Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mrdds - специалист
Здравейте,купих апартамент-ново строителство завършено преди година.За съжаление нямам връзка с инвеститора и се обръщам към вас.
Както знаете по новите норми и изисквания се правят вътрешна и външна изолация с екструдиран полистирол.Искам да пусна допълнителна инсталация за климатик,окачени фигури с лунички в тях,допълнителни захранвания за аспиратор и вградена фурна.Само,че освен кутийте над контактите и една крушка в средата нямам нищо друго ориентировъчно.Не мога и да разбера дали основната ел.инсталация е пусната под топлоизолацията или над нея,както и ако взема да пускам кабели дали ще се наложи да правя канали през мазилката и изолацията.

Обръщам се към професионалистите във форума да ме посъветват как е разумно да се изпълни проекта в такъв случай.

Благодаря предварително.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
mrdds написа:
Както знаете по новите норми и изисквания се правят вътрешна и външна изолация с екструдиран полистирол.
Нима? И как така ще ме принуждават да им живея сред найлоните?? Хм! Бихте ли цитирали тези норми? Ще ми спестите ровене.

Относно Вашия въпрос. Абсолютно е наложително да се свържете със продавача и/или строителя. Не е редно да са незабележими тези неща! Пък и като собственик и ползвател, Ви се полагат чертежи.
mrdds - специалист
Апартамента беше собственост на банка.От там получих само един нотариален акт,към който има прикрепен план на жилището с квадратурите,но не и чертеж на ел.инсталация.
Ще ми отнеме много време да търся строителя,офиса му,и като не съм му клиент едва ли ще ми бъде обърнато достатъчно внимание.Затова е по лесно да се оправям сам.
По отношение на нормите...във всеки нов строеж ,в който търсех апартамент всички бяха с вътрешна и външна изолация,PVC,MDF врати....ако искаш. :sad:

Затова предполагам,че е някакъв вид норма.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Изискай си документацията от банката.
А относно строитъеля. Не е каквото да не си му клиент. Защото сградата все още си е гаранционна...
John - специалист
Логично е инсталацията,да е положена под изолацията.Най-вероятно е,вкопана в стената,тъй като стандарта изисква задължителна външна изолация.Вътрешната може и да е слагана и от първият собственик на имота.На пазара има детектори за стени на добра цена.Те обикновенно са за мазилки с дебелина до 5см"по натам става по-скъпо",ако не ти вършат работа,наеми си фирма да ти определи трасетата на инсталацията.

Тема "Изникващи въпроси в нов апартамент..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: