• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
totko - специалист
Здравейте!
В най-скоро време ще се наложи смяната на цялата стара ВиК инсталация в жилището.Желанието ми е при тази смяна да сменя тръбата и спирателните кранове преди и след водомера, както и самия водомер с нов.Но възникват няколко въпроса поради което ще съм ви благодарен ако ми помогнете със съвети и идеи.
Ето ги и въпросите:
1. Може ли тръбите непосредствено преди и след водомера да бъдат сменени с полипропиленови?
2. От къде се спира водата за главния водопровод?Може би някъде в мазите има главен кран?Става дума за 3 етажна тухлена кооперация
3. Необходимо ли е да уведомя ВиК или да викам представител от ВиК за свалянето на водомера?От прочетеното в форума ми стана ясно че трябва да се подаде молба за поставяне на пломби, но при свалянето ... може би трябва да попитам в самото ВиК?
4. Необходимо ли е новия водомер да мине през тест от лаборатория на ВиК, или той вече е тестван и пломбиран?
5. Необходимо ли е поставянето на спирателен кран след водомера и ако отговора е "Не" , защо се поставят два крана - преди и след?
Предварително благодаря за вниманието и за отделеното време!

Ще добавя и още един въпрос - кога всъщност е удачно да се смени водомера и тръбите преди и след него - сега когато сменям цялата водпроводна инсталация, или ако някой ден всички живущи в кооперацията решим да сменим щранга(общия водопровод)?
Time2Burn - специалист
Тръбите се сменяват изцяло с полипропилен, и от двете страни на водомера. Кран след водомера не е необходим, слага се обикновено ако е много дълга инсталацията след водомера, и в нея има много литри с вода, които няма къде да се източат, или да не се губят (в твоя случай не е необходим) Водомера се сменява с тръбите. Стария се изхвърля, показанията не се пазят. Слага се новия и не се оведомява никой. Новия водомер си е изпробван и има гаранция. Гледай да е произведен през текущата година. Когато, някой ден дойдат от водоснабдяване да ти отчитат водата, записват показанията на новия и си го пломбират. Не е необходимо да ги викаш извънредно. Общо взето това е. Ако имаш още въпроси или нужда от помощ - обади се. Успех!

П.С. В мазето трябва да има кранове. Ако случайно не функционират, търсиш общия водомер на входа, или на блокчето, водомера е син на цвят с два червени крана отстрани, спираш ги и двата и водата е спряна.
totko - специалист
Time2Burn благодаря ти че си се включил с изчерпателен отговор и в тази моя тема.Стана ми ясно какво да правя, само дето малко се притеснявам да не ми направят някакъв проблем от местното ВиК за това че не съм ги уведомил за свалянето/смяната на водомера.
А какъв водомер е препоръчително да се вземе - обикновен или с дистанционно, защото гледам че за новостроящи се сгради има изисквания да бъдат с такъв за дистанционно отичтане?Няма да се учудя ако след някоя друга година ни накарат да сменяме водомерите с дистанционни. А как ли им вървят цените, защото гледам че на обикновените е около 30-40 лв :?
И още един въпрос, леко встрани от темата но много важен за мен. Оказва ли някакво негативно влияние на налягането, или на нещо друго, ако по водопроводната инсталация има много чупки/колена?
П.П. Сега се обадих в местното ВиК и ми казаха че държат някой от тях да дойде за да разпломбира и евентуално и да смени водомера, а след поставянето му да го пломбира отново.Най-вече държат за разпломбирането, смяната мога да я направя и аз и след това пак да ги извикам.
Time2Burn - специалист
Колената няма да ти намалят дебита. За разпломбиране да даваш пари??? Сам можеш да го разпломбираш...
totko - специалист
Споменаха че услугата по разпломбирването е безплатна, даже и демонтирането на водомера, за сега :).Сега ще говоря и с човека който извършва тази дейсност,той може да каже да си разпломбирвам всичко сам, стига да го намеря на посочения телефонк защото цял ден никой не вдига.
За водомерите не си споменал нищо. Преди 3-4 дена гледах едни, имаше и някакви сухи, но хич не се сетих да попитам дали продават и дистанционни.Също така ми става ясно, че на този етап не могат да ме задължат от ВиК да слагам дистанционен водомер, а и самите те днес не споменаха нищо.Но все пак ако разликата е 10-15 лв, защо да не сложа дистанционен.
Реших да ползвам добрия стар Google и ето някой резултати:
1. Миналогодишна статия - "В Русе ще отчитат дистанционно водомерите от догодина" , т.е. вече трябва да са започнали да го правят;
2. Цената - никъде не можах да видя точно изписана цена на дистанционен модел, но ориентировъчно е към 50-60 лв
todor_velikov - специалист
колегата дето е писал по-горе че няма нужда да си пазиш стария водомер и че не е нужно да ги викаш за пломба е в ГОЛЯМА грешка.колега като си некомпетентен си МЪЛЧИ.

първо не е нужно да викаш за разпломбиране никой,след като свалиш пломбата и стария водомер ги пази ,защото като дойдат да ти пломбират новия ти искат стария за да свалят от него показанията от последното отчитане до момента когато си го свалил.
второ-след смяната отиди веднага и си запиши час и ден кога да дойдат дати пломбират новия(когато си купуваш водомер гледай отстари на самия водомер има оловна пломба и на нея пише годината демек 08 пише,ако е друга не искат да ти го пломбират и директно отива в кофата)
самата пломба и услугата струват около 8 лв на водомер.
ако искаш по -подробни указания какъв да си купиш,стават ли далавери с него пиши на лични :-D
DStefanov - специалист
Стария се изхвърля, показанията не се пазят. Слага се новия и не се оведомява никой. Новия водомер си е изпробван и има гаранция. Гледай да е произведен през текущата година. Когато, някой ден дойдат от водоснабдяване да ти отчитат водата, записват показанията на новия и си го пломбират. Не е необходимо да ги викаш извънредно. Общо взето това е. Ако имаш още въпроси или нужда от помощ - обади се. Успех!
колегата дето е писал по-горе че няма нужда да си пазиш стария водомер и че не е нужно да ги викаш за пломба е в ГОЛЯМА грешка.колега като си некомпетентен си МЪЛЧИ.
Time2Burn, казаха ли ти го :-D :-D :-D
Ето, пак се обаждаш като не знаеш за какво става на въпрос, а после се сърдиш когато аматьори като мен дават съвети.
Оказва се за пореден път че ти си аматьора и не само че не ми пука дали ще ми даваш съвети, но вече и аз не ги искам от теб никакви. Убедих се за пореден път, че само можеш да заблудиш човек.
totko, послушай todor_velikov. Това е точно така както ти го казва. Преди няколко месеца и аз минах по този път. Обади се задължително на Софийска вода за да ти дадът час и дата на която ще ти пломбират новите водомери и не се разочаровай като ти обяват дата след повече от месец. Поне при мен така стана :wink:
За старите естествено че трябва да ги пазиш, запази и старите пломби които можеш сам да махнеш. За това няма да ти направят проблем. Успех!
galin.com - специалист
Обади се задължително на Софийска вода за да ти дадът ....
Лелееее тия от Софийска вАда чак до Лясковец ли карат вода бре ? :lol:
Time2Burn - специалист
Фирмата ми е сменила над 200 километра щрангове и съм разпломбирал и подменил хиляди водомери. Кой каза че съм некомпетентен иче не ми е ясно? ПОВТАРЯМ че сам можеш да си махнеш пломбите, показанията на стария водомер не се признават до последното отчитане, и затова не ти трябва. Идват да пломбират новия на следващото отчитане, което ще рече че не трябва да оведомяваш никого, те сами ще дойдат. Дстефанов, с теб, мойто момче, не приказвам. Аматьор

Todor_Velikov , я ми кажи коя фирма ще признае показанията на разпломбиран и свален водомер... как изобщо ще докажеш че именно този водомер е бил за въпросната разводка. Щом съм казал нещо значи е обосновано и потвърдено, но все пак никой не е длъжен да ме слуша или да ми вярва. Но не приемам такива нападки и обиди от рода че съм некомпетентен, защото с това си вадя хляба от години, а на краставичар краставици не се продават...

И какви са тези далавери. Моля ти се от такива като теб сме на това дередже и ни е такава държавата, всеки краде от другия. Нали има общ водомер 30 кубиков, дето пише всичко на него. От къде мислиш крадеш , като тази вода я крадеш от комшийте си едва ли не. Аман от малоумни далавераджий дето крадат от щяло и нещяло за да са в ущърб на държавата. Бетер циганите станахме, май интеграцията им е дала резултат...
todor_velikov - специалист
е такива "майстори "като тебе като ми сменяваха щранговете ме обраха.пич..ка ви лелина, :evil:
ти нещо май падаш от небето,как кой ще ми признае водомера нали тоя водомер има номер и именно той ми е заведен към моя апартамент и съответно фактурите дето получавам.
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за смяната на водомер и тръбите около него" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: