Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivo-hd - специалист
До къщата ми предстои да достроявам пристройка за барбекю, където да мога да си печа кебапчета на жар :lol: , но искам да имам и пещ за печене.
Пристройката ще е залепена до единия ъгъл на къщата. Ще бъде изпълнена така че лятото да се отваря дограмата - тип хармоника и да е почти отворено като навес, но ще си е със сериозен покрив, топлоизолация и т.н защото зимата се се ползва като зимна градина, имам даже и изводи за радиатор за отопление.

Разглеждах зидани открити огнища, които обдухват метална камера за пещ, т.е. огъня и жаравата стават за печене на скара, а топлината от тях преди да излезе през комина загрява пеща за печене. О.К. но откритото огнище много ще напича през лятото, а зимата горемия отвор на комина ще изсмуква топлината. пък може и да поопушва помещението, ако духне вятър навън или ако има грешка при оразмеряването на отворите - което за мен е нежелателно.

Гледах пещите по италианските пицарии, също и в един турски ресторант видях такава - огъня е там където ще се пече - вътре в пещта. Цялата пещ е от огнеупорни тухли, предполагам че има и собствен отвор за зъздух, който да идва отвън. Мисля че нещо такова би ми удоволетворило изискванията - през лятото няма да нагрява наоколо, зимата няма да изсмуква топъл въздух, няма да опушва (освен храната която приготвяме вътре - аромата от опушено е несравним...мммм потекоха ми лигите)

Мога да обобщя задачата така:
- Пещта да става за скара на жар (ако не става, съм склонен да пека пържолите навън) :?
- да става за печене на хляб, пици, калени гюведжета и някое агънце от време на време :razz:
-Да не опушва помещението, тъй като ще е затворено, ще есвързано с хола на къщата, и ще се ползва постоянно.
- Пещта трябва да ползва друг въздух а не този от помещението, предполагам че въздуховод с отвор на входа на пещта би вършил работа

Ака някой е правил подобни пещи и може да помогне с инфо ще съм благодарен.
Последна промяна от ivo-hd на чет мар 19, 2009 2:37 pm, променено общо 5 пъти.
ivo-hd - специалист
Това е ирезка от проекта. дано да свърши работа

Прикачен файл

1.JPG
план на барбекюто
1.JPG (103.37 KиБ) Видяна 16312 пъти
Iliev Labs - специалист
:-D Това новото предизвикателство ли е?

Аз мога да ти я направя и с водана риза. Защото разходът на скъпо гориво (дървени въглища, дъб, бук) ще бъде доста висок.
Мога да я обезопася на 100 процента, благодарение на една супернова (патентована) технология! :lol:
Освен това мога да ти предложа и една камара други екстри!
Като например, лятото докато цвърчат пържолките, топлината да охлажда кътчето за отдих! :wink:
Time2Burn - специалист
Това вече заприлича на ТУНИНГ тема... Турбина на изгорелите газове ли ще слагаш :lol: :lol: :lol: :?
ivo-hd - специалист
В тоя форум май има само трима души... :-D илиев, остави майтапа но действително искам някаква пещ от типа на тези за пица, дето се подклажда вътре. Старите фурни също бяха така - горелката вкарваше пламъка директно вътре в пещта - хляба имаше вкус на опушено, вече няма такъв за съжаление
В случай че не стане хрумката с пеща ще сложа барбекю на жар - като това долу. само че наполовина по-малко, че това е много голямо - уникално е - дървата горят на скара, отдолу има въздушен балон - с клапа с която регулираш горенето - температурата, през въздушния балон пепелта пада в тавичка. Горната част практически не се чисти, само отвреме на време изхвърляш пепелта като се напълни тавата

Прикачен файл

603_1.jpg
603_1.jpg (167.09 KиБ) Видяна 16222 пъти
Последна промяна от ivo-hd на нед мар 08, 2009 1:47 pm, променено общо 1 път.
ivo-hd - специалист
ето изглед отвътре - въздуха може да се върже към вентилатор - за по прецизна работа :wink:

Прикачен файл

602_1.jpg
отвътре
602_1.jpg (138.79 KиБ) Видяна 16218 пъти
ivo-hd - специалист
Това е комбинирана пещ и барбекю - но е външна, което мен не ме устройва

Прикачен файл

pesht3.jpg
pesht3.jpg (149.75 KиБ) Видяна 16212 пъти
ivo-hd - специалист
Интересува ме нещо като това. Някой правил ли е такива пещи?

Прикачен файл

barchetta.gif
barchetta.gif (15.09 KиБ) Видяна 16155 пъти
kaishew - специалист
Виж в *какви статии искате- Зидана пещ* дали несхто подобно ти трябва

Тема "Зидана пещ за печене и барбекю" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: