• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Такава тема не намерих.
Някой занимава ли се с гъбопроизводство в домашни условия и за домашни нужди?
От къде може да се намери компост, мицел и каква е технологията на отглеждане?
Дали е икономически изгодно, или по-добре, готови гъби от пазара? :?
много добра тема и аз с интерес чакам отговори :-D :-D :-D
За производство не знам, ама понякога стават и такива неща:

Прикачен файл

Гъбки.jpg
Гъбки.jpg (200.46 KиБ) Видяна 25779 пъти
Един път гледах по дискавари даваха как се гледат гъби но не можах да го хвана от началото и разбрах само че им трябва много тор и голяма влага тоест и моито мазе става само ще ми трябва тор :lol:
Голем гърч и икономически неизгодно. Искат точна влажност, точна температура, чист въздух с некви показатели, лесно въдят убиващи ги бактерии. И като се почнат само гъби ли ще ядете? Тука по нашенско са традиция и един на секи трима се е пробвал, та знам.
Съгласен съм че е гърч. Чувал съм че пръстта се стерилизира след всяка реколта, иначе при тази влажност се развива всякаква гад...
n_a написа: Искат точна влажност, точна температура, чист въздух с некви показатели, лесно въдят убиващи ги бактерии.

Прав си.
Ама на торището дали ги има тези условия?
И изпреварвам контра въпрос.
Тук става въпрос за култивирани гъби.
И понеже е гърч, днес си купих от "Сър пазар" печурчици.
Много ги обичам, независимо как са приготвени, с какво и с кого. :partyman:
При нас преди години знам, че продаваха готов компост в найлонови чували. Възможно е още да съществува тази фирма. Купуваш, поливаш, изобщо поддържаш там необходимите параметри и си береш. Поразпитай, не е изключено да има и по вашия край. Спокойно можеш да си ги гледаш в мазето или гаража. Другата ключова дума е мицел.
velsi написа:При нас преди години знам, че продаваха готов компост в найлонови чували. Възможно е още да съществува тази фирма. Купуваш, поливаш, изобщо поддържаш там необходимите параметри и си береш. Поразпитай, не е изключено да има и по вашия край. Спокойно можеш да си ги гледаш в мазето или гаража. Другата ключова дума е мицел.


Да ключовата дума е мицел, един приятел бе купил от някъде едни бичмета (дървени трупчета)заредени със мицел от дървесната гъба КЛАДНИЦА , много вкусна и продуктивна гъба от едно огнище можеш да напълниш цяла чанта,расте на етажи.Но поради немарливост остави мицела да замръзне и с това приключи всичко,мисля че заразените с мицел дървета бе купил от някъде в София.
в гр.Твърдица видях точно това на едни пънове кладници и то многооооооооо направо се изкефих та това е въпросът от къде да купим пъновете :-D :-D :-D
гледали сме гъби преди 18-20 г. ... технологията е малко тегава... бърка се слама с птичи тор /с конски е по-добре ама няма / и се полива... тъй 2-3 седмици. после стои туй сичкото в камера за още 14 дена като се поддържа температура мисля, че около 60 градуса беше. там узрява компоста. после се вади и се сее мицела. мицела беше в пластмасови бутилки от мин. вода пълни със зарно /ечемик май беше/- набучена пръчка като от ескимо с мицела. пълни се в чували и се слага отгоре пепел от ТЕЦ - 2-3 санта някъде... това сичкото се слага в помещения - тъмни и влажни и се поддържа 10-12 градуса температура и се полива... и след 20-тина дена почва да се бере... всеки ден... от торба се вадеха към 2-3 килограма общо мисля... ама си е гърч яко...

п.п. говоря за 1700 торби :-D :? :shock:
За Кладниците трябват дървени трупчета за предпочитане по дебели и не сцепени, поставят се на сенчесто и влажно място за да не съхнат през лятото. вариантите на заразяване са два или с по голямо свредло правиш ф-25-30мм. дупки дълбоки 5-6 см и след това ги пълниш с мицел или нарязваш трупчето на шаиби след това нареждаш мицел между тях може да ги фиксираш странично с по една летвичка да не се разместват. Важно е да ги поливаш отвреме на време през лятото за а не изсъхва дървото. Може да ползваш различна дървесина най-добре бук но съм пробвал и на топола също става но изгнива за 2-3 години. А мицел съм купувал пролетно време от пазара.
ЦКС има такава дейност. Произвежда готова смес в полиетиленови чували с мицел и така се продават. Потърси в своя град връзка с ЦКС и информация.
Кладница при домашни условия.

Прикачен файл

Изображ4.JPG
Изображ4.JPG (36.1 KиБ) Видяна 25293 пъти
Продуктивно ли е това начинание? За колко време израстват?
На село може да се измисли нещо, стига да има смисъл от тази работа :? За кладница питам

ПП: Намерих къде продават мицел от кладница :idea:
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “От всичко по малко”