Мнения и въпроси за хола
не мога да реша какъв цвят би подхождал за холна гарнитура. всичко е много светло в стаята - стените са бледо оранжеви, подът и секцията са светъл бук. какво ще ме посъветвате?
Здравей!
Аз бих те посъветвала меката мебел да е в по-наситен от стената оранжев цвят, или по-ярък. И да сложиш по-светли възглавници (декоративни или облегалките и седалките) - ще отиват всякакви шарки и десени, които да съдържат бяло или мръсно бяло, цвят ванилия, крем, охра, оранжево. Също така мисля, че ако тапицерията е бяла, сложиш килимче в бяло и бяло перде, ще стои много ефектно.
Аз бих те посъветвал колкото може по тъмен цвят и по добър плат. Все пак на нея се лежи, яде, някои път децата се качват с обувки и т.н. Колкото материята е по здрава и не задържа мърсотия по добре. Светлите цветове са хубави но петната по тях се виждат отдалече.
Аз се въздържах от мнение по избора на цвят по много причини. Първо, е трудно да се дават предложения без да се знае конкретния нюанс, второ, абсолютно не се знае нищо за ефекта, който се цели и не на последно място, не съм съгласна съвършенно с избор на цветова концепция за стая изхождайки от вече боядисани стени. Теоретично е възможно, приктически е по-трудно осъществимо.
Цялата цветове концепция се избира заедно и паралелно.

Значи, ако се абстрахираме от практическите нюанси в подбора, има много варианти на съчетание на светло оранжево ( цвета на дървото го "забравяме", т.к. той универсално се съчетава цветово с почти всичко).

1-Може да се подходи по принципа на съчетание по монохроматична гама (от светло и до тъмно оранжево).

2- Ако нюанса на оранжевото е неутрален (неутрални са всички чисти цветове смесени със сиво), той може да бъде съчетан с всички "земни" неутрални цветове- пясъчно жълто, кафяво, бежево, сиво и т.н...

3- Може да бъде подходено към съчетанието на принципа на допълващите цветове. Т.е., тези, които в хроматичния кръг отстоят на 180 гр.
Т.е. допълващ за оранжевия е синия в случая.

Съчетанието може да е "сложно" и да се подходи от оранжево към нюанс. Т.е. синьо-зелено или синьо-виолетово.

4- "Роднински" цветове са тези, които са разположени един до друг и съчетанието им също може да е хармонично. За оранжевото, това са червено и жълто.

5- Добро съчетание се получава при цветове отстоящи на 45 гр. Т.е. оранжево, зелено, лилаво.

http://flat-design.ru/projects/echori/Image2.htm

На практика хармоничните съчетания са толкова много, че е трудно да се опише, пък и са си малко "приказки наизуст". Не виждаме цвета към който трябва да се подбират съчетания- той може да е сложен като нюанс (от бледо до топло-кафяво, през беж, прасковено или коралово), а и не могат да се опишат точните нюанси, които правят най-хармоничните съчетания-би трябвало да се покажат.

В крайна сметка, най-важното е какъв ефект се цели, какъв стил сме избрали, настроението и атмосферата, която искаме да постигнем. Цветовата хармония оттук нататък е елементарно да се подбере.

Да..добре е да се знае при избор на основен цвят за стена, където има някакви цветли или тъмни нюанси (примерно избор на корнизи по самата стена или тавана), че е най-добре цветът им да се подбира в същата цветова колона. Т.е....всички знаем, че белият цвят също има огромно количество нюанси и не всеки бял цят би могъл да пасне. Търсим "бялото" от оранжевата колонка. Най- най-светло оранжево- то на практика е бяло, но такова, което добре ще се върже с нашия оранжев оттенък, който е част от тази цветова колона.
Emerald е права за многообразието на палитрата от цветове.

Предложените от мен варианти са ориентировъчни. Смятам, че всеки средно интелигентен човек може и сам да се ориентира как точно да съчетае 2-3 цвята, доверявайки се на интуицията си и изхождайки от 1-2 основни цвята :)

На показаната от Emerald снимка се вижда, че каквато и палитра да се използва в интериора, на оранжева стена меката мебел изпъква, когато е с по-тъмен оранжев цвят. На по-тъмно оранжева стена добре би стоял диван с по-светли, клонящи към бяло цветове.

По-тъмният цвят на тапицерията оптически ще смали стаята. По-светлият обратното - кара стаята да "диша". На пазара се предлагат дивани, чиито седалки и облегалки са с дамаска, която се закопчава с цип. Може да се перат, когато това е необходимо - така проблемът с цапането на по-светла дамаска отпада.

:)
Не е точно така. Средната интелигентност на човек няма нищо общо със способностите му да оцени хармоничността на дадено цветово съчетание. Аз пък, се опитах да покажа елементарна закономерност по която сами да съставяме хармонични съчетания без да имаме някакви специални умения.

Искам да кажа, че да, има хора които природно и интуитивно имат усет към подбиране, но те не са никак много и са надарени с някакъв художествен талант. Дизайнерите не си служат с някакви природни дадености, а с ясни знания на законите на цветовата хармония. В учебната програма на дизайнерите законите на цветовите съчетания се изучават месеци и години.

Показах една супер- лесна за запомняне схема на съставяне на основни гами, по която да намерим подходящо съчетание на който и да е цвят. Все пак не търсим съчетание от 10 цвята. Дори и така да е, това пак е полезен трик.

Дизайнерите си служат в работата с цветова палетка:

Изображение

Но пък обикновенния потребител винаги може да си служи с хроматичния кръг:

Изображение

Конкретно диванът би могъл да следва който и да е закон за хармонично съчетание -по цвят, по наситеност ..и въобще по всички 7 закона за контраст, сред които контраст на количество и качество. Не е задължително да е същия цвят като стените както на снимката, нито да контрастира по тон и яркост- това е един от многото варианти.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Дневна”