• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
pep - специалист
Здравейте ! Предстои ми да се довърши банята - ново строителство .
3.5м2 е с тоалетна . Търсят ми 700лв за труд . Тавана се чудя дали да е окачен с лунички или не . Мисля нещо като корито да се направи под душа с праг и нещо като преграда от поликарбонат или нещо такова . Вратата е букова дали да я омажа с корабен лак или да я оставя така лакирана . Идеи някакви да дадете . Мерси !
Изображение
Нещо такова мисля да е , не знам дали се пести място с ъглово цукало :
http://www.kolo.click.bg/kolo_ceramikaimeble_1145.htm
pep - специалист
Малко си поиграх с 3dspacer , идеята е горе-долу следната :
Изображение
За жалост стеничката дойде твърде къса ( заради кофти разположения "комин" с щранговете )а там са всички ВиК входове изходи . Малко тясно се получава за къпане , мисля да опъна на пода една преграда да се получи нещо като коритце около 30см високо :-k (ще застъпи леко под мивката) и завеска над него , че иначе няма как да се изолира душовото пространство . Десенът мисля да е оранж/резида , подът нещо пясъчно или по-неутрално . Примерно стените тръгват оранж , ред резида , стрещуположните стени да са по двойки оранж/резида . Таванът мисля да е окачен с лунички гипскартон бял . Мисля вместо плочки тук там да сложа огледала . Не знам как ви се вижда като замисъл , ще гледам нещо по-скромно поради ограничените финанси и уж стилно и свежо да се получи . Идеи приемам всякакви :yawinkle:
asinka - специалист
Проектчето ти е функционално, както и съчетанието на цветове-много е свежо.Но защо не помислиш разделението им да не е по хоризонтала, а по вертикала :)
pep - специалист
Да , ще си помисля , идеята ти ми се вижда по-добра . Просто с онлайн проектанта е малко ограничено , повече фантазия е нужна а нямам време и финанси за истински проект за баня . Разчитам основно на помощта на майка ми която е възрастна , но е архитект с много опит .
с малките бани е трудно ... една идея, като гледам проекта:
защо не преместиш душа на стената на вратата?
И там да си оформиш пространството за къпане - ограждаш душа с преградна стена от итонг 5 см. По-добре е със преградна стена от итонг, защото под и над зваеската винаги пръска встрани. Така и лака за вратата ще си спештиш ....

можеш при това положение да раздалечиш и мивката от тоалетната чиния - да я преместиш към стената малко...

Успех :cool:
asinka - специалист
Да, по-добре би било, но ако има възможност да прекара Вик изходи на тази стена.
Ако не, хрумна ми и нещо друго-можеш да размениш местата на мивката и тоалетната, естествено, ако отново има възможност за разместване на изходите и входовете на тръбите, но пък ще е по-малка играчката и парите, поради по-малкото разстояние.По този начин, влизайки в помещението, първото нещо, което виждаш, няма да е тоалетната, а и самата чиния е по-ниска от мивката и няма да пречи на къпещият се под душа, толкова, колкото мивката.
pep - специалист
Благодаря за съветите . Не можах да намеря хубава резида плочки - само някакви тревисти има и оранжевото и то така - все на праскова кремаво бие , но за 20лв/м2 няма хубави наситени цветове . Поръчах си испански 2-ро качество , не знам дали се притеснявам за качеството - продавача ми каза че само в цвета е разликата . Реших да е повече в бяло до тавана , ред цокъл наситено червено/керемидено и оранжево от пода до цокъла . Фугатите мисля да са 2мм и се чудя за цвят дали да е един или за трите цвята , ако е само оранжево мисля , че ще седи добре ... надявам се добре да се получи и свежо , пък и имам вяра в майстора . За съжаление времето ме притиска и финансите са ограничени . Приемам идеята да изместя душа на срещуположната стена , че става доста гъсто иначе , но за цяла стена от итонг макар и 5см мисля няма смисъл , помещението и без това е малко , ще стане съвсем тясно , пък и затова предпочетох бялото - да даде обем . Пръскането не ме притеснява , няма да се прескачат хора толкова къпещи се и ползващи мивката тоалетната по едно време . Все пак това е мокро помещение и не държа да е сухо когато някой се къпе , по-скоро се чудя как добре да се проветрява - има вентилационен отвор , но нямам идея дали ще е добре само с един мощен вентилатор или ще трябва да се отваря банята по стар обичай (все пак е малка ) :)
velsi - Почетен майстор
В никакъв случай не отваряйте вратата на банята след къпане, за да не ревете после от конденз по дограмите и мухъл по стените!
pep - специалист
Пак дойде време да се допитвам до вас за което ви благодаря отново предварително . Вече почти всичко е налично , дойде време за практическата част , която е най-трудната . Чудя се как да разположа луничките по тавана - мисля 5 да са по 30w с едно трафче 200W 12v , на кръст да ги разположа 2х2 в ъглите симетрично и една в центъра , дали всички да са с еднаква мощност или ще е грозно иначе ? Малко много ми се виждат 150W за тази малка баня , но все пак разсеяна светлина не знам как ще се получи . Може ли да се има доверие на гипскартон за тавана влагоустойчив уж 12мм , какъв може да ми препоръчате ?
За вентилация какъв вентилатор да избера - не повече от 50лв . Майсторът за коритцето ми препоръчва един сифон със степенка - отваря/затваря защото отворът е за вана предвиден и няма мокра изолация от тръбите . Търсят ми 120лв за преместване на двата щранга на стената откъм вратата за душа , нормално ли е като се включва и материала пвц или пе тръби не съм сигурен ? Майсторът мисли да почне от тавана и ред плочки под него да го доподпре , как мислите дали ще е добре така , защото имам съмнения , че малко ще се разминат редовете и ще има рязане , плочките са 25/40 , ще се редят хоризонтално , мислех да са 10 реда за 2.55м , но май няма да е така защото таванът ако стъпи на първия горен ред на поне 15cm ще има ядове мисля ...Мисля вместо плочки тук там да сложа директно огледала с размера на плочката , как мислите - дали ще се изметне и счупи , по-голяма фуга ли е нужна , дали има смисъл , малко обем искам да предам така ?
pep - специалист
Всичко върви по план , малко снимков материал :
Изображение
Взех 5 луни по 20W с траф 105W на 12V, ъъ как точно се вързват не знам , ел.техник май трябва зa консултация .
  • 1
  • 2

Тема "Идеи за банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: