,не сме го мерили,така че е възможно да е бил и по-малко.
Нашите проблеми бяха от друго естество и затова го замразихме проекта.
Идеята беше дали може да се топли вода без нагревател,за да е безопасно. Категорично може.
Да де, за туй говорят колегите - или дебита е бил 10 пъти по-малък, или дТ не е 10*С, или мощността не е била 400Вт, или комбинация. Въпроса е, че тук има компетентни хора, а не шемети, като в мазето.нет и човек трябва да си мери приказките за да не става смешен. А това, че може да се грее вода без нагревател никой не го оспорва - напротив, всеки има микровълнова печка у тях, голяма част от четящите топлят вода чрез серпентина или топлообменник от котел или солар. Та за компетенциите по физика долу-горе ни се изясниха нещата, очакваме да видим повече за 7-годишния опит с фотоволтаиците, но вече с едно на ум :wink:
Не си спомням да съм казал или писал някъде ,че тук няма компетентни хора.
Написах само и единствено какво ние бяхме направили.
Наистина дебита не беше точно премерен ,но не е бил по-малко от 1л на минута със сигурност.
Ако ти си правил подобен експеримент,ако си инвестирал време и пари в подобни опити,даваш данни,оборваш моите и ставаш герой на деня.
А аз ще се извиня,ще ти целуна и ръка и ще подвия опашката в ъгъла!
До тогава,приказки от рода това не е така,другото не е иначе,ние сме умни ,щото много сме чели и знаем и сме отдавна във форума и нашето мнение е закон можеш да ги приказваш на децата - те ще се впечатлят.
Кажи какво те интересува за соларните централи?
Но ти ще ме оценяваш,с едно на ум. :-D
Може пък да си правил много и да научим нещо ново.Аз не се притеснявам да науча нови неща.
Поздрави
Hursa - майстор
За съжаление, не съм правил подобен експеримент.
Но сметката и за литър не излиза. И то с много.
За понтония капак съвсем не излиза. Но пък там много не се знае. Не се знае нищо за другия „кладенец” (освен, че е на 20 метра от първия). И съвсем обърква сметките това
Издислав написа:
Това е дълбока вертикална шахта(кладенец) ,около 50 м и ширина 5 м, на дъното на която има тръба,която излиза на повърхността.
Там има монтирана турбина ,свързана с електродвигател/генератор.
Поне мен ме обърква, с малкото което знам за водните турбини и помпи.
Може би, ще е добре да се ограничим само с това
Издислав написа:
LazarGanev - "Велик майстор"
Hursa написа:
Около 10 пъти не излиза сметката, не проценти :-D
Перифразирам подписа на съфорумник:
"Три дена глупави и безсмислени експерименти спестяват 3 минути четене и смятане! :wink:

Споделяй за фотоволтаиците
plamen6703 - майстор
Издислав написа:
Аз не се притеснявам да науча нови неща.
Поздрави
Като цяло не трябва да се притесняваш да учиш, като чета какво пишеш се оказва, че има доста какво да учиш :wink:
Никой не се е родил научен, а ти докато обясняваш може и на теб да ти станат ясни нещата, които обясняваш :partyman:
Издислав - напреднал
Hursa написа:
За понтония капак съвсем не излиза. Но пък там много не се знае. Не се знае нищо за другия „кладенец” (освен, че е на 20 метра от първия). И съвсем обърква сметките това
Издислав написа:
Това е дълбока вертикална шахта(кладенец) ,около 50 м и ширина 5 м, на дъното на която има тръба,която излиза на повърхността.
Там има монтирана турбина ,свързана с електродвигател/генератор.
Поне мен ме обърква, с малкото което знам за водните турбини и помпи.
Може би, ще е добре да се ограничим само с това
Издислав написа:
За това се правят експерименти,за да потвърдят или оборят сметките.
Не мисля,че е сериозно да се влиза в спор,при положение че не сте готови да направите и експеримент.
Иначе до утре ще си говорим кой крив,кой прав.
Специално за теб ще изровя информацията за тези кладенци за да прочетеш,но ме притеснява дали после няма да режем мълчанието с нож?!!
Това ,че някой не е чел или чувал за нещо по никакъв начин не го изключва да съществува.
И аз не мислех преди да се регистрирам тук,че ще срещна теоретици,които отхвърлят много твърдения,щото не им излизала сметката,ама ето че съм грешал... :?
plamen6703 - майстор
Не спираш с грешките и ще продължиш да грешиш като всеки по-млад и ... :wink:
Опитваш се да продаваш краставици на краставичари :lol: Повечето сме хора от практиката, някои се занимаваме с производство и ремонт на електроника и все сме чували и ние за "тик-так" и дъвки "рин тин тин" :lol: :partyman:
Hursa - майстор
Издислав написа:
Може би сте прав. Но се борите със закона за запазване на енергията. А той, поне за сега, не търпи тълкувания.
Издислав - напреднал
Hursa написа:
Издислав написа:
Може би сте прав. Но се борите със закона за запазване на енергията. А той, поне за сега, не търпи тълкувания.
С нищо не се боря.
Достатъчно пъти чрез експерименти са се доказвали неща,които теоретично не са могли да се обяснят.
И земната пчела на теория не би трябвало да може да лети....ама...
Hursa - майстор
Така е. Докажете само едно малко изключение от този закон и физиците ще трябва да пренапишат цялата физика.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

Тема "Фотоволтаичен/селективен панел подпомагане на отопление-БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: