• 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 244
Всичко за дърводелството
ZEDYCUS - майстор
За Пдч ще те кара и Бъджет от Практикера, имах един такъв доста време изкара. За доста по малко пари, 60 лв по спомен.
griffin - майстор
Внимавай просто какви цанги има фрезата, 1/4 и 1/2 инча е добра опция фрезери 6 и 8мм размери на опашките се намират на по висока цена 1/2 и 1/4 инча ебей е пълен ако поръчваш от там гони да имаш такава цанга :-). Имам скилче и зеленото 1400 и двете са живи като скила е може би на 10-на години вече :-) не е ползван проф. Боша е малко по удобен за работа според мене има позитивен механизам за спускане т.е натискаш палеца и спускаш фрезата и като пуснеш палеца тя се застопорява което за мен е по удобно. Цангите на боша са с двойна стъпка за захващане имаш разхлабване на гайката и за да извадиш фрезера още веднаж се охлабва гайката което мен лично малко ме дразни. Плавния старт е хубава екстра т.к не бие в ръцете като развъртиш фрезата и константната електроника ама не са болка за умиране ако ги няма. За неголеми фрезери няма да ти трябва кой знае каква мощност. Но за цангите определено има смисъл да е с повече(райдърите не знам с какво идват) но за мене 6-8 цанги само не са достатъчни т.к фрезера е консуматив и няма смисал да дадеш 100лв за фреза и после да даваш по 30 лв за прав фрезер, че няма за твоя размер цанги :).
Ако ще работиш предимно на ръка огледай има и малки фрези може да са ди удобни за работа(въпрос на преценка) и какво искаш да правиш. Голямата фреза е по универсална като функционалност но неудобна за някои неща :-).
Sharkolia - специалист
Приятели някой има ли такава фреза http://allegro.pl/makita-frezarka-krawe ... 90725.html? От няма и месец на работата бригадира домъкна една чисто нова такава ,ала ми се струва ,че е доста слаба в смисъл ,вече и е почти изтрита тази забчатка с която повдигаш и спускаш стъпката ,блокадата ѝ или поне тази ,която е като копче и може да се натисне с пръста вече лопа и също е доста изтъркана ,естествено тук има и опция само с ключове ала все пак ...
Верно ,че ние в нашата работилница сме 30-на хулигани и всеки блъска ,мачка и прай квото си иска с тази фреза.Иначе работи безотказно почти по цял ден ,много ми е удобен мекият старт да е.а. :) ала като гледам няма да я бъде още дълго и проблема няма да е в мотора и цангите ,а именно в тези блокади и запчатки.
Но си мисля ,че за дом условия би ми вършила чудесна работа ,особено като знам ,че ще си я ползвам само аз .
Чудя ѝ се ,дали да я купя или да не я купувам ?!?
Kumay - майстор
Sharkolia написа:
Приятели някой има ли такава фреза...
Много странно! :?
Досега не съм виждал такъв проблем при този модел...
ZEDYCUS - майстор
Съмнява ме, че повдигат фрезата от врътката без да разхлабят лостчето, което блокира основата към тялото ма фрезата. А блокировката от вала може да е прецакана от прекалено натягане.
Миналата година Николай ме уреди с такава от промоциите и съм доволен много, за дребни фрезови работи и да фрезоваш дебел АБС кант е идеална.
Направи ми впечатление единствено, че като я включих към прахосмукачка с автоматично включване, при намалени обороти работеше някак на пресекулки, при пълни обороти работеше нормално?
Взимай я без да се замисляш, може и на промоция да я пуснат пак. :partyman:
EDI - майстор
За маса е идеална, ако е на добри пари вземай.За ръка също е добра, работи се леко с нея, а е и достатъчно мощна.Оборотите имат добър толеранс.Нямам я, но съм работил два пъти с такава, доволно добре се работи с нея.
big_death - специалист
Изчакай да я бракуватза да я вземеш за без пари, и после ако можеш си я поправяй в домашни условия .Няма начин , да няма начин :) :partyman:
Тани - модератор
За стягане на цангата винаги ползвам двата ключа. Тялото на фрезата е гладко и кръгло с което затруднява доброто затягане с блокиращия оста механизъм. От друга страна цангата отпуска/стяга опашката на фрезера от полових оборот, за разлика от на Боша.

Засега не съм имал никакви проблеми, въпреки, че веднъж падна от доста голяма височина на циментов под. Явно отливката на основата е качествена!
Sharkolia - специалист
Тани написа:
За стягане на цангата винаги ползвам двата ключа. Тялото на фрезата е гладко и кръгло с което затруднява доброто затягане с блокиращия оста механизъм. От друга страна цангата отпуска/стяга опашката на фрезера от полових оборот, за разлика от на Боша.

Засега не съм имал никакви проблеми, въпреки, че веднъж падна от доста голяма височина на циментов под. Явно отливката на основата е качествена!
Ами то всъщност това си е и метода на затягане с двата ключа,палеца е по-скоро да притегнеш леко на ръка и после минаваш на ключовете,ала пусти мързел всички във фирмата натискат яко палеца и натягат само с един ключ . И нещеш ли или ключа ще изскочи или пък ръчната блокада ще изпусне и така се захабява. Има алуминиево тяло ,което се драска доста дълбоко и усещам как финната настройка след месец ще е мираж. Драскотините се заклиняват и е трудно да движиш стъпката нагоре надолу. Иначе за дом условия където само аз ще ѝ бъда господар ми се струва идеална и сигурно ще я зема.
п.п. Бракуването не е опция в моят фирма :)))
pgt - специалист
Здравейте и от мен! Следя темата с интерес, страхотни работи правите с фрезите, та ме запалихте и мене. Решил съм и аз да си взема някаква оберфреза, но да не е от най-евтините, да речем до към 200 лв. Вариантите са SKIL1840 (като гледах добре окомплектована, но с цанги 6 и 8 мм), евентуално FERM 1015. Коментирате, че инчовите цанги са предимство, за това гледах и Black and Decker KW900E, която освен 6 и 8 пише, че има в комплекта и 1/4" цанга (ще помоля ZEDYCUS да си каже мнението за нея, защото в по предните постове беше споменал, че е работил с такава машина. Ако прецени може и на мейла.)
griffin написа:
Имам скилче и зеленото 1400 и двете са живи като скила е може би на 10-на години вече :-) не е ползван проф. Боша е малко по удобен за работа според мене има позитивен механизам за спускане т.е натискаш палеца и спускаш фрезата и като пуснеш палеца тя се застопорява което за мен е по удобно. .
griffin това за POF 1400 и аз го установих след оглед в магазина на Киров, въпреки, че нямам опит доста удобна ми се стори и това с палеца също, ама малко над бюджета ми идва, макър че някъде из наще сайтове я гледах за 269 лв., а в UK - 83£ без транспорта. Ако си струва да взема да се напъна малко, без туй не ми е толкова спешно.

Момчета очаквам да си кажете мнението, с оглед опита който имате със съответната машина. Отворен съм и за други предложения ако си струва. Предпочитам като за начало да си я взема от БГ.
  • 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 244

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: