• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Domashen_maistor - специалист
Та значи въпроса ми е следния. Приключих с изработката на инсталацията за парното и естествено реших да го надуя за да видя кво съм сътворил. Тъй като още нямам котле, радиатори и бойлер, но трябва да затворя щранговете на тръбите с ГК и плочки, реших да използвам налягането от водопровода. Появиха се течове само на крановете с холендри, които съм монтирал след колекторите. Холендрите са конусни. Уплътних с още по един о-пръстен кенгирлит и два са сухи. Но другите два :sad: Тече или от холендера при крана или от връзката към колектора. Стегнеш едното, протече другото :sad: . С малко повече зор и вторите два ще оправя, но въпроса е има ли смисъл. Ако някой ден протече, ще трябва да се кърти.... Алтернативата е сега да махна крановете (те и без това май никаква работа не вършат), колекторите с нипел и от там ППР с холендрова гайка. Просто не знам, при работата на котела, как ще се отрази на системата (това топло-студено-топло и дали налягането 3бар максимално е по-голямо от водопроводното при теста)
LazarGanev - "Велик майстор"
Не се предавай, ти си по-силен от теча :-D ! Водопроводното налягане нормално е 4бара, което е много за една хидравлична проба. Не махай крановете, те са нужни! Ползвай тефлонов конец Локтайт за уплътнение. Ще стане!
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на чет ное 12, 2009 12:15 am, променено общо 1 път.
Time2Burn - специалист
И моята система на 4 бара протича, особено при обезвъздушителите... но на 2 бара не тече :cool: А тя работи на бар и половина - до два
Момчета, благодаря за бързите отговори, които ми пратихте. Все пак надделя мнението да махна крановете. Не всички разбира се само тези, които текат. Системата е изпробвана, 5,5бар налягане (от водопровода - ни теч нивопъл ни стон :lol: ) Както каза Time2Burn системата работи на 1,5 до 2 бара, смятам, че щом сега не тече, и при работни параметри няма :-D .
Иначе мразя да работя с калчища, знам, че биха решили проблема щото се раздуват от водата. Освен това крановете май наистина ще се окажат ненужни - става въпрос за еднофамилна къща. Архитектурата е такава, че къщата е еднофамилна. Демек ще топли само мен. Да слагам кранове на колекторите има смисъл ако искам да изолирам по няколко радиатора (стаи) едновременно. Това обаче няма смисъл. Радиаторите навсякъде си имат по две кранчета. Просто затварям и готово. Няма да си играя на топлофикация и да си изключвам парното я :lol: . Time2Burn ако ти требва чирак обади се :-D .
Сега дойде и следващия проблем, - пълненето с антифриз. Доколкото знам май е пропиленгликол или нещо такова. В нета ми се мерна една фирма дето продава такова на ул.Лидице. Налага се (не вода), щото още не живея там и със сигурност ще замръзне. Друг вариант е да сложа някой отоплител и да плащам по-голяма сметка за ток.
popovvv - специалист
Налейте системата с антифриз, най сигурно е.Освен друг отоплителен уред, често използван метод срещу замръзване е помпата да се оставя да работи непрекъснато, но при спиране на тока и голям студ тези начини не помагат.
popovvv - Благодаря за съвета, май така и ще направя. Кофти е че ще трябва всеки път да го събирам като добавям уред (помпа, котле, радиатор и пр.), ама :? Нали немам кранове :?
Възможно ли е да е обикновен антифриз Тосол???? :shock: Току що гледах сайта на въпросната фирма (Фармко). Аз такъв слагах на таратайката.
popovvv - специалист
Продухайте системата от водата и не наливайте нищо докато не монтирате всички елементи.Антифриз вземете от най евтиния независимо от марката.Разберете от продавача какви са отношенията на смесване с вода за съответните градуси.Имайте предвид, че антифриза има друго обемно разширение, не кото на водата.
Не е ли по-добре да сложа антифриза сега? Тръбите от колекторите до радиаторите са в замазката. Ако не успея да продухам добре, може да цъфне някоя беля в плочата. А системата за момента не събира кой знае колко. Предполагам, че с 10л. концентрат ще успея да я захраня. Освен това антифриза се смесва с водата, така че и в трудните места където би останала вода ще е с антифриз.
popovvv - специалист
Разбирам Ви така: Монтирани са колекторите и тръбите до радиаторите.
Остават да се монтират тръбите м/у колекторите и котела и радиаторите.
Притеснява ме обстоятелството, че новомонтираните тръби и камината/котела/ ще се обезвъздушат трудно защото антифриза в положените вече тръби ще възпрепятсва свободното излизане на въздуха и в тръбите ще се получат въздушни възглавници
  • 1
  • 2

Тема "Моля помагайте, теч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: