• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tynito - напреднал
Първо здравейте на всички
Чета постовете тук от няколко седмици и намерих интересни статии
и реших да се впиша и аз малко.

Въпроса ми мойе и да е глупав но мога ли да заземя бойлера директно във вътрешността му(да свърйа нулата с корпуса)

Винаги съм се чудел този въпрос за всички консуматори , все си мисля че е едно и също.
Trifun - специалист
Привет, tynito :)

Не само че може, но е и задължително !!!

Само че това не се нарича "заземяване", а "зануляване".

Заземяване имаме тогава, когато корпуса на бойлера е свързан директно със земята (кол или плоча, набити в земята). За това се използва третото жило на захранващия кабел на бойлера.
Когато захранващият кабел е с две жила, заземяване не може да се осъществи, затова зануляването е задължително.
Милен - майстор
tynito написа:
...
Въпроса ми мойе и да е глупав но мога ли да заземя бойлера директно във вътрешността му(да свърйа нулата с корпуса)

Винаги съм се чудел този въпрос за всички консуматори , все си мисля че е едно и също.
Заземи (занули) си бойлера на специално предвидената за целта шпилка, болт или каквото е сложил там производителя му. Не си прави експерименти че става сташно.
mitcd - специалист
Ако не е променяно нищо и всичко си е фабрично трябва да има кабел(жълто зелен кабел) който си е вързан към корпуса.
Trifun написа:
Само че това не се нарича "заземяване", а "зануляване".
Кажи ми каква е разликата ???.Ако има кадърно направено земно не пречи за се заземи а не занули.Ако няма трети кабел трябва да се занули ,но при всички положения едно от двете е задължително(писано е много по този въпрос в много форуми)
dbelev - специалист
Колкото пъти съм свързвал бойлера в къщи, винаги съм го занулявал по този начин. Проблеми не съм имал, но винаги съм имал съмнения, че НЕ Е правилно. Имам смътни спомени от у-ще, че ако нулата е прекъсната, то това не е защита и при пробив в изолацията на бойлера ще "светна като крушка"!
В тази връзка се чудя, има ли причина (освен чисто естетическа) свързването на бойлера към мрежата да става с ключ, а не с контакт и щепсел :?:
В. Петров - специалист
dbelev написа:
В тази връзка се чудя, има ли причина (освен чисто естетическа) свързването на бойлера към мрежата да става с ключ, а не с контакт и щепсел :?:
Щепселът не е предназначен за комутиране на верига под товар.
mitcd - специалист
dbelev написа:
ако нулата е прекъсната, то това не е защита и при пробив в изолацията на бойлера ще "светна като крушка"!
Прав си !Затова аз като слагам ключ (външен) на бойлера ,слагам мост на нулата/паралел на ключа/ таке че да се прекъсва само фазата.Лошото е ,че евентуално ако прекъсне нулата .Целия бойлер ще се офази.Преди време в етажното табло прекъсна нулата и всички занулени уреди биеха ток.А ако е заземен няма такава опасност.
Милен - майстор
Вместо мост на нулата е по добре да се спази инструкцията за монтиране на ключа, според която след ключа се използва кабел с три жила. Тогава спокойно си прекъсваш фаза и работната нула. А занулението е по третия кабел който не се прекъсва и се свързва с нулата преди ключа. И това не е някаква модерна прищявка, а са го написали в инструкцията на този ключ още от татово време.

Ето с какви хубави съвети и схеми се придружаваха споменатите ключове на времето.
Изображение
mitcd - специалист
И каква е разликата Милене ???Важното е да не се прекъсва кабела дето ти спасява живота -земата или нулата.
  • 1
  • 2

Тема "Относно заземяването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: