• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Наскоро закупихме етаж от къща в добро състояние. Преди 2 години на банята е правен ремонт, но явно майстора не е знаел що е това нивелир и отвес.
Също така му е било по-лесно да хвърли няколко тона мазилка на стената, отколкото да вкопае тръбите в старата мазилка.
Като цялостен ефект - мазилката варира от 7 до 12 см дебелина.
Банята беше с размери 94х230 см.
След изкъртването на мазилката съм сигурен, че като краен ефект ще има едно уширяване с 5-10%.
Тръбите от стените стърчаха навсякъде (тези за парното, мръсната вода от мивката...
Първоначално си мислех само да разбия няколко плочки и да вкарам тръбите в стената, но след първото къпане се оказа, че сифона е на около 2 см по-високо от най-ниската точка. Това предреши и цялостното разбиване и иновиране на банята.

Прикачен файл

IMG_5996.jpg
Банята в оригиналното си състояние
IMG_5996.jpg (49.57 KиБ) Видяна 36149 пъти

Прикачен файл

IMG_5997.jpg
IMG_5997.jpg (40.11 KиБ) Видяна 36149 пъти

Прикачен файл

IMG_6278.jpg
Парчета от мазилката - тези не са най-големите
IMG_6278.jpg (93.16 KиБ) Видяна 36149 пъти

Прикачен файл

IMG_6279.jpg
Банята в сегашното и състояние - стените са разбити и опаковани с найлон, че да можем да използваме банята без да наводняваме съседите. Пода е все още цял. Ефектът от премахването на бойлера беше визуално отваряне на банята - през прозореца вече дори влиз
IMG_6279.jpg (60.01 KиБ) Видяна 36149 пъти

Прикачен файл

proekt1.jpg
"Проектът" за новата баня - както се вижда, има място за всичко.
За съжаление не съм много добър с програмите за вътрешен дизайн :)
proekt1.jpg (34.26 KиБ) Видяна 36149 пъти
Ще ме извиняваш, ама ти на това баня ли му казваш, по-добре тоалетна с душ.
На мен тоалетната ми е с такива размери и не мога да си представя как бих се къпал там.
Не можеше ли поне бойлерът да е някъде навън, да не бъркаш "с двата пръста в контакта" докато се къпеш, или поне да беше хоризонтален бойлер, закачен на тавана.

Пък за капак на всичко и лирата ти гълта от ширината...
За безбройните стърчащи маркучи и тръби да не говорим.
Добре си се справил с проекта! И поне от тебе не приемам оправдание за програмирането и справянето с програмите.
Има няколко неща, върху които да помислиш / надявам се, че вече си ги измислил, но от проекта не се виждат /. Предполагам, че ще използваш проточен бойлер. Вземи си по-мощен. Паравана трябва да е непрозрачен, щото децата са любопитни. Предполагам, че ще е и отваряем, с плъзгаща врата отдясно на ляво/ на проекта е цял, и ще прескачаш отгоре :lol: /. Помисли как да го уплътниш, така, че да не излиза вода в сухото помещение. Или да качиш паравана върху коритото/ но ще стане малко грозно/. Другия вариант е паравана да има неостъклена част над нивото на коритото.

Добре дошъл, и Успех!!!
Добре да а бойлера него видях в новия проект ? Той къде ще бъде ? :?
Паравана абсолютно прозрачен и колкото се може по-изчистен (чисто стъкло без рамка)! Децата нямат работа в банята по време на къпане на някой- за целта- заключване на вратата. :)

Бойлера- хоризонтален. Може би над вратата? :?
Коритото- иззидано от самите плочки- не готово. Така няма видимо и рязко "отсичане" на пространството.

Един опънат таван с лъскава повърхност няма да попречи.

Не разбрах в програмката правоъгълниците какво са всъщност, но предлагам вграден в тавана душ, лека мебел със стъклена мивка- "купа" ако не се използва мивката и за пране на ръка. Голямо огледало на стената.

Това са моите предложения за визуално разширяване.
Какви са сегашните размери на банята? Ако е била 94см, да стане да речем 105-110см най-много?
Извинявай, ама според мен няма да можеш да ползваш спокойно тоалетната чиния, както и имам леки съмнения как ще минаваш пред нея. Вграденото казанче яде от пространството около 12см. Изобщо размера на тоал. чиния точен ли е? Да не си съборил част от стената?

Я дай едни размери на тоалетната, за да проверя дали имаш наистина място. Остави ги тез програмки, много често лъжат.
TACHO написа:Ще ме извиняваш, ама ти на това баня ли му казваш, по-добре тоалетна с душ.

Това има, това правим... Важното е да го направим както трябва - хем да е удобно, хем красиво.

TACHO написа:Не можеше ли поне бойлерът да е някъде навън, да не бъркаш "с двата пръста в контакта" докато се къпеш, или поне да беше хоризонтален бойлер, закачен на тавана.

Бойлерът вече е на тавана - както казах - това е втори етаж от двуетажна къща и над него има просторно таванско помещение. Банята се ползва и сега. В момента сменям тръбите навсякъде и съм планувал прекарване на водопровод и канал до тавана, където ще изнеса освен бойлера и пералнята и сушилната.

TACHO написа:Пък за капак на всичко и лирата ти гълта от ширината...
За безбройните стърчащи маркучи и тръби да не говорим.

Това беше главната причина за започването на ремонта. Също така и грешния наклон на пода - водата се събира в единия ъгъл и не се отточва.

Стефан написа:Предполагам, че ще използваш проточен бойлер.

Ще ползвам сегашния бойлер - 3 KW, 100 литра, неръждавейка на Елдом, с втора серпентина за парното. Тръбите на парното са в същото състочние като и в банята - навсякъде стърчат, така че те ще са ремонт No 3 - след кухнята.

Стефан написа:Паравана трябва да е непрозрачен, щото децата са любопитни. Предполагам, че ще е и отваряем, с плъзгаща врата отдясно на ляво/ на проекта е цял, и ще прескачаш отгоре

Emerald написа:Паравана абсолютно прозрачен и колкото се може по-изчистен (чисто стъкло без рамка)! Децата нямат работа в банята по време на къпане на някой- за целта- заключване на вратата. :)

Параванът ще е от алуминиев профил с прозрачно кристално стъкло. За уплътняването грижа ще има производителя (доколкото видях неща, направени от него, добре се справя). За съжаление мястото е малко и ще трябва да се направи на 3 парчета, плъзгащи се едно зад друго. Също така самия профил понеже е усилен заради тежестта на стъклото, седи малко грубичко. Emerald, къде може да се види такъв "безрамков" параван? И на какви цени? Този, на който сме се спряли е около 300 лв., височина 185 см.

Emerald написа:Коритото- иззидано от самите плочки- не готово. Така няма видимо и рязко "отсичане" на пространството.

Да, това би било прекрасно. Видях го в каталога на плочките, които си харесахме. Особено направено от 10х10 . За съжаление коритото е вече купено - 90х75 на Видима. Не е кой-знае какво, но е порцеланово (на това много държахме) и е 2х по-евтино от другите с такива размери.

Emerald написа:Не разбрах в програмката правоъгълниците какво са всъщност, но предлагам вграден в тавана душ, лека мебел със стъклена мивка- "купа" ако не се използва мивката и за пране на ръка. Голямо огледало на стената.

Правоъгълниците трябваше да са плочки 60х33 - както вече казах, Kitchen Draw не е моята програма. Мисля да не я преинсталирам след като expire-на.
За мивка - ще ползваме старата. Не е лоша, а и винаги може да се смени. За "купа" няма да има място - сегашната е 45х35 и стои доста добре в тясната баня.
За душа доста мислихме и решихме да направим компромис. На мене много ми харесва такова решение:
Изображение
, но се спряхме на чучур с подвижен душ, защото е много по-практично.
За огледалата все още нямаме крайна концепция. Също и за лампите - това са неща, които ще трябва да решим преди да започне измазването.

Galski написа:Какви са сегашните размери на банята? Ако е била 94см, да стане да речем 105-110см най-много?
Извинявай, ама според мен няма да можеш да ползваш спокойно тоалетната чиния, както и имам леки съмнения как ще минаваш пред нея. Вграденото казанче яде от пространството около 12см. Изобщо размера на тоал. чиния точен ли е? Да не си съборил част от стената?

Я дай едни размери на тоалетната, за да проверя дали имаш наистина място. Остави ги тез програмки, много често лъжат.


:) Това бяха въпросите, които най-често си задавахме :)
сегашните размери са 104-110 см. След измазването ще слязат до около 102-104.
Правилно предположи - направих дупка в преградната стена и сега казанчето ще влезе в нея (след необходимото изливане на стомано-бетонна рамка и усилване). Тоалетната чиния е 48 см "дълбока" (термин на продавачите по магазините, за мене е "дълга"). Бъди сигурен, че е доста добре за ширината на банята - пробвахме я още преди да разбием. Надявам се за в бъдеще да не надебеляваме много...

Също така вчера започнах къртенето на улеите за тръбите. Реших смесителя и стойката за душа да са на дясната стена на душ-кабината. Така струята ще пада по посока на затваряне на паравана.
За "купа" няма да има място - сегашната е 45х35 и стои доста добре в тясната баня.


Не разбрах каква точно купа си представяш. Малко са по-икономичните на пространство мивки. Има...по-модерни, по-дизаинерски, по-икономични на място, но и много по-скъпи, които са с около 10-тина см. дълбочина и при необходимост мивката излиза и се прибира. Аз обаче имах предвид нещо такова:

Изображение

Като самата купа може да е върху шкафче по-тясно от нея. Все пак е нужно шкафче за съхраняване на куп важни за банята неща.

Купата може да е от цветно стъкло или фаянсова също ако те притеснява стъклото.

http://xs.to/xs.php?f=IMGP2181.jpg&h=xs205&d=06341

За душа имах впредвид нещо такова.

Но мястото ти е по-малко, затова нещо по-скоро така

С отваряща се само една половина. :?

Тези 3 парчета плъзгащи се едно зад друго...нещо не ми харесва. Представям си релсите... :?

Реших смесителя и стойката за душа да са на дясната стена на душ-кабината.


По-добре да е зад душа. За... по-добра пространствена илюзия. :?

Като споменах за това...защо всъщност мивката и тоалетната чиния са ти на една стена
Това с мебелите е ясно - само че засега няма да бързаме - те винаги могат да се сложат.
За мивка си бяхме харесали това:
Изображение
Има го и в други цветове. Плочките ще са ни с топли цветове - смесица от керемидено, охра и жълто, та можеше да се намери нещо такова. Проблемът обаче си остава големината на тази мивка.
Иначе частта извън душ-кабината ще е на варова шпакловка, така че евентуални бъдещи промени няма да са проблем.

За душа - това сме купили, само слушалката няма да е от тази серия:
Изображение
Така че под "стойка за душа" разбирам малката джвъчка, на която стои слушалката. Не съм фен на масивните железни хромирани тръби по цялата стена.

А за леген - не съм се замислял... сигурно щото съм малко консерва. А и легени вече под път и над път. Към серията на тоалетната чиния има една мивка, която не е лоша, но е порцеланова, не стъклена:
Изображение
Без това под мивката, разбира се - предпочитам прост сифон. Или S тръба.

Паравана за жалост няма как да се направи отварящ се навън или навътре - навън ще опира в тоалетната, а навътре няма да можеш да влезеш. Така че остава варианта с тройна плъзгаща се врата.

Тоалетната и мивката са на едната стена, щото иначе ще има едно голямо лавиране, за да се достигне до душ кабината. Така остава горидор с дължина ~1.60 и ширина при тоалетната чиния ~55 см. Иначе щеше да се получи един голям зиг-заг.
крум написа: ...
:) Това бяха въпросите, които най-често си задавахме :)
сегашните размери са 104-110 см. След измазването ще слязат до около 102-104.
Правилно предположи - направих дупка в преградната стена и сега казанчето ще влезе в нея (след необходимото изливане на стомано-бетонна рамка и усилване). Тоалетната чиния е 48 см "дълбока" (термин на продавачите по магазините, за мене е "дълга"). Бъди сигурен, че е доста добре за ширината на банята - пробвахме я още преди да разбием. Надявам се за в бъдеще да не надебеляваме много...

Също така вчера започнах къртенето на улеите за тръбите. Реших смесителя и стойката за душа да са на дясната стена на душ-кабината. Така струята ще пада по посока на затваряне на паравана.


Добре, че сте взели по-къса тоалетна чиния и че ще сложиш казанчето в стената :) . Е, няма да е най-комфортното нещо на земята, но става. Тази мивка дето си показал да не е модел "Сан Ремо" или нещо от сорта? Прилича много на моята :-D Вземи си по-висок смесител за нея! Че да можеш и дупе на дете да измиеш ;) хихи
Смесителя на душа си го направи на стената с другите уреди! Ще видиш, че е по-добре! Вярвай ми ;)

А тези паравани, които Емералд ти е посочила са на цена от 1000лв нагоре!

Хайде, успех в ремонта и после покажи снимки на готовата баня :)
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Вашите ремонти”