Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
В плановете ми за ремонт влиза и цикленето на паркета, но се притеснявам да не би да се покажат каналчетата, по които са вървели дървоядите :? И се чудя с какво да намажа паркета, че да изчезнат. Преди време имаше едно "Садокил". Беше много ефикасно, след като се намажеше направо по стената тръгваха да бягат, :) но от доста време не съм го срещал по магазините. Ако имате някакви идей - слушам. :)
Изцикли паркета, после го намажи обилно с газ за горене, изчакай да изсъхне, запълни дупчиците и фугите и отгоре лакирай. Гаранция, че до следващото циклене няма да има дървояди.
дупчиците ги запълни с ацетонов кит + стърготините от цикленето
едно време дядо ми пълнеше дупките на дървоядите с финно машинно масло - като им се смажат зъбите и не могат да гризат :)
По-добре да им дава захар да им се развалят зъбите :) :) :)
здравейте! тавана на квартирата ни е облицован с дървена ламперия, стените също. от около година точно над главите ни, над леглото, се обади дървояд. как можем да го унищожим? благодаря предварително за идеите :?
Борил съм се с тези гадини даже ще ви разкажа малко любопитна информация....

Дървояда е животно което яде дървото и сере след себе си което го прави едва ли не недосегаем за каквито и да е препарати това което се прави с нафта , финно масло,паркетин ала бала ... е третиране на самото дърво а не на самия дървояд.

аз лично единственното което предлагам е да си изциклиш готино паркета да накараш циклара да го фугира да си го лакираш и да забравиш за проблема пък да става каквото ще ....


Това е най добрия варянт тъй като едно приятелчее в стаята си имаше в единя ъгъл дървояд и реши да извади малко паркет за да локализира проблема но в момента в който махна част от паркета се оказа че отдоло вече всичко е на праях и от паркета не е останало почти нищо , за това карай като по книга па да стане квото ще ....
Не съм наясно какво точно е дървояд, но ако е нещо като червей (щото съм чувал и за буболечки) - има ефикасен препарат Cuprinol Wood Worm Killer - английски е и е ефикасен, но е и сравнително скъп - около 20-24 лв. за 0.5л. Продават го на Раковска 52, но ми казаха, че го има и на Симеоновско шосе №....??? . Внасяли го от скоро. Иначе аз съм го ползвал преди 5-7г., но си го внесох сам. В Англия между другото пак си беше скъп обаче :)
Sav4ev написа:Не съм наясно какво точно е дървояд, но ако е нещо като червей (щото съм чувал и за буболечки) - има ефикасен препарат Cuprinol Wood Worm Killer - английски е и е ефикасен, но е и сравнително скъп - около 20-24 лв. за 0.5л. Продават го на Раковска 52, но ми казаха, че го има и на Симеоновско шосе №....??? . Внасяли го от скоро. Иначе аз съм го ползвал преди 5-7г., но си го внесох сам. В Англия между другото пак си беше скъп обаче :)мисля, че не е толкова скъп стига да е ефикасен. и какво, мажеш дървото и червея бяга?
....и какво, мажеш дървото и червея бяга?


Не бяга, ами направо си заминава - можеш да му отслужиш опело ...
от chanteuse » пон ное 15, 2010 11:39 pm
Хора, голяма мъка - дървояди нападнаха чисто новия ми дъбов паркет :cry:
Не мога да ви покажа снимки, защото не знам как да им намаля пикселите :?
Имам къща на 60 и кусур години- цялата в дървении- стари и нови. До миналата година като отида там намирах купчинки финен талаш навсякъде. Купих някакъв чешки препарат, който се пръска с машина, но не видях голяма полза. После накупих 5-6 флакона спрей срещу пълзящи гадини. преди да си тръгна слагам една маска на устата и със спрея пръскам по дупките в дървениите. Затварям и си заминавам и така през два месеца за една година не съм видял повече следи!
Червеят е практически недосегаем докато гризе. Дупките, които виждате са изходите, през които е напуснал дървото в момента когато се е превърнал в пеперуда - молец, живеещ ден два за да се оплоди и да снесе яйцата си в порите на дървесината. яйцата се излюпват и цикъла започва на ново. Но той гризе и дебелее навътре в кухини които са недостъпни, защото единствения достъп е през микроскопичната пора/капиляра в която е снесено яйцето.
Уязвим е в момента на стадия пеперуда и преди да се излюпи яйцето. Много кратко -дни.
Маженето с газ е вероятно практично защото газта прониква и през капиляри през които водата не може да проникне!
Предполагам че един реактивен лак с голяма твърдост ще свърши работа . тия и да са вътре не могат да го претгризат, а ако дойдат от вън не могат да намерят място от където да имат достъп до дървото.
Препаратите са ефикасни ако се използват до определено време преди и репродуктивния му период.
Преди години дървесина за важни технически цели се използваше след нагряване за 20-30 минути (пиша по памет) в автоклав с пара. Но за къща не става да си гладиш дюшемето с ютия и мокра кърпа.
Все пак съм забелязал, че в къщи където домакинята често забърсва дървото с влажна кърпа тия гадини ги няма!?
Ето един препарат ползван от мен на вилата, където имаше и продължава да има ефект. Пръсках с машината за пръскане на дървета, опакован с хартиените бояджийски гащеризони и противогаз.
Цената беше разум по спомен от миналата година.
http://www.bochemie.bg/cat_10613/article27366.aspx

Прикачен файл

Bochemit.jpg
Bochemit.jpg (21.98 KиБ) Видяна 36009 пъти
здравейте, има 2 типа препарати
1-той е превантивен за защита ПРОТИВ дървояди както е в предишния пост тези препарати са добри когато още не са се появили дървояди , има и
2 ри тип който е за налични дървояди които ги убива
когато стане дума за паркет трябва да се изцикли паркета до чисто дърво да се грундира с този препарат от 2 ри тип и след което финишен лак има една уловка препарата и лака трябва да са съвместими .най-добре от една и съща марка
Извадиха ми целия паркет и намериха няколко дървояда.
Другите се бяхя скрили.
Направих снимка на червеите и на изядения ми паркет.
Жалко - не мога да ги прикача :cry:
Гнусни гадове!!!
Изхвърлих си целия чисто нов паркет от хола и спалнята!

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Полезни съвети”