Мечтата на всяка домакиня
volverine - специалист
Привет на всички, приятели.
Искам да си преустроя една стая в кухня, къщата е на село и знаете мазилките какви са, от пясък, кал и може би малко цимент (незнам точно), отгоре варов разтвор. Стените не са гладки, пък аз искам да са. Въпроса мие как тези стени да станат гладки (прави)? Аз се сещам за два варианта:
1. да махна цялата мазилка и на ново да започна с мрежа, теракол и гипс.
2. да сложа стериопор (фибран), мрежа, теракол, сатен гипс и боя
П.П. Незнам точно стените от какво са изградени, дали от тухла или са керпичени :?
Втория вариант ми се вижда по удачен, понеже хем ще има изолация, хем ще стане по лесно.
Чакам вашите мнения и препоръки по въпроса.
П.П.2. малко ми е спешно, ако можете да ми отговорите в най-скоро време ще съм ви благодарен.
И още нещо, за малко да забравя, с какво да захвана фибарана (стериопора) за стената, освен с дюбели и теракол. теракола дали ще залепне към старата мазилка, която е варов разтвор?
tokuro40 - специалист
най-добре с фибран 6 или 8 см и след това теракол,мрежа,теракол и сатенгипс
Master_Kenobi - V.I.P.
Забрави фибрана (екструдирания пенополистирол XPS) - никога на външна стена!
Ако ще правиш изолация ползвай експандиран пенополистирол EPS (стиропор) и то само от външната страна на стената. Но явно не искаш изолация, а изравняване на вътрешни стени.
Тогава ползвай гипскартон. Вярно, ще ти кънти на кухо на доста места по стените, но е най-бързо и сухо. Алтернативата е мазачи, хоросан, шпакловки, съхнене...
Ти избираш! :)

П.П. Не виждам смисъл в махането на съществуващата мазилка - голямо приключение ще е със съмнителни ползи, особено кагато не знаеш какво те чака под мазилката.
Тани - модератор
Master_Kenobi написа:
Забрави фибрана (екструдирания пенополистирол XPS) - никога на външна стена!
Ако ще правиш изолация ползвай експандиран пенополистирол EPS (стиропор) и то само от външната страна на стената. Но явно не искаш изолация, а изравняване на вътрешни стени.
Тогава ползвай гипскартон. Вярно, ще ти кънти на кухо на доста места по стените, но е най-бързо и сухо. Алтернативата е мазачи, хоросан, шпакловки, съхнене...
Ти избираш! :)

П.П. Не виждам смисъл в махането на съществуващата мазилка - голямо приключение ще е със съмнителни ползи, особено кагато не знаеш какво те чака под мазилката.

Абсолютно съгласен с втората част от отговора! Направи си една предстенна обшивка с гипскартон и вата и инвестицията ще ти се изплати за няколко години ако помещението трябва да се отопля често.А и не само на външен вид стената ще е качествена , а и комфорта ще се повиши!
volverine - специалист
То ще има майстор мазач във всеки случай. Но не искам да слагам гипс картон понеже в промеждутаците влизат гризачи, пък те на село са много.
Моля кажете накой друг вариант, вече съм убеден че стените са керпичени, поне на тази стая.
Тани - модератор
volverine написа:
То ще има майстор мазач във всеки случай. Но не искам да слагам гипс картон понеже в промеждутаците влизат гризачи, пък те на село са много.
Моля кажете накой друг вариант, вече съм убеден че стените са керпичени, поне на тази стая.

Да, има вероятност да влезе някоя мишка , но ако вземеш мерки няма да остане дълго там! Но за какво ти е кухня? Под шкафовете могат да се завъдят мишки, хлебарки и какво ли още не! И да не си посмял да слагаш газови котлони или печка на дърва! Стават пожари!

Искам да кажа , че има само вероятност да се засели някоя гадинка, която ако е решила , че ще си живее в кухнята ще си намери къде да се завре, дори да няма гипскартон . От друга страна загърбваш абсолютно сигурните проблеми , който те очакват! Студ, пукнатини, мухъл и много много работа за да си ги осигуриш!Само след няколко години ще зададеш абсолютно същия въпрос за абсолютно същата стена! Хората , който разсъждават като тебе обикновено казват , че в една къща цял живот има какво да се ремонтира! Явно са прави ! Аз обаче не мисля така!
volverine - специалист
А върху старата мазилка не може ли да се шпаклова направо и ако може с какво?
miliad - майстор
Ако старата мазилка е здраво залепена за стената/не кънти на кухо/ можеш да положиш нова вурху нея-хоросан или от новите готови сухи мазилки ти решаваш. Но ако не е здрава, събяряш и правиш на ново.Традиционно изпълнение-метална рабицова мрежа и хоросан+кадърен маистор. И аз имам такава къща стените са криво измазани пробвах с ПВЦ мрежа и шпакловка.Резултата е криви и гладки стени без пукнатини.

Тема "Преустройство на стая в кухня...как..?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: