Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
На пролет ми предстои да купувам електрически тример.
Въпросът ми е, за да върти здраво, с каква минимална мощност трябва да е, при положение, че ще се ползва удължител от около 30-40м.?
Дължината на кабела няма значение. Гледай мощността да е към киловат. Малките са играчки.
Justy написа:Дължината на кабела няма значение.

А няма ли загуби по трасето :?
С 1 KW-ова ел.косачка и 100 м. кабел 2х0.5 кося цялото място на вилата, че и пътя пред нея.Няма никакви загуби.Всичко си работи перфектно.Остава малкото неудобство от прехвърлянето на кабела, ама съм си хванал система на работа и не ми прави впечатление.Ако ще се косят по-големи площи косачката е по-удобна за работа.Тримера е за косене около такива места където не може да мине косачката.
И как го разбра че няма никакви загуби? Я пусни тая косачка, през 100м кабел 0.5кв. натовари я и измери напрежението на изводите на мотора. Определено ще бъде далече от допустимата загуба.

Ето една интересна табличка за този случай. В нея някой се е постарал да сметне допустимата дължина на кабела при съответна мощност и сечение за напрежение 220В. Според която при 40м. и 1.5кв. допустимата мощност е 1.5кВт.
Като се има впредвид, че става въпрос за елмотор и cosf<1 трябва и тази дължина да се намали или да се мине към по-голямо сечение.

Прикачен файл

220V_zagubi.jpg
220V_zagubi.jpg (174.22 KиБ) Видяна 7568 пъти
0.5 кв. е малко. Старите електричари казват - квадрат на киловат :wink:
Това за квадрата и киловата го знам :-D Лошото е че винаги сме в пусто безпаричие....Тогава взех кабела уж временно , и вече 2-ра година си го ползвам, като тайничко се надявам кабела да даде фира и да си взема по-добър, ама не,работи си и не иска да знае...
да не пускам нова тема........я кажете тия ръчни косачки с жилото отдолу,нали на тях им се казва тример....вършат ли работа, за около 200м2 трева ми трябва.гледах некви немски за 50лв. и се чудя дали да си взема :?
За 200 кв.м. трева няма да ти свърши работа, освен ако не си мноооооого упорит и търпелив, а освен това и няма да стане равномерна коситбата. Тримерчето е главно за места, където не може да се мине с косачката- близо до огради, бордюри, алеи и т.н.
Тримерът дори и слаб китайски вършат добра работа аз изгорих един вече който го имах две години взех друг подобен малко по-мощен , но се сетих навреме преди да го ползвам да изведа засмукващите въздух отвори ,от където се охлажда, по-високо с първите ми попаднали гофрирани тръби и книжно тиксо и така мотора не засмуква тревни остатъци които попадат на колектора и изгаря :)
мерси за бързия отговор,всъщност ливадката ми няма 200м2,по малко е,ама не ми се дават 350лв.за косачка,все си мисля че и тримерчето ще ми свърши работа...пък и има 3год. гаранция..........като изгори ще ми го сменят :-D
Ами пробвай с добрата стара ръчна коса. Става добро раздвижване на кокалите при косене :-D К'ви са тия тримери и други подобни писъци на прогреса. :lol:
Това е въздухопровода с филтърчето за който писах по-горе :)

Прикачен файл

Тример-косачка.JPG
Тример-косачка.JPG (48.24 KиБ) Видяна 6920 пъти
Къде ги купувате тези косачки за по 350 лева. Една нормална косачачка е за не повече от 150 лева ,а по промомоции може да се намери за 90-100 лева .Принципно ако купуваш каквото падне ,можеш да дадеш и 3500 лева ,но едва ли ще получиш нещо което коси без косач.
Аз да допълня темата, че я почнах:
Купих си тример 350Вт, за 40лв. и за три-четири дни аз и жената окосихме трева до коляно на 8 ара. Вярно, че е малко уморително и трябва да се събира тревата, обаче ефекта ме изуми и мен.
И да допълня, че ползвам два удължителя по 15м. и 10м. на самия тример.
Колеги, дайте съвет откъде да намеря глава с корда за ел. тример Еинхел(250 ватов модел). Старата превъртя в шлиците на електромотора. Знам, че е куче марка, но иначе си работи и не ми се изхвърля.
Виж в МЕТРО, или магазина, от който си го купил, или:

"Einhell България" ООД
София
ул.Христо Станишев № 54 Б ,
тел.02\839-05-07 ; моб. 0897\942-738.Айнхел България ЕООД
Варна, ул. Бдин № 14 А, ет. 2
052605254
E-mail office@einhell.bg
http://www.einhell.de
Купих го от Метро отдавна. Благодаря!

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”