• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kkostadinov - напреднал
AntonBM написа:
Функцията на буферният съд е да осигурява оптимален режим на работа на котела, като му позволява да работи на номинална мощност, дори когато инсталацията няма нужда от цялата произведена от котела топлина и да удължава времето за отопление на сградата, когато котела изстине. Има различни схеми на свързване, но аз препоръчвам тази дадена по-долу. Тя е една и съща, но разписана при горящ котел на пълна мощност и когато той е изстинал. Освен температурите съм дал ориентировчни стойности и на дебитите, но те се променят в зависимост от температурата на топлоносителя. Схемата е с 2 помпи – една вътрешно котелен байпас и друга за инсталацията. Тази на котела е комбинирана с термостатичен вентил гарантиращ минимална температура на връщащата се в котела вода. Помпата се включва при загряване на котела. Другата помпа осигурява циркулацията във вътрешната инсталация и с нея се тегли от буфера, когато котела се изключи от схемата. В случая тя е комбинирана с пропорционален 3-пътен мотор вентил със задвижка, която осигурява константна (постоянна) температура на топлоносителя. Така е, защото регулацията на температурата на помещенията се прави от стайни термостати на вентилаторни конвектори. Друг възможен вариант е този 3-пътен вентил да се регулира по температурна крива в зависимост от външната температура – удачно е за отопление с радиатори без термо-глави. Може и ръчно да се настройва без задвижка на определено съотношение на смесване, но това не е много практично.
Най-простото описание е:
На схема 1 част от топлоносителя отива за инсталацията, а друга се натрупва в буфера. Котела работи на 100% - 18 kW, на инсталацията и трябва най-много 14 kW – разликата се запазва в буфера.
На схема 2, котела е изстинал, но буфера вече е загрят. Отоплението продължава до пълното изстиване на буфера.
Предимството на тази снема пред други подобни е, че отоплението започва веднага след запалване на котела. При други схеми, които съм виждал, за да започне отопление на къщата, първо трябва да се загрее буфера. Не, че и те не работят, но тази си я харесвам повече.
Здравейте,

поздрави за схемата (от 1 ва страница на въпросната тема)! Доста добре е разпределена! Смятам да я изпълня на 90 % - реално единствено подредбата виждам по малко по - различен начин. Чудя се обаче, какво ли ще стане, ако въпросния буфер е 500 л. и има една серпентина - изпляскваме два по 2.5 кв. м. или три колектора по 2 кв.м. и в преходните сезон котелът реално ще се пали на два - три дена
котела ми е Дакон Дор 16, а отоплителната нужда на цялата сграда в завършен вид след направта на изолация и монтирането на допълнително три алуминиеви радиатора (смятам да са с термоглави) в спалните ми ще бъде около 10 кВ (в момента използвам част от къщата, чиято отоплителна нужда е около 6 - 7 кВ, нямам външна изолация)
Системата ми в момента се състои от два вентилаторни конвектора, бойлер със серпентина (120 л.) и две лири в банята и тоалетната

Както някъде в темата срещнах цитат от немския закон на всеки кВ отоплителна нужда по 55 л. вода в буфера, дали обаче, ако монтирам панелите няма да е по добре въпросния буфер да бъде ...да речем 800 л.?? (разбира се на 800 л. буфер поне един панел повече)

смятате ли колеги, че ще бъде достатъчно ефективно за да се оправдае инвестицията в следващите няколко години?!

ПС:далеч съм от мисълта, че изпълнявайки схеата по - горе едва ли не няма да купувам въглища следващия сезон, но поне да си спестя паленето и дискомфорта от високата температура в стаите през преходните сезони
AntonBM - специалист
Изчакай малко. Bulhomes ще пусне неговата схема на къщата. Нея я изчислявам аз, малко по-сложна е, но включва тези елементи, които си описал и с опростяване ще можеш да си направиш и твоята инсталация. При него слънчевата инсталация грее бойлера с приоритет, но когато го загрее прехвърля излишната топлина към буфера и от там се отоплява къщата. При спадане температурата на бойлера, слънцето пак се връща да го топли, но неговият бойлер е с 2 серпентини. Bulhomes ще направи схемата на GIF, ще се сменят цветовете на тръбите, за да се вижда в различните режими коя помпа работи и от къде минава топлоносителя. Аз също мога да ти пусна схемата, но имам още 2-3 часа работа по нея и няма да е анимирана.
filmatoplo - майстор
Колега Костадинов , ако ще има термоглави , ползвай радиаторна помпа тип -Алфа на Грундфос с променлив дебит . :) И да на схема от стр 1 , мощностите са като твоите :) .
kkostadinov - напреднал
AntonBM написа:
Изчакай малко. Bulhomes ще пусне неговата схема на къщата. Нея я изчислявам аз, малко по-сложна е, но включва тези елементи, които си описал и с опростяване ще можеш да си направиш и твоята инсталация. При него слънчевата инсталация грее бойлера с приоритет, но когато го загрее прехвърля излишната топлина към буфера и от там се отоплява къщата. При спадане температурата на бойлера, слънцето пак се връща да го топли, но неговият бойлер е с 2 серпентини. Bulhomes ще направи схемата на GIF, ще се сменят цветовете на тръбите, за да се вижда в различните режими коя помпа работи и от къде минава топлоносителя. Аз също мога да ти пусна схемата, но имам още 2-3 часа работа по нея и няма да е анимирана.
Благодаря предварително и чакам с нетърпение да видя схемата!
при мен бойлера е 120 л. с една серпентина и тръбните разводки са направени така, че няма как тепърва да пускам трасета, да сменям бойлера и т.н и т.н. Ще бъда доволен и на това бойлера да го играе тип радиатор, само слагам ел. задвижка (не знам дали се казва точно така) за да го отсича при падане на температурата в отоплителния кръг
kkostadinov - напреднал
filmatoplo написа:
Колега Костадинов , ако ще има термоглави , ползвай радиаторна помпа тип -Алфа на Грундфос с променлив дебит . :) И да на схема от стр 1 , мощностите са като твоите :) .

Благодаря за съвета, не съм запознат с точната работа на помпата, но предполагам, че модулира оборотите според съпротивлението на системата, или нещо такова...ще разгледам!

да, радиаторите задължително ще бъдат с термоглави за да мога да си гарантирам постоянна температура в стаите
bulhomes2 - майстор
Още не е при мен последната схема. В тази тема - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 5&start=60 към края имаше мърдащи картинки. Не съм в час с темата и не знам дали ще Ви свършат работа, но засега това има.
bulhomes2 - майстор
Благодаря на Антон за схемата. Много труд хвърли. Мисля, че е чудесна. Започвам с котела
Прикачен файл:
Kotel.gif
Камината е аналогична и затова няма да я правя. Слънчевите колектори работят така
Прикачен файл:
Kolektori.gif
Термопомпата сме я предвидили само лятото за охлаждане. Не е трудно да се направи и да топли, но засега не ми е приоритет.
Прикачен файл:
Termopompa.gif
Камината ми може да се ползва и за барбекю (вратата се прибира в корпуса) и лятото (от двете и страни имам 5 и 3 метра отвяряеми напълно хармоники) и пак ще топли буфера и басейна без да си пречат с охлаждането на стаите в този момент. Във всеки момент може при желание да се включи помпата на басейна, за да се топли той нарочно с котела, камината, термопомпата или слънчевите колектори.
filmatoplo - майстор
:) Супер- сега е доста изгладено , и с помпи колкото са необходими :wink: .
bulhomes2 - майстор
Качвам и ПДФ-и, за да може да ги разглеждате спокойно
Работа на котела
Слънчевите колектори
Термопомпата
minca - специалист
Да благодарим на Антон и Булхомес за перфектната схема!
Искам да попитам нещо ,което не ми е съвсем ясно
1.Подвързването на котела,в схемата която е изработил за Бул,е с байпас включващ допълнителна помпа и терморегулиращ вентил.
2.Буферния съд както и РС от предходната схема на Антон
viewtopic.php?f=10&t=28532
също е свързана различно

КОЕ Е ПО-УДАЧНОТО СВЪРЗВАНЕ?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията: