Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Дали ще е възможно да се нанесе втори слой в/у силиконовата мазилка понеже не ми хареса как се надра и остана на места без надиране чисто гладка и си мисля къде ми е грешката, че съм престъргал много мазилката със маламашката и съм обрал камъните ... моля за един съвет дали ще стане със повтаряне ....
FMaster - специалист
Лоша шпакловка си направил преди да ненесеш мазилката, това ти е грешката!
Сега наново шпакловка и после пак мазилка ... :oops:
А като ти гледам поста, просто си плати на някой , който разбира да ти я направи! Мазилка със съвет НЕ СТАВА !!!
Последна промяна от FMaster на пон ное 03, 2008 8:04 pm, променено общо 1 път.
какво значи лоша шпакловка искаш да кажеш лошо нанесена мазилка ? :shock: може ли и да се получи от това че слънцето напека силно и мазилката пресъхва :roll:
solo5 - майстор
1. нанасяш мазилката
2. след 20-30 минути като дръпне, почваш с пердашката

може би не си изчакал това време и си оформил едновременно всичко
Domashen_maistor - специалист
20-30 минути са нещо относително а и малко множко, май. В топло време след такъв интервал никакъв шанс за драскане.
много интересно, че като нанесем мазилката и се изчака при проверяване дали е изхънала.. отгоре хваща коричка и поизсъхва после като се почне със пердашката започва да се завлича и се сплесква ,... явно момента е малък и неможе да го захванем все още не ми харесва защото нестава равномерно драснато
tassel - специалист
Когато нанасяш мазилката, трябва яко да натискаш към стената, за да се обере излишната мазилка и да остане, колкото е размера на камъчето. Ако ти лепне по пердашката, значи не е дръпнала достатъчно и трябва да изчакаш повече. Погледни срока на годност на мазилката и виж, дали не е прекалено гъста. Ако е така, капни малко вода. Разбърквай добре баката, преди да почнеш да работиш, а и след това също. Мокри пердашката, за да не ти лепне много.
Mori - специалист
Полимерните мазилки се драскат почти мокри, тъй като засъхва горния слой и става ефекта на набръчкана кожа при дърпане. При варо-циментовите не се получава, но пък там засъхва и не се структурира после. При всички такива мазилки не се работи на слънце и вятър, както и при температури над 26 градуса, защото структурирането е почти невъзможно(ако имаш много опит с мазилки, би се справил и при по-екстремни условия, но не се препоръчва).
При полимерните мазилки се нанася грунд за по-добро сцепление към основата, който обаче, почти не позволява водата от мазилката да попива - затова се чака да изпари леко навън, и преди да опбразува коричка се пердаши. При всички случай, трябва да се внимава с грунда, за да не запечати напълно основата. Целта на грунда е да заздрави контакта между мазилката и основата, но да позволява основата да попива водата от мазилката.
При вар-циментовите е препоръчително да няма грунд основата(но трябва да е здрава и чиста), за да може влагата да попие в основата, преди повърхността да засъхне - само така може да се образува хубав повърхностен ефект. Ако се получи обратното, а именно - сух повърностен слой и лигав долен, при опит за драскане, мазилката направо пада.
Илиян Илиев™ - майстор
Правил съм силиконова мазилка от тази http://www.storemat.com/prodotti.asp?id=1627 . Не се долива вода. Единствено трябва да се разбърка с дрелката. Първата стеничка и аз я обърках, защото не се прави като обикновената мазилка и я изчаках доста дълго време. Хубавото е, че имам навик при работа с нови материали да започвам от някоя малка по размери стеничка.

Та въпросната мазилка се нанася на пласт около 1,5-2 мм и почти веднага се обработва с кръгови движения с гъба като тази http://www.kapriol.com/IT/template03.as ... &prod=0103 . Гъбата се мокри периодично, но не толкова често като при вароциментовите мазилки.

Не трябва да допускаш мазилката да хване коричка. Обработката с гъбата може да започне почти веднага след нанасяне на първия квадратен метър. Поне в моя случай беше така, защото температурата беше около 34 градуса на сянка. При по-хладно време ще трябва малко повече време. Трябва да се движиш по такъв начин, че там където си изкарал гранулата преди 5 минути примерно не трябва да докосваш с гъбата, защото се надира. Ако все пак това стане може да опиташ да го намокриш с мека четка добре напоена с вода, като внимаваш да не се стече водата. В никакъв случай не натискай силно.

На един строеж видях, че вместо с гъба я минават с мокро мече. Резултата не беше много задоволителен, но според мен се дължи на лошата основа, на която полагаха мазилката.За постигане на добър резултат е много важно основата да е равна. Без напуквания и ръбове. Първата стеничка, която както вече писах не ми се получи я минах втори път директно със силиконовата мазилка.

Тази която използвах пишеше, че хваща на почти всякаква основа, дори и върху боядисани повърхности, но не се препоръчва да се полагат други мазилки върху нея. По-добре не шпакловай отгоре, а направо мини още веднъж със силиконовата. Първо направи няколо малки по размер стени или колони докато ти свикне ръката и после се захващай с големите участъци.

И това не е работа за сам човек. Един трябва да нанася, а другия да минава с гъбата или мечето.

Тема "Искам да попитам за силиконовата мазилка моля малко помощ ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: