• 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Енергията, която може да поеме буфера се смята много лесно.
1000 литра вода загрети с 1 градус акумулират 1 киловат топлинна енергия.

500 литра вода в буфера на колегата загряти до 80 и изтискани до 40 градуса ( да кажем) са акумулирали 20 киловата топлинна енергия

Така всеки след като си знае топлозагубите и разчетеното делта Т може да си сметне буфер с какъв обем би го устроило.

Трифонов е много прав като споделя, че с буфер се заглаждат пиковете и спадовете на системата, температурата е по-изравнена и горелката работи повече време в оптимален режим.
stefan33 - специалист
Нямам буфер,нямам трипътни винтили,имам фероли котел и горелка Р7,стаен термостат с програма от 05.00 часа до 7.00 21 градуса.От 7.00 до 15.00 18 градуса и от 15.00 до 21.00 22 градуса.Хистерезис 0,2.През ноща 18 градуса.Отоплявам 3ти последен етаж от къща 100кв.м,като първия и втория са необитаеми.Тази есен направих 10см изолация от стиропор с твърдост 16-18,шпакловка и силикатна мазилка.Дограма троен стъклопакет с К стъкло и 6 камерен профил.Разхода ми е средно 1 чувал от октомври до сега.Горелката съм я настроил да работи на 1 и 2 степен,като втората малко съм я позасилил.Буфери - муфери, майката му е изолация :lol: .
ediv - специалист
andy_forresite написа:
Малко съм объркан с броя на глидерите, но няма значение. Мнението ти потвърждава това на познати, които са били на въглища и са преминали на "пилиетьи" ~еднакво в парично изражение.

п.п. Към вторник дават -15° :shocked:
58 бр височина 600 тип-чугунен производител виадрус модел калор3
23 бр височина 300 същият модел и производител
Трипътен няма, чугун вместо буфер, този сезон t на водата съм я вдигнал малко 60°-62°
andy_forresite - майстор
Не знам как успяваш с тези глидери да стоплиш толкова площ. Аз още съм в 90-те на 20 век по отношение на отоплението. Три чугунени р-ри с височина 400 мм, с ширина 200 мм с общ брой глидери 61. С 40 от тях топля един кухненски бокс 19,2 кв.м. (46,6 куб.м.). Знаех си, че моите топлозагуби са в мегавата :sad: . По моя преценка тези два радиатора са по 2000W при 90°, а аз ги "карам" на около 60°, така че слагам приблизителни 2000 вата от двата заедно за стаята. На това се учудих аз :?

Би следвало да може да се направят обратните изчисления - отдадената мощност от буфер към консуматори на база дадената от Шоп информация. След пресмятане може да се направи съпоставка с изразходената енергия за подгряване на буферния съд и да се преценят ползите (какво сме дали на буфера и какво сме получили от него знаейки с колко кг пелети се подгрява и колко кг пелети щяха да се изразходват ако вместо буфер бяхме оставили горелката да работи). Няма да правя тези изчисления. На мен ми трябваха данни от реалността за това колко време може да изкарам на отопление с буфер 1000 литра към два радиатора с обща мощност 8,5 kw + Едлом 80 л. Трифонов, благодаря ти :yawinkle:
s_s1 - специалист
gim написа:
За много години на всички.
Понеже за разхода от значение са много неща,на мен ми е трудно да сравня коректно моя разход с някой от написаните по-горе.
Затова предлагам да си сравняваме разходите по различен начин. Нужна е информация за няколко неща.
1. Разхода за 24часа в грамове.(Р)
2. Разликата между средната темпера за деня в района/можеда я видите тук: http://www.stringmeteo.com/synop/temp_month.php / и температурата вътре.(Т)
3. Квадратурата на отопляемата площ.(К)
Смятаме по формулата:
Р
________
Т . К

получава се грамовете гориво изгорени на ден за квадрат и градус.

Ето какво се получава при мен за 14.01.2016 год. Р=51000 Т=17 К=330 резултата е 9,09грама.
Наясно съм че ,силата на вятара и влажността също влияят.Но все пак е някакъв приличен ориентир,показващ цялата ефективност на сбора от изолация,инсталация,котел,горелка,пелети.Лошото е че тези които ползват и бойлер за топла вода,трябва да го спрат за 24часа,иначе няма да е коректен резултата.
До тук много добре, но по-горе в поста си съм описал каква площ отоплявам и при какви температури. А от линка не мога да определя в наше село какви са били температурите.
Така, че в дадената по-горе формула единственото твърдо известно нещо колко кг пелети изгаря котела за 24 часа.
DimitarD - специалист
stefan33 написа:
Нямам буфер,нямам трипътни винтили,имам фероли котел и горелка Р7,стаен термостат с програма от 05.00 часа до 7.00 21 градуса.От 7.00 до 15.00 18 градуса и от 15.00 до 21.00 22 градуса.Хистерезис 0,2.През ноща 18 градуса.Отоплявам 3ти последен етаж от къща 100кв.м,като първия и втория са необитаеми.Тази есен направих 10см изолация от стиропор с твърдост 16-18,шпакловка и силикатна мазилка.Дограма троен стъклопакет с К стъкло и 6 камерен профил.Разхода ми е средно 1 чувал от октомври до сега.Горелката съм я настроил да работи на 1 и 2 степен,като втората малко съм я позасилил.Буфери - муфери, майката му е изолация :lol: .
Ти си умрел от студ с тези температури. Една проста сметка за изолацията, в моя случай са необходими 12000 лева, които се равняват на 80 тона пелети. Ако ги дам за изолация и икономията е по 2 тона на сезон, ще трябва да живея още 40 години за да е избивам :? и след 41-та да се радвам на икономия. Така че, буфери - муфери се избиват по бързо от изолация - мизолация. Не че ще си сложа муфер догодина, но ще го предвидя. Предпочитам да набутам пари в отоплението с незабавен ефект, отколкото да се хваля със стиропор :wink:
DimitarD - специалист
шоп написа:
Енергията, която може да поеме буфера се смята много лесно.
1000 литра вода загрети с 1 градус акумулират 1 киловат топлинна енергия.

500 литра вода в буфера на колегата загряти до 80 и изтискани до 40 градуса ( да кажем) са акумулирали 20 киловата топлинна енергия
+1
шоп - майстор
DimitarD, донякъде съм съгласен с теб относно изплащането и, но само донякъде. На практика според мен инвестицията ще се изплати много по-бързо. Пелетите няма да са вечно 150 лева тона, каквато цена ти си заложил за 40 години напред.

Тези 80 тона + пелети трябва да ти минат през ръцете, пепелтта от тях също. Горелката се амортизира, има разходи за ток и т.н. На пръв поглед дребни неща, но се събират.

Комфорта ит ТИ и равномерните температури ( при отопление с дърва и въглища) е неуписуем. Не на последно място фасадата-много по-приятна е за окото.

С ТИ съм от 9-10 години и горното го споделям от личен опит.
gim - специалист
До s_s1

Към квадратурата на етажа който отопляваш цялостно, прибави площа на помещенията с отопление от другия етаж.
От таблицата в линка ползваш данните за най-близкото населено място.Разбира се не е подходящо да вземеш стоиностите за връх Мусала , дори и да е близко до вас.
Моля те пиши какво получаваш! Иска ми се да сравня моя резултат с дуги такива.
DimitarD написа:
stefan33 написа:
Ти си умрел от студ с тези температури. Една проста сметка за изолацията, в моя случай са необходими 12000 лева, които се равняват на 80 тона пелети. Ако ги дам за изолация и икономията е по 2 тона на сезон, ще трябва да живея още 40 години за да е избивам :? и след 41-та да се радвам на икономия. Така че, буфери - муфери се избиват по бързо от изолация - мизолация. Не че ще си сложа муфер догодина, но ще го предвидя. Предпочитам да набутам пари в отоплението с незабавен ефект, отколкото да се хваля със стиропор :wink:
Хаха......много яко и вярно от съответната гледна точка.
Ако човек е млад,прагматичен.......би имало смисъл да инвестира и в изолация и в отоплителна инсталация,ако не му е поднесено на тепсия. Не отчитам факта,че Шефа разполага и след секунда само всичко да загуби смисъл.
Буфер не топли.Дава икономия и комфорт. 1000л.буфер загрят до 80гр. изстивайки до 50гр. ще осигури топлина за 8,5кв и 80л бойлер за ок. 3ч. И що ги обсъждаме тези неща,след като има много Х-ове в уравнението.
Всеки по различен начин разбира нещата ,различно усеща ,потребности всякакви,приоритети.......
Буфера ще помогне на чугуна през месец март,да речем,като през деня е 20, а през нощта 10гр. Ни да запалиш , ни да не запалиш.
С един оразмерен гюм можеш да си разпалиш чугуна до червено,а в къщи да е съвсем комфортно и това да продължи ден,два,три дори.Нямам още този опит,но съм убеден в това.
По горе писах и за слънчеви панели.Имам такъв за БГВ.Сега е свързан към обикновен бойлер. Смятам да купя още два и да ги свържа с долната серпентина на буфера.В онзи топъл,мартенски ден,няма да ми се налага да паля котела.Освен това,БГВто ми е в буфера.Трета серпентина по цялата височина,проточна.Няма легионела,само прясно.
Едва ли някога ще ми се върнат парите-няма такова понятие.Дори и мерцедес SEL , в гаража, не връща пари.Харчим за неща , дето ни доставят удоволствие,но ако можем да си позволим.
Аз не съм прагматичен, на сичкото отгоре.Горелката си купих от дистрибутор на 250 км от дома,така почувствах,така направих. Не разчитам в аварийна ситуация да отреагира бързо.Имам алтернатива,подготвен съм,а едната горелка все ще се оправи.
Важното е ,докато живеем, да ни е готино и с по малко харч на пелети-левчета,в унисон с темата.
  • 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: