• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Наскоро закупихме етаж от къща в добро състояние. Преди 2 години на банята е правен ремонт, но явно майстора не е знаел що е това нивелир и отвес.
Също така му е било по-лесно да хвърли няколко тона мазилка на стената, отколкото да вкопае тръбите в старата мазилка.
Като цялостен ефект - мазилката варира от 7 до 12 см дебелина.
Банята беше с размери 94х230 см.
След изкъртването на мазилката съм сигурен, че като краен ефект ще има едно уширяване с 5-10%.
Тръбите от стените стърчаха навсякъде (тези за парното, мръсната вода от мивката...
Първоначално си мислех само да разбия няколко плочки и да вкарам тръбите в стената, но след първото къпане се оказа, че сифона е на около 2 см по-високо от най-ниската точка. Това предреши и цялостното разбиване и иновиране на банята.

Прикачен файл

IMG_5996.jpg
Банята в оригиналното си състояние
IMG_5996.jpg (49.57 KиБ) Видяна 35910 пъти

Прикачен файл

IMG_5997.jpg
IMG_5997.jpg (40.11 KиБ) Видяна 35910 пъти

Прикачен файл

IMG_6278.jpg
Парчета от мазилката - тези не са най-големите
IMG_6278.jpg (93.16 KиБ) Видяна 35910 пъти

Прикачен файл

IMG_6279.jpg
Банята в сегашното и състояние - стените са разбити и опаковани с найлон, че да можем да използваме банята без да наводняваме съседите. Пода е все още цял. Ефектът от премахването на бойлера беше визуално отваряне на банята - през прозореца вече дори влиз
IMG_6279.jpg (60.01 KиБ) Видяна 35910 пъти

Прикачен файл

proekt1.jpg
"Проектът" за новата баня - както се вижда, има място за всичко.
За съжаление не съм много добър с програмите за вътрешен дизайн :)
proekt1.jpg (34.26 KиБ) Видяна 35910 пъти
Ще ме извиняваш, ама ти на това баня ли му казваш, по-добре тоалетна с душ.
На мен тоалетната ми е с такива размери и не мога да си представя как бих се къпал там.
Не можеше ли поне бойлерът да е някъде навън, да не бъркаш "с двата пръста в контакта" докато се къпеш, или поне да беше хоризонтален бойлер, закачен на тавана.

Пък за капак на всичко и лирата ти гълта от ширината...
За безбройните стърчащи маркучи и тръби да не говорим.
Добре си се справил с проекта! И поне от тебе не приемам оправдание за програмирането и справянето с програмите.
Има няколко неща, върху които да помислиш / надявам се, че вече си ги измислил, но от проекта не се виждат /. Предполагам, че ще използваш проточен бойлер. Вземи си по-мощен. Паравана трябва да е непрозрачен, щото децата са любопитни. Предполагам, че ще е и отваряем, с плъзгаща врата отдясно на ляво/ на проекта е цял, и ще прескачаш отгоре :lol: /. Помисли как да го уплътниш, така, че да не излиза вода в сухото помещение. Или да качиш паравана върху коритото/ но ще стане малко грозно/. Другия вариант е паравана да има неостъклена част над нивото на коритото.

Добре дошъл, и Успех!!!
Добре да а бойлера него видях в новия проект ? Той къде ще бъде ? :?
Паравана абсолютно прозрачен и колкото се може по-изчистен (чисто стъкло без рамка)! Децата нямат работа в банята по време на къпане на някой- за целта- заключване на вратата. :)

Бойлера- хоризонтален. Може би над вратата? :?
Коритото- иззидано от самите плочки- не готово. Така няма видимо и рязко "отсичане" на пространството.

Един опънат таван с лъскава повърхност няма да попречи.

Не разбрах в програмката правоъгълниците какво са всъщност, но предлагам вграден в тавана душ, лека мебел със стъклена мивка- "купа" ако не се използва мивката и за пране на ръка. Голямо огледало на стената.

Това са моите предложения за визуално разширяване.
Какви са сегашните размери на банята? Ако е била 94см, да стане да речем 105-110см най-много?
Извинявай, ама според мен няма да можеш да ползваш спокойно тоалетната чиния, както и имам леки съмнения как ще минаваш пред нея. Вграденото казанче яде от пространството около 12см. Изобщо размера на тоал. чиния точен ли е? Да не си съборил част от стената?

Я дай едни размери на тоалетната, за да проверя дали имаш наистина място. Остави ги тез програмки, много често лъжат.
TACHO написа:Ще ме извиняваш, ама ти на това баня ли му казваш, по-добре тоалетна с душ.

Това има, това правим... Важното е да го направим както трябва - хем да е удобно, хем красиво.

TACHO написа:Не можеше ли поне бойлерът да е някъде навън, да не бъркаш "с двата пръста в контакта" докато се къпеш, или поне да беше хоризонтален бойлер, закачен на тавана.

Бойлерът вече е на тавана - както казах - това е втори етаж от двуетажна къща и над него има просторно таванско помещение. Банята се ползва и сега. В момента сменям тръбите навсякъде и съм планувал прекарване на водопровод и канал до тавана, където ще изнеса освен бойлера и пералнята и сушилната.

TACHO написа:Пък за капак на всичко и лирата ти гълта от ширината...
За безбройните стърчащи маркучи и тръби да не говорим.

Това беше главната причина за започването на ремонта. Също така и грешния наклон на пода - водата се събира в единия ъгъл и не се отточва.

Стефан написа:Предполагам, че ще използваш проточен бойлер.

Ще ползвам сегашния бойлер - 3 KW, 100 литра, неръждавейка на Елдом, с втора серпентина за парното. Тръбите на парното са в същото състочние като и в банята - навсякъде стърчат, така че те ще са ремонт No 3 - след кухнята.

Стефан написа:Паравана трябва да е непрозрачен, щото децата са любопитни. Предполагам, че ще е и отваряем, с плъзгаща врата отдясно на ляво/ на проекта е цял, и ще прескачаш отгоре

Emerald написа:Паравана абсолютно прозрачен и колкото се може по-изчистен (чисто стъкло без рамка)! Децата нямат работа в банята по време на къпане на някой- за целта- заключване на вратата. :)

Параванът ще е от алуминиев профил с прозрачно кристално стъкло. За уплътняването грижа ще има производителя (доколкото видях неща, направени от него, добре се справя). За съжаление мястото е малко и ще трябва да се направи на 3 парчета, плъзгащи се едно зад друго. Също така самия профил понеже е усилен заради тежестта на стъклото, седи малко грубичко. Emerald, къде може да се види такъв "безрамков" параван? И на какви цени? Този, на който сме се спряли е около 300 лв., височина 185 см.

Emerald написа:Коритото- иззидано от самите плочки- не готово. Така няма видимо и рязко "отсичане" на пространството.

Да, това би било прекрасно. Видях го в каталога на плочките, които си харесахме. Особено направено от 10х10 . За съжаление коритото е вече купено - 90х75 на Видима. Не е кой-знае какво, но е порцеланово (на това много държахме) и е 2х по-евтино от другите с такива размери.

Emerald написа:Не разбрах в програмката правоъгълниците какво са всъщност, но предлагам вграден в тавана душ, лека мебел със стъклена мивка- "купа" ако не се използва мивката и за пране на ръка. Голямо огледало на стената.

Правоъгълниците трябваше да са плочки 60х33 - както вече казах, Kitchen Draw не е моята програма. Мисля да не я преинсталирам след като expire-на.
За мивка - ще ползваме старата. Не е лоша, а и винаги може да се смени. За "купа" няма да има място - сегашната е 45х35 и стои доста добре в тясната баня.
За душа доста мислихме и решихме да направим компромис. На мене много ми харесва такова решение:
Изображение
, но се спряхме на чучур с подвижен душ, защото е много по-практично.
За огледалата все още нямаме крайна концепция. Също и за лампите - това са неща, които ще трябва да решим преди да започне измазването.

Galski написа:Какви са сегашните размери на банята? Ако е била 94см, да стане да речем 105-110см най-много?
Извинявай, ама според мен няма да можеш да ползваш спокойно тоалетната чиния, както и имам леки съмнения как ще минаваш пред нея. Вграденото казанче яде от пространството около 12см. Изобщо размера на тоал. чиния точен ли е? Да не си съборил част от стената?

Я дай едни размери на тоалетната, за да проверя дали имаш наистина място. Остави ги тез програмки, много често лъжат.


:) Това бяха въпросите, които най-често си задавахме :)
сегашните размери са 104-110 см. След измазването ще слязат до около 102-104.
Правилно предположи - направих дупка в преградната стена и сега казанчето ще влезе в нея (след необходимото изливане на стомано-бетонна рамка и усилване). Тоалетната чиния е 48 см "дълбока" (термин на продавачите по магазините, за мене е "дълга"). Бъди сигурен, че е доста добре за ширината на банята - пробвахме я още преди да разбием. Надявам се за в бъдеще да не надебеляваме много...

Също така вчера започнах къртенето на улеите за тръбите. Реших смесителя и стойката за душа да са на дясната стена на душ-кабината. Така струята ще пада по посока на затваряне на паравана.
За "купа" няма да има място - сегашната е 45х35 и стои доста добре в тясната баня.


Не разбрах каква точно купа си представяш. Малко са по-икономичните на пространство мивки. Има...по-модерни, по-дизаинерски, по-икономични на място, но и много по-скъпи, които са с около 10-тина см. дълбочина и при необходимост мивката излиза и се прибира. Аз обаче имах предвид нещо такова:

Изображение

Като самата купа може да е върху шкафче по-тясно от нея. Все пак е нужно шкафче за съхраняване на куп важни за банята неща.

Купата може да е от цветно стъкло или фаянсова също ако те притеснява стъклото.

http://xs.to/xs.php?f=IMGP2181.jpg&h=xs205&d=06341

За душа имах впредвид нещо такова.

Но мястото ти е по-малко, затова нещо по-скоро така

С отваряща се само една половина. :?

Тези 3 парчета плъзгащи се едно зад друго...нещо не ми харесва. Представям си релсите... :?

Реших смесителя и стойката за душа да са на дясната стена на душ-кабината.


По-добре да е зад душа. За... по-добра пространствена илюзия. :?

Като споменах за това...защо всъщност мивката и тоалетната чиния са ти на една стена
Това с мебелите е ясно - само че засега няма да бързаме - те винаги могат да се сложат.
За мивка си бяхме харесали това:
Изображение
Има го и в други цветове. Плочките ще са ни с топли цветове - смесица от керемидено, охра и жълто, та можеше да се намери нещо такова. Проблемът обаче си остава големината на тази мивка.
Иначе частта извън душ-кабината ще е на варова шпакловка, така че евентуални бъдещи промени няма да са проблем.

За душа - това сме купили, само слушалката няма да е от тази серия:
Изображение
Така че под "стойка за душа" разбирам малката джвъчка, на която стои слушалката. Не съм фен на масивните железни хромирани тръби по цялата стена.

А за леген - не съм се замислял... сигурно щото съм малко консерва. А и легени вече под път и над път. Към серията на тоалетната чиния има една мивка, която не е лоша, но е порцеланова, не стъклена:
Изображение
Без това под мивката, разбира се - предпочитам прост сифон. Или S тръба.

Паравана за жалост няма как да се направи отварящ се навън или навътре - навън ще опира в тоалетната, а навътре няма да можеш да влезеш. Така че остава варианта с тройна плъзгаща се врата.

Тоалетната и мивката са на едната стена, щото иначе ще има едно голямо лавиране, за да се достигне до душ кабината. Така остава горидор с дължина ~1.60 и ширина при тоалетната чиния ~55 см. Иначе щеше да се получи един голям зиг-заг.
крум написа: ...
:) Това бяха въпросите, които най-често си задавахме :)
сегашните размери са 104-110 см. След измазването ще слязат до около 102-104.
Правилно предположи - направих дупка в преградната стена и сега казанчето ще влезе в нея (след необходимото изливане на стомано-бетонна рамка и усилване). Тоалетната чиния е 48 см "дълбока" (термин на продавачите по магазините, за мене е "дълга"). Бъди сигурен, че е доста добре за ширината на банята - пробвахме я още преди да разбием. Надявам се за в бъдеще да не надебеляваме много...

Също така вчера започнах къртенето на улеите за тръбите. Реших смесителя и стойката за душа да са на дясната стена на душ-кабината. Така струята ще пада по посока на затваряне на паравана.


Добре, че сте взели по-къса тоалетна чиния и че ще сложиш казанчето в стената :) . Е, няма да е най-комфортното нещо на земята, но става. Тази мивка дето си показал да не е модел "Сан Ремо" или нещо от сорта? Прилича много на моята :-D Вземи си по-висок смесител за нея! Че да можеш и дупе на дете да измиеш ;) хихи
Смесителя на душа си го направи на стената с другите уреди! Ще видиш, че е по-добре! Вярвай ми ;)

А тези паравани, които Емералд ти е посочила са на цена от 1000лв нагоре!

Хайде, успех в ремонта и после покажи снимки на готовата баня :)
Да, Сан Ремо е :)
Смесителя на чешмата ще е високо - на 20 см от чешмата.
Аз вчера изкъртих дупките за тръбите за смесителя на душа, ама мога и нови да изкъртя - поне за къртене образование не трябва...
Ще го помисля и днес - докато не съм наслагал тръбите все има време за промени. Иначе това че прозореца е много близо до лявата стена и чупката ме притесняваха да е там смесителя. Вчера обаче намерих решение за чупката - отворих още една дупка в стената и сега тръбите ще вървят от там :)
Въобще - дай ми да къртя... :)
Един месец след първия си пост мога да кажа, че съвсем не съжалявам за последвалото почти едномесечно къртене (което между другото съм решил да продължи и в други части на апартамента след ремонта на банята).

Хронологията досега:
При разбиването на дупката за тоалетното казанче на стената между банята и кухнята, стената започна застрашително да се клати.
Два дни се въртях около нея и мислих дали да я укрепвам с някакви стоманобетонени рамки, дали да я бутна и изградя наново или да си я оставя така - клатеща се - с тенденция да "стане по-здрава като се измаже". Това последното беше мнение на професионалисти...

Прикачен файл

IMG_0285.jpg
IMG_0285.jpg (50.38 KиБ) Видяна 35208 пъти

Прикачен файл

IMG_0286.jpg
IMG_0286.jpg (62.1 KиБ) Видяна 35208 пъти
Последва "разглобяване" на стената, защото в тоя случай за бутане не може да става дума :)
Междувременно свалих нивото в част от кухнята с 22 см - толкова слоя се бяха натрупали през годините:
2 слоя цемент с пясък
1 слой мозайка
1 слой итонг
1 слой плочки

Прикачен файл

IMG_0413.jpg
От тук ни дойде идея да променим преградната стена между кухнята и хола, но за това - следващия ремонт
IMG_0413.jpg (57.99 KиБ) Видяна 35196 пъти

Прикачен файл

IMG_0412.jpg
Стената в напреднало състояние на саморазпад...
IMG_0412.jpg (55.13 KиБ) Видяна 35196 пъти

Прикачен файл

IMG_0289.jpg
IMG_0289.jpg (58.98 KиБ) Видяна 35196 пъти

Прикачен файл

IMG_0288.jpg
Тази дупка спокойно може да се превърне във вана...
IMG_0288.jpg (54.76 KиБ) Видяна 35196 пъти
Ако може да си позволиш да я бутнеш.
Аз в моита баня бутнах няколко тухлени стени и ги замених с рамки от Г-образен винкел.
Поставяш на пода един наилон след това слагаш рамката вътре е хубаво да пуснеш няколко метални пръчки или тел за арматура. След това забъркваш цимент и пясък и я пълниш. На следващия ден я изправяш и имаш много яко 3 см. стена. На която лесно се лепят плочки или пробиват дупки.
Междувременно бе сменен и целия водопровод.
Прекарах и водопровод на тавана за мокрото.

След бутането на стената последва ново къртене - на пода в банята.
Изненадите никнат една след друга - оказа се, че един пласт е армиран. Къртенето на ~2.5 квадрата отне 2 дни... и 30 чувала за боклук.

Прикачен файл

IMG_0297.jpg
Частта от новия водопровод в кухнята. Презапасил съм се със студени изводи
IMG_0297.jpg (56.4 KиБ) Видяна 35189 пъти

Прикачен файл

IMG_0414.jpg
Армировка... да се чуди човек за какво ли е нужна...
IMG_0414.jpg (97.72 KиБ) Видяна 35189 пъти
Master, ама много си бърз :)

Стигнахме и до бутането/разглобяването - стана една голяма стая 270х240. Имаше и момент на размишления дали да не оставим банята така катко си е. Обаче максималното, което щяхме да постигнем е да има място и за вана - другите неща вече сме ги разпределили добре. Така че тази идея бързо отпадна.

Междувременно врътнахме заварения моноблок от другата страна на канализационната тръба, та дойде в "кухнята". И мивката монтирахме на новите изводи - малко нисичко, ама засега е добре.

Последва 3-дневно мазане. Стените ги изпердаших по 3 пъти и резултата е повече от добър - шпакловка няма да има - стените остават на вар. Ще ги боядисам с някакви постни бои за вар и това ще им е обработката.

За първата стена и за гореспоменатото къртене на пода в банята баща ми удари едно много силно рамо.

Разбира се, не се разминахме и без сваляне на прозореца на банята и слагането му отново.

Прикачен файл

IMG_0417.jpg
Баш-майстора. Добре че намери време да дойде да побутне.
IMG_0417.jpg (111.27 KиБ) Видяна 23021 пъти

Прикачен файл

IMG_0420.jpg
Стените.
Не са идеално прави. Стремим се към минимална мазилка, че и варта на чувалчета е скъпа...
IMG_0420.jpg (104.85 KиБ) Видяна 23021 пъти

Прикачен файл

IMG_0423.jpg
... всички мажем...
IMG_0423.jpg (61.18 KиБ) Видяна 23021 пъти

Прикачен файл

IMG_0425.jpg
... ето ме и мен... не съм се бръснал от близо месец :)
IMG_0425.jpg (68.1 KиБ) Видяна 23021 пъти
Последна промяна от крум на пон сеп 18, 2006 8:51 pm, променено общо 1 път.
от крум » пон сеп 18, 2006 8:14 pm
Стената...
Реших да е от гипс-картон.
Минималната ширина на стената, когато вграждаш казанчето в нея, е 14 см по документацията на казанчето (иначе самото казанче е 13 см).
Двойна стена, с по 2 пласта гипс-картон.
На 14 см ще мога да пусна и канализационната тръба за тавана.

Отделих половин ден за изчитане на всичко, което има за стени в сайта.
Разпечатах си и документацията от сайта на Кнауф и се тръчнах да купувам профили и гипс-картон. И изненада - семейното комби се оказа с 10 см по-тясно отколкото винаги съм мислил че е.

Също се оказа, че повечето дребни подробности в монтажа на гипс-картона ги няма никъде. Последва 3-дневно правене на скелето и стотина позвънявания на един приятел.

Отне ми половин ден за да фиксирам чешмата в кутията, която и бях направил.

В събота дори успяхме да отделим 3 часа за избиране на плочки - в един склад разхвърляхме на пода плочки от 3 модела и комбинирахме, размишлявахме, подреждахме, докато накрая се спряхме на размер 12.5х33.3, оранжеви, с разхвърляни малко кафяви и червени между тях. Чакаме ги на 09. октомври.

Равносметката досега:
Ширина на банята: 102.5 см след слагането на последния слой гипс-картон. Спечелени 8.5 см, в проценти - смятайте си го сами.
Дължина на банята 240 см. Спечелени 10 см
Ширина на кухнята 170.5 см. Спечелени 6.5 см.
Тротоарът пред къщата - затрупан с чували с отпадъци. Вече паркирам на отсрещния тротоар...

И... финансово и физическо изстискване. Чакам с нетърпение седваща заплата. Днес (тази вечер) няма да се работи - ще перем, че са се събрали дрехи от 3 седмици.

Първоначалните ми очаквания са повече от изпълнени.

П.С. Странно за мене е цялото това наливане на материали. Стените - 10-12 см. мазилка - бая чували излезнаха от там. Подовете - 15-22 см бетон, по 2 пласта мозайка на места.
Както каза баща ми - платил си го, като си го купувал и сега си изхвърляш парите... Добре, ама на мене не ми го побира ума - че всичките тези материали са платени, мъкнени до втория етаж, разбърквани, полагани. Това все е труд и време... Все още не мога да си отговоря тези хора толкова ли са били богати че така да си изливат парите във вид на материали...
По мои калкулации само от пода сме извадили над 3 тона материали. А сме изкъртили само едно парче 180х240... има да се кърти още кухня - 100х210 и коридор - 200х200...

Прикачен файл

IMG_0438.jpg
IMG_0438.jpg (74.04 KиБ) Видяна 22981 пъти

Прикачен файл

IMG_0440.jpg
IMG_0440.jpg (67.83 KиБ) Видяна 22981 пъти

Прикачен файл

IMG_0446.jpg
Забравих да изрежа дупката за бутона на казанчето... Утре с това ще започна
IMG_0446.jpg (30.14 KиБ) Видяна 22981 пъти

Прикачен файл

IMG_0447.jpg
Чешмата - монтирана, за да се уверя, че всичко е наред.
IMG_0447.jpg (31.44 KиБ) Видяна 22981 пъти
Браво. Ще чакаме по-нататъчни снимки.
платил си го, като си го купувал и сега си изхвърляш парите...

:lol:

Все още не мога да си отговоря тези хора толкова ли са били богати че така да си изливат парите във вид на материали...
По мои калкулации само от пода сме извадили над 3 тона материали.


Да... :? Ужас! Знаеш ли, навремето всички тези материали бяха много евтини. На пишман-майстори в това им се състоеше "майсторлъка" -да хвърлят колкото може повече цимент. :lol:

Разбиването е нещо кошмарно. Съчувствам ви. Но резултата после може да е страхотен, така че си заслужава. Брат ми кърти от януари апартамента си и края още не се вижда. :lol:
От януари до септември са си точно 9 месеца... Бая къртене пада при брат ти - и на него явно не му е никак лесно.

Започвам да се замислям вече за разните "дреболии" в банята - осветление, вентилатори, огледало...

Рафтовете сме ги измислили - ще представляват дървени полици. Две-три в душ-кабината, една двойна в пространството между тоалетната и мивката и над тоалетната и може би една двойна под мивката.
Разбира се, ще внимаваме да не стане претрупано.

Вентилатори - гледах тези, българските, с датчика за влага и релето за време - идеята страшно ми хареса, ама бая дървено изглеждат.
Гледах и едни полски - в Ташев-галвинг много ги похвалиха, а и цената беше 18 лв. Разбира се, без реле за време и датчик за влага. Тези неща мога и допълнително да ги сложа. Ще ми се да е нещо дискретно. И трябва да измисля къде да го/ги монтирам. Дали по един над тоалетната и над душ-кабината, или един на средата между тоалетната и душ-кабината... Ако са два, разстоянието между тях ще е по-малко от метър.

Добре е, че реших стената и тавана да са от гипс-картон. Така ще мога да си пусна тока и да направя дупките/укрепването, да пусна вентилацията когато реша, стига това да е преди затварянето на стената откъм кухнята (което май няма да е скоро).

Засега си мислим за огледало над чешмите, но ни притеснява пръските как ще се отразят на стената. За това може би ще сложим някаква дъска между мивката и огледалото. Замисляме се за две лампи отстрани на огледалото, със плафони във формата на лалета или кокичета. Друга добра идея ми се вижда една лампа от същия тип централно над огледалото.
Проблемът със всичките лампи, които досега сме гледали, са гадните им метални стойки. И дори когато не са метални, са някакви отвратителни евтини имитации на дърво.

Остава открит въпросът за осветлението на останала част на банята - душ кабината... Дори си нямам и на идея какво би било добре.

С други думи - давайте идеи. Явно се сблъсках с неща, от които нямам много понятие и доста ще трябва да почета.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Вашите ремонти”