• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Ами то малко дълго май и може да е елементарно ама за човек който не се е сблъсквал с подобни проблеми е сложничко. Та става въпрос за нова баня на тапи. Купил съм си всичко (тоалетна, мивка и смесители и т.н.) и искам сам да си ги монтирам. Въпроса ми е как ще е най удобно. Дали аз да питам, примерно тука слага ли се силикон, с хартиено тиксо ли, къде се увива PVC лентата или някой ако има сили за едно комплексно обяснение. А може и такава статия на сайта да се качи, защото гледах че няма. 10x
Ами може би е по-добре да питаш защото наистина са много все пак ще ти понапиша нещо пък да видим.
1. Купуваш си специални дюбели за окачване на мивка. Като мивките са няколко вида има такива които са за вграждане, такива които седят на батуша и такива които се захващат директно за стената.
2. Определяш дупките, за целта допираш мивката към стената като и слагаш нивелир зада е хоризонтална и с молив отбелязваш дупките.
3. Дупките се правят с ударна бормашина с видия (НО САМО НА ВЪРТЕНЕ без УДАР) докато пробиеш плочката. След това вече включваш на удар и въртене и допробиваш.
4.След монтиране на мивката, между нея и стената се слага прозрачен или бял САНИТАРЕН силикон в зависимост от цвета на мивката и плочките.
Ами значи мивката ми е свободностояща, но по принцип има възможност и за шкаф. Аз не го взех защото ми е кът мястото. Иначе има дупки отзад за закрепване. Мен ме притеснява ще бъде ли здраво само с два дюбела, че е към 19 килца. Иначе отзад стената е бетон ама тия дюбели дето ми ги предложиха в магазина много афиф ми се видяха. И друго искам да питам като закрепвам тоалетната трябва ли да слагам някакво лепило или силикон (висяща тоалетна е и структурата е монтирана) отзад и тръбите мажат ли се допълнително със лепило или силикон или само се намушват. Имам предвид за тръбата от тоалетната към обратната вода и тази от казанчето към тоалетната. И двете тръби имат едни гумени маншони ли са кво са, но само от едната страна. :?
Ами може да си вземеш шпилка. От нея си режеш на размер и монтираш мивката. Мен също ми се вижда афиф това с дюбелите. Но проблема при шпилката е, че трябва да можеш да пробиеш цялата стена и там да сложиш планка или нещо здраво, което да държи мивката. При мен е тухла и си е проблем или поне аз така си мисля.
Тръбите не се мажат с нищо. Фабричните гумени уплътнения са достатъчни.
bluelemon написа:Мен ме притеснява ще бъде ли здраво само с два дюбела, че е към 19 килца. Иначе отзад стената е бетон ама тия дюбели дето ми ги предложиха в магазина много афиф ми се видяха.


Не знам какви дюбели за ти дали , но щом е бетон, можеш да ползваш анкерни болтове . Сигурен съм , че по скоро мивката ще се счупи , отколкото дюбела да се измъкне! Ако в комплекта за захващане на мивката за ти дали някакви (най вероятно пластмасови) шайби с профила на отвора за захващане е препоръчително да ги ползваш. Ако е необходимо може да разшириш отвора до размера на болта , който си избрал.
Същия начин на захващане може да ползваш и за тоалетната!
Ако има още нещо - питай!
Мерси, като почна работата ще питам ако изникнат въпроси.
Ами значи изникна един въпрос. Вижте на снимката под мивките от двете страни на сифона има едни хромирани неща които се завиват за PVC тръбата и към тях се навиват меките връзки СНИМКА
та въпроса ми е как се казват и какво да кажа в магазина. Щото тука се чудехме нипели ли са холендери или както там се казват. 10x

Прикачен файл

m_flow_reiherechts_wt_siph_b.jpg
m_flow_reiherechts_wt_siph_b.jpg (44.53 KиБ) Видяна 10830 пъти
Това според мен са само декоративни елементи и ще ги намерищ трудно по нашите магазини.Вероятно и цената им ще е доста дебела , но ти си преценяваш! По-лесно ще намериш стандартните ъглови кранчета .Има доста модели и повечето са никелирани. Все пак нека и някой друг да си каже мнението , може и да ги има по магазините, но аз да не сън обърнал внимание!
Ами някой ако се интересува ей тука има доста приятни ъглови кранове. Италиански са и са хромирани. http://vik.bg10.com/FPL.pdf Фирмата има магазини в няколко града http://www.intermetal.bg/
Аз не виждам кое са декоративните елементи. Просто смеситела е стоящ той се свързва отдолу. Българите за по лесно го правят с меки връзки но аз съм виждал последствия от скъсана(и то самичка) мека връзка и всичко правя с твърди връзки.
Та тези металните отдолу се казват "Ъглов кран с конична гайка 1/2 към 3/8 цола". Служи като кран за пускане и спиране и като преходник. Препоръчвам ти го горещо, меките връзки са мизерна работа. А и цената му е 2.4 лв. Към повечето смесители има едни метални тръби F10 те се завиват отдолу на смеситела и влизат в ъгловия кран. На по хубавите модели са медни. УСПЕХ

Прикачен файл

Photo1.jpg
Photo1.jpg (11.01 KиБ) Видяна 10862 пъти
:) Мерси, ей сега стоплих за какво служи тая конична гайка и ще стане доста по готино с твърда тръба. Ама мисля че към смесителите ми има меки връзки. Трябва да видя има ли възможност да сложа такива твърди тръби.
А меките връзки с какъв цолаж са към смеситела ако са 3/8 мисля, че такива метални тръби съм виждал в магазините на Видима. По принцип към повечето техни стоящи смесители има такива в комплекта.
На мен ми се стори , че не е кран , а коляно- нипел-намалител от 1/2 на 3/8 по-луксозно изпълнен за да се върже ( визуално като стил , не буквално :-D ) със сифона , но може наистина да си е кран!

Едит: Докъде стигна с ремонта?
Е добре и аз имам един въпрос (малко е тъп ама...)как да вържа мивката за стената при положение че съм на 4-ка тухла(куха)и не искам да стърчат шпилки в хола?Моля за помощ! #-o
Продават комплекти за монтиране на мивки с едни големи червени дюбели. А винтовете накрая свършват с резба за гайки.
Благодаря,страшно ми помогна :prost:
Добре за монтажа на мивката съм готов...обаче има друг проблем-от пода ми стърчи тръбата за мръсния канал(диаметър 105 мисля) плътно до нея върви" полипропилена за чистата вода (нов строеж нищо още нее свързано) та значи как да монтирам разклонител без да стърчи прекалено много над плочата?Малко дълго стана ама ще ме извините :?
Аз съм слагал мивка (60 см) със стандартен дюбхел за монтаж на умивалник. Пробиваш, слагаш дюбела, навиваш шпилките (въпреки че ще играят след като ги завиеш) отзад намазваш мивката със силикон (има си удебелени места по порцелана, които лепват на стената) закачаш и затягаш гайките докато фиксираш мивката. Не е необходимо да стягаш, тъй като ще започне да превърта дюбела. Оставяш мивката докато стегне силикона и вече е монтирана професионално. Някой ако се съмнява в думите му - да направи същото с монтаж на мивка (говоря за силикона отзад, санитарен естествено) да изчака 12 часа, след което да извади дюбелите... Ще се изненадате но мивката стои, и ще стои така сякаш си е монторана както си му е реда. Често случаи имам, когато тоалетните чинии минават точно над канализацията и е невъзможно да пробиуя пода за да поставя дюбели. Намазвам силикона, поставям чинията, на другия ден е здраво като бетон. Монтирал съм стотици умивалници и клекала, метода е 100% изпитан. Не са необходими никакви усилващи дюбели, анкерни болтоеве или заздравителни планки. Успех!
Flober написа:Добре за монтажа на мивката съм готов...обаче има друг проблем-от пода ми стърчи тръбата за мръсния канал(диаметър 105 мисля) плътно до нея върви" полипропилена за чистата вода (нов строеж нищо още нее свързано) та значи как да монтирам разклонител без да стърчи прекалено много над плочата?Малко дълго стана ама ще ме извините :?


Не можах да схвана, снимай го и го сложи тук. Или обясни по - подробно. Не разбрах - тази тръба за тоалетна с долно оттичане ли е или това си ти е вертикалната 110тка за мръсния канал? Къде искаш да сложиш разклонение????
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Водоснабдяване и канализация.”