• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Bechev - специалист
Здравейте,реших да сложа ел.котле за следващия отоплителен сезон в новото жилище,но незнам дали ще стане номера :-D по начина,който съм решил:

Прикачен файл

ел.JPG
ел.JPG (15.62 KиБ) Видяна 4830 пъти
Duke_BG - специалист
аз бих ти препоръчал да си пуснеш по един кабел 4 кв за всяко от двете до таблото и на предпазител 25 А всяко
освен ако няма да ги ползваш заедно т.е. или само бойлер или само котле
sasooooooooo - "специалист"
Аз мисля, че спокойно можеш да замениш от "бъдещо табло" до котела и бойлера с 3х2,5мм2 и 2 предпазителя по 16А.
В "съществуващо табло" предлагам 32А и също ако искаш с 3х4мм2. Третото жило - един вид застраховка, можеш да свържеш с ДТЗ.
Bechev - специалист
Кабела който идва от съществуващото табло до бъдещото табло е вкопан в мазилката и на места има залепени фаянсови плочки,затова няма как да го подменя с нов.За предпазителя аз меслех да е 50А,но ще е 32А,както каза sasooooooooo.
Antonii - майстор
Спокойно можеш да сложиш и 40А предпазител, 4кв.мм.(не кв.м) :wink: ще го издържат.
Bechev - специалист
Притеснява ме да не започне да грее кабела и да създава проблеми.Те няма да бачкат постоянно заедно котела и бойлера ама страх лозе пази.
Master_Kenobi - V.I.P.
От това "страх - лозе пази". може да сложиш и 6 квадрата! :-D

Смятай ги по 2 кВт на квадрат сечение за мостов кабел. Остави и малко резерв, ако искаш. Тук сега ще скочат сигурно много хора, да обясняват, че е правилото е киловат на квадрат, но в твоя случай то не е така! Повярвай! :)
Последна промяна от Master_Kenobi на пон фев 02, 2009 6:06 pm, променено общо 1 път.
estrogen - специалист
Това табло е в апартамент нали стандартните главни предпазители са 63 и 50 ампера следователно 40-50 амперов предпазител на главното табло ще ти свърши работа аз мисля че можеш да замениш кабелите от малкото табло към котела и бойлера с 2,5 кв.мм. Ако имаше ДТЗ си застрахован :)
filmatoplo - майстор
Давали са ми съвет , че многожичен кабел е по добър и -2,5 квадратни мм са достатъчни за 3 киловата мощност товар . Само краищата на кабела да бъдат калайдисани или кербовани с кабелнакрайници , ако не е така кажете . Ужким тока се движил по повърхноста на проводника , а нмогожичния е съставен от множество проводници по която ще се движи тока .
sasooooooooo - "специалист"
2,5mm2 са ти достатъчни и с едножилен проводник за 3кВ. Това за многожилния също е вярно, тъй като обувката създава по-голяма контактна площ. Не се допуска обаче многожилен, без обувка, тъй като се накъсва.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: