• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Проблема е следения. В помещение , което ще бъде дневна и трапезария искам да го направя ламинат и плочки. Проблемът е, че пода е от доста солидно и здраво дюшаме и не ми се мисли за изкартване. Как да налепя плочки върху дюшамето само за трапезарията, а другото да си остане свободно за ламината. Може да се повдигнат малко плочките и да има прагче.

Прикачен файл

banq_1.jpg
banq_1.jpg (39.75 KиБ) Видяна 10393 пъти
2 слоя гипсфазер (общо 2см), отгоре грунд и лепиш каквото ти падне - грес, теракот, ламинат, естествен паркет.
Става 1 вид модифициран сух под Кнауф, ама без посипката.
Ще черпиш :-D
Аа , и сложи малко каменна вата около камината :cool:
'Подът е от доста солидно и здраво дюшеме'-ако е така защо ти е да си правиш експерименти,Ти имаш най-добрата подова настилка.Поработи върху него ,не се занимавай с ...глупости!Ламинат и плочки .....не не си прав,едно добро дюшеме не се маха!!! :sad:
Освен ценността на дюшемето, има и проблем с поддаването на пода - все някога ще се съберете повече народ върху плочките и ще започнат бавно да се отлепят поради начупването на лепилото.
pipbel написа:2 слоя гипсфазер (общо 2см)

Ти го подкара, като на ново строителство. Ама нали си на тая вълна. :) Тук има и съществуващи врати, все пак. Как ли ще им се отразят тия 2 и кусур сантиметра. :)

lordvlad, имаш перфектната подова настилка! Не сглупявай да я разваляш! Помисли за циклене (ако се налага) и лакове и/или вакси за дюшамето. Не прецаквай естествения материал с временен изкуственяк.
Кеноби е прав . Не сглупявай да прецакваш дюшомето. Но все пак ако си решил и ти се режат врати най добрия начин е цимент фазер хванат с винтове за дюшемето и отгоре лепиш.Испитано е и действа .Успех.
svetliopi44 написа:.... най добрия начин е цимент фазер ....

Какво е това и къде да го търся? Имам подобен проблем: камина, пред която трябва да защитя дюшемето от случайно изхвърчали въгленчета. Виждал съм един материал, подобен на бетон с много ситни камъчета, на листове с дебелина около 12 мм. - как се нарича?
Извинявам се за закъснението на отговора.Преди съм го мяркал в Бриколаж. Ако не ме лъже паметта беше около 22лв. на лист . Размерите са му като на гопсфазера.Пробваи и на Сточна гара ако си от София.
Що се занимаваш с ГЛУПОСТИ? Дюшеме се цикли професионално и после ако искаш може и да се фугира и става джам с подходящия лак. Ти искаш да се сереш на хубавия материал, все едно на стенна каменна облицовка да налепиш тапети! Еднакво тъпо и грозно е! Ако толкова е зор за пред камината се изрязва дюшемето, укрепва се за скарата, бързосъхнеща замазка и гранит, или гранитогрес, според бюджета.
Здравейте, да не пускам нова тема, питам тука.
Ще си правя баня в килера на село, който съвсем естествено е с дюшеме, та тея циментови плоскости, за които стана въпрос, ако ги отделя на 2-3 см. от пода с някяква конструкция дали ще е проблем? Защото запечнвайки го, дюшемето след 5-10г. ще изгние и тогава пак ремонт ще правя. И другия ми въпрос е дали мога да залепя и фугирам плочките за въпросните плоскости със силикон за да могат да мърдат и поемат евентуалното огъване на плоскостите? Помещението е 2 на 2 м.
Благодаря предварително и съжалявам, ако са ми тъпи въпросите :?
За силикона и огъване и бла-бла да знаеш, че не става, просто защото при мека основа се чупи плочката.
Проучи въпроса със смолите и си излей нещо като душкабина по мярка. Сиреч пода на помещението да е като душкорито.
Идеята е чудесна, дори имам човек дето знае как :)
А по първия въпрос?
Циментфазер навсякъде го дават за стени. Аз не схванах каква е идеята, какво ще спечелиш ползвайки циментфазер.
Впрочем, в къща с гредоред съм. Знам за какво говориш
Ясно, явно за под не стават, много благодаря, ще направя "корито", другият вариянт е една душкабина или от тея вани, дето са с врати и масажи разни.
Защо всички са решили, че като правят баня задължително трябва да е на плочки и с подов сифон. В Америка и в момента продължават да строят дървени къщи без никакви подови сифони. виждал съм практически как се прави това - в банята директно върху дъсчения под се слада хидроизолация, а дори съм виждал и без хидроизолация и върху нея се лепят балатумни плочки - размери, цветови и т.н. има милиони. Душа най-често се прави във вана, но може и в душкабина. Никакви сухи подове, плочки, тераколи и глупости. Като капне малко вода извън кабината - не е страшно, балатумните плочки я задържат достатъчно за да има време да се забърше с парцал или да се изпари в зависимост от количеството.
niki_sap написа:Защо всички са решили, че като правят баня задължително трябва да е на плочки и с подов сифон. В Америка и в момента продължават да строят дървени къщи без никакви подови сифони. виждал съм практически как се прави това - в банята директно върху дъсчения под се слада хидроизолация, а дори съм виждал и без хидроизолация и върху нея се лепят балатумни плочки - размери, цветови и т.н. има милиони. Душа най-често се прави във вана, но може и в душкабина. Никакви сухи подове, плочки, тераколи и глупости. Като капне малко вода извън кабината - не е страшно, балатумните плочки я задържат достатъчно за да има време да се забърше с парцал или да се изпари в зависимост от количеството.

-Въпрос на вкус, казало кучето и си облизало г*за!
Ами според мен не е само въпрос на вкус, но и на някаква традиция и непознаване на възможностите на друг начин на строене. Прсто едва ли и на 10% от хората ще им дойде въобще като идея да го изпълнят по този начин. Те просто имат насадено в главата, че задължително задължително трябва да имаш подов сифон и съответно без плочки не може да се мине. Особено когато говорим за гредоред най-лесното, евтино, естетично и практично решение е именно без да се слагат някакъв тип ПВЦ или тип балатумни плочки и водата да не се стича директно върху тях.
Аз смея да твърдя че нищо не ми е насадено, както казваш ти, или поне не до степен да съм кон с капаци, но не можеш да ме убедиш че е хубаво да нямаш подов сифон. Според мен банята като помещение с повишена влажност, въпреки душ кабината, предполага по-лесното развитие на плесени, гъби и тем подобни образования, така че си е съвсем друго да изчеткаш плочките и тоалетната чиния и след това да лиснеш една кофа вода за което обаче се изисква сифон на пода :idea: . А американците ако искат и по двора да почнат да си серат - тяхна си работа, Аз не мисля да взаимствам подобни практики.
В този форум всички взимат много лично всяко изказване.
Моето мнение е, че специално когато говорим за гредоред трябва да се търси възможно най-лесния, олекотен и успоредно с това удобрен начин за строителство. Не мисля, че поставянето на каквито и да било сухи подове и лепепене на плочки, при които се молиш да не се напука лепилото на теракторните плочки, изливането на епоксидни смоли по целия под за да се получи корито, леенето на плочи, които са захванати съмнително за стените и лежат на гредореда и т.н. класически БГ решения могат да се сравнят с поставянето на пласт хидроизолация, ПВЦ плочки и душкабина. Да, няма да е възможно изливането на кофа вода върху опикания нужник, но въпроса е до колко е нужно това.
:gott: не скапваи дошомето това е наи-доброто
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Полезни съвети”