Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ibwp - помощник
Принципно ми е ясно как работи тази система . Искам да си монтирам я сам. Въпросът ми е дали някой може да ми помогне със със снимки,схеми или съвети?
rulom - модератор
В този пост е описан принципа на действие и нужните елементи за фотоволтаичните системи:
Rumpi Teslata написа:
Принципът е следния. Имаме фотоволтаичен модул, който работи на 16,5 волта. От него два кабела се свръзват в контролер, чиято задача е да следи напрежението и тока и да зарежда 12 волтов акумулатор. Може би знаете, че напрежението не е точно 12 волта, а варира от 11,9 до 14,2 волта, в зависимост дали батерията е под товар, в покой или се зарежда. Именно тази функция се изпълнява от контролера. Цените на тези контролерите започват от 64 до 268 лв в зависимост от тока, дали има дисплей и разни други функции, които имат вътре.
Цялата тази система най често се ползва в каравани, яхти, вили където няма електричество и вместо да ти бръмчи един генератор, това замества електричеството. Възможно е да се включват повече бройки в паралел и да се зарежда 24/48 волтова батерия примерно. Контролера сам разбира напрежението и се настройва за нивата.

Ако нещо още не е ясно - дайте сигнал.
Цитирам, щото целта е хората да се научат да ползват "търсачката" да не се пълни форума с еднакви теми.

Тема "фотоволтаична система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: